Tavaly márciusban még "csak" 55 ezer olyan ember volt Magyarországon, akinek érvénytelen volt a TAJ-száma.

A Népszava megkeresésére árulta el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), hogy október közepén közel 141 ezer olyan adós volt, akiknek azért érvénytelenítették a TAJ-számát, mert hat hónapnál több ideje tartozott az egészségügyi szolgáltatási járulékával.

Másfél év alatt 141 ezren estek ki a társadalombiztosítási rendszerből

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint tavaly márciusban Tállai András államtitkár egy parlamenti válaszban közölte azokat az adatokat, amelyek szerint akkor 55 ezren voltak azok, akiknek érvénytelen volt a TAJ-száma.

Aki kiesett a társadalombiztosítás (tb) rendszerből, azoknak az állami egészségügyi rendszerben az orvosi ellátásért és a gyógyszerekért is teljes árat kell fizetniük. Az egyes beavatkozások tarifái szolgáltatónként eltérhetnek, mivel a kórházak és szakrendelők saját maguk szabhatják meg a térítési díjakat.

A lapnak nyilatkozó egyik nagy centrumkórház vezetője elmondta, ha nem is túl gyakran, de előfordul, főként a toxikológián, hogy biztosítás nélküli páciens érkezik. Ők általában nincsenek olyan tudatállapotban, hogy tisztázni lehessen velük, hogy van-e érvényes biztosításuk, mert gyakran személyi okmányaik sincsenek, így előfordul, hogy az ellátásuk díja sem behajtható (pedig egy "méregmentesítő kezelés" végösszege akár több milliós tételt is jelenthet).

Egy fővárosi szakrendelő vezetője is megszólalt a Népszavának, ő arról beszélt, hogy náluk már a recepción kiderül, hogy valakinek érvénytelen a TAJ-száma. Ilyen esetekben az érintett pácienst szóban és írásban is tájékoztatják arról, hogy fizetniük kell a vizsgálatokért. Ha mégis igénylik az ellátást, akkor utána számlát kapnak annak áráról – és előfordul, hogy valaki nem tudja kifizetni a 8-10 ezer forintos szakorvosi vizsgálat árát, így nem is él azzal.

A szakrendelő vezetője kitért arra is, hogy a nagyon szegények, hajléktalanok és sok más, például szociálisan rászoruló ellátása bürokratikus ugyan, de rendezett. Egy hajléktalan például ha bejelentkezik egy gondozó központba, akkor ott kaphat igazolást a térítésmentes elltásához, az önkormányzatok pedig ugyancsak kiadhatnak "szegénységi bizonyítványt", amellyel szintén igénybe lehet venni az egészségügyet.

Pár háziorvos árnyalta a képet a lapnak, az egyik nyilatkozó elmondta, neki sok olyan páciense van, akit "napi bejelentéssel" foglalkoztat sok éve a munkáltatója, az alkalmi foglalkoztatás miatt azonban nem jogosultak az egészségbiztosításra, a kevés fizetésükból pedig nem telik egyéni biztosításra. Őket ingyen megvizsgálja, viszont a támogatott gyógyszerekre már nem jogosultak, ami gond, ha valakinek súlyosabb betegsége van.

Olyan is előfordul, hogy valakit annak ellenére jelez a rendszer biztosítás nélkülinek, hogy amúgy bejelentett állása van, vagy épp munkanélküli segélyen van. Az egyik háziorvos ennek kapcsán a lapnak arról beszélt, hogy valószínűleg adminisztrációs hiba állhat a háttérben, és ő ugyan ellátja ennek ellenére ingyen a betegeket, de hosszú távon ez nem lehet megoldás.

A Népszava kiemelte, egy 2020 júliusától érvényes törvénymódosítás miatt ha valakinek 6 hónapot meghaladó az egészségügyi járulék-tartozása, akkor automatikusan érvénytelenné válik a TAJ-száma.

"Az ilyen helyzetben lévőknél – ha orvoshoz fordulnak vagy akár csak vényt váltanának be a patikában – egy kis barna bőröndös ikon jelzi, hogy teljes díjat kell fizetni a kezeléséért, gyógyszeréért. Akinek nincs érvényes taj-száma fizetnie kell a sürgősségi ellátásért is. Itt annyi a könnyítés, hogy a számlát a beavatkozás után is ki lehet egyenlíteni. Ám a rendelet azt is előírja, hogy a beteget, illetve a hozzátartozóját már a beavatkozás előtt tájékoztatni kell a várható költségekről. Az érintetteknek maximum 750 ezer forintot kell fizetniük, ha ennél többe kerül az ilyen ellátás, akkor a különbözetet az állam állja.

A sürgősségi ellátás körébe tartoznak például a baleseti sérülések, a mérgezések, a szív és érrendszeri-, agyi keringési zavarok, égések, áramütések, vízi balesetek, akut hasi katasztrófák. Ezek közös jellemzője, hogy ellátás nélkül rövid időn belül maradandó károsodást szenvedhet, vagy meghalhat a beteg. A barna taj-számos páciensek térítésmentesen csak a járványügyi megelőzést segítő szolgáltatásokat – például a covid-oltást – kaphatják meg. Egyebek mellett nem jogosultak a térítésmentes az emlő-, méhnyak-, vastagbél- és végbélrák-szűrésre sem. Visszakerülni a rendszerbe csak úgy lehet, ha valaki rendezi az adósságát, de a díjtartozás ideje alatt igénybe vett szolgáltatásokért így is ki kell fizetni a piaci térítési díjat"

– olvasható a cikkben.

Forrás: nepszava.hu

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
141 ezer embernek nincs állami egészségügyi ellátása mert nem fizette meg a járulékokat ami az ilyen egészségügyi ellátáshoz szükséges.Ez is nagy baj, de ahhoz képest ,hogy azok sem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást amikor arra szükség lenne, aki év tizedek óta milliókat fizetnek a rendszerbe, az szerintem még nagyobb probléma.Ma már a háziorvoshoz bejutni is egy kunszt, előbb be kell jelentkezni, ahol időpontra előjegyzik, tehát nem akkor mehet orvoshoz, ha ő úgy gondolja, hogy beteg és orvosra van szüksége, hanem csak akkor amikor az orvosnál sorra kerül!Innen .További tortúrákon keresztül visz a beteg útja a szakrendelőig, ahol ismét időpont kérése után a több hétre, némely betegségnél hónapok múlva kap időpontot, akkor amikor a betegsége már lehet hogy sokkal súlyosabb mint amikor először jelentkezett a házi orvosnál.Ha a gyógyítás kórház igénybevételét indokolja akkor ugyanezt a cirkuszt kell ott is végig csinálni, és mint a feleségem aki most jelentkezett vese vizsgálatra, csak a jövő év márciusára kapott időpontot.Miután elmúlt 70 éves lehet hogy már nem is lesz szüksége kórházi vizsgálatra, mert az idő mindent elintéz!A leírtak alapján nyugodtan kijelenthetem hogy lényegi különbség a között az ember között aki nem fizetett járulékot és feleségem között aki milliókat fizetett be azért hogy akkor kapjon orvosi ellátást amikor az szükséges és a betegség felmerül, nincsen, mert egyiket sem gyógyítja az állam, csak aki nem fizetett azt elsőre elküldik, míg aki fizetett az járkáltatják egy kicsit, de nem gyógyítják!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 13:28
Semmit nem kellet volna lezárni,hiszen dr orbán viktor mihály volt a nagy kordonbontó,most meg ő lett a nagy kordonépítő,mi történt az ártatlan galamblelkével?Hahaha.
www.youtube.com/watch?v=-8EQmcIgGT4
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 13:30
Igen.Egy megalkuvó beszari csicska vagy,mint a példaképed dr orbán viktor mihály.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 13:31
Egy politikai testület dönt jogi kérdésekről,mint nálunk a parlament,hiszen a bíróságra vonatkozó jogi törvényeket rendeletet hoznak és törölnek el kényük kedvük szerint.
csak úgy....
@KisTehen: te is csak egy elmebeteg! - légy jó (náluk) mindhalálig!
"Az ész, az egyformán lehet az isten adománya s az ördög ajándéka. Az a kérdés, mi lakik a szívben, s nem az, hogy mi az agyban. Romlott szívvel a legeszesebb ember sem fog az emberiségre áldásos cselekedeteket elkövetni, jó és nemes lélekkel azonban a legkorlátoltabb ember is hasznos tagjává lesz a társadalomnak." (móricz zsigmond)
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 13:41
Miért nem támadja meg a magyar álom a biróságon a meghozott jogállamiságot érintő eljárásokat.?
Talán csak nem azért mert mindent elbuknak.Ha jól emlékszem volt már rá példa.
Azt sem tudjátok mit hazudozzatok itt össze-vissza.A dekás nagysága szerint nincs is definiálva mi a jogállamiság,te jössz ezzel a nem a bíróság dönt,Legalább egyeztessetek már.
ómió
@Eladott Ország: Bolsiék szarcsimbókja! Ennyire nem tetszik neked, ha az "efftársi sikereitek" jönnek szóba? Próbáld talán lehazudni őket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.