Az orvos és egészségügyi szakértő szerint hamarosan megtelhetnek az intenzív osztályok az országban, de van olyan megye, ahol ez már megtörtént. Hamarosan az elektív műtéteket is halaszthatják szerinte. A megoldást a felpörgetett vakcinálás és az oltatlanok korlátozása jelentheti szerinte.

A 444-en futó Röntgen blogjának friss bejegyzésében írta meg dr. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő, hogy ugyan még nem álltak le az elektív, azaz tervezett műtétek az országban, ám erre nem sokára sor fog kerülni, ugyanis a véges intenzív ágyi kapacitást egyre inkább elfoglalják a COVID-betegek az országban. 

Kunetz Zsombor: van olyan megye, ahol már most megtelt a COVID-osztály

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Mint a cikkben olvasható, 2019-ben a rendszer papíron 1166 intenzív ágyon átlagosan 700 beteget kezelt, mert az intenzíves szakápolói személyzet optimálisan ennyi beteget tudott kezelni. Ha szükség volt rá, kompromiszumokkal és minőségvesztéssel 1000-1200 ágyis lehetett ezt a határt kitolni. 

Viszont hétfőn már 299 lélegeztetőgépen lévő COVID-betegről lehetett tudni az intenzív osztályokon, de Kunetz szerint ennél sokkal több koronafírusos fertőzött lehet ezeken az osztályokon légzástámogatás nélkül. Ehhez jön még a más okból az intenzíven lévő 6-700 beteg, és az orvos szerint ezzel már most el is érte a kompromisszumos határtéket az intenzíves kapacitás. Ebből kifolyólag várható, hogy az elektív, azaz tervezett műtéteket korltázni fogják előbb vagy utóbb, mert az ott dolgozó orvosokra, szakszemélyzetre az intenzív osztályokon lesz szükség.

Kunetz Zsombor úgy látja, hamarosan be fognak telni az intenzív osztályok COVID-részlegei , sőt, néhány megyében, mint például Hevesben ez már meg is történt állítása szerint, onnan Miskolcra viszik a betegeket. 

"A kórházi felvételek is erősen növekednek, 5000 körüli koronavírusos kórházi kezeltnél már a jelenlegi alacsony hatásfokú napi működésekben is érezhető lesz a káosz előszele. Sajnos az egészségügyi ellátórendszerben nem nagyon van tartalék, ezt az elmúlt másfél évben kiütötték, többek között a jogállási törvénynek köszönhetően. A helyzet romlásával ismét szemészek, pszichiáterek és egyéb nem intenzív terápiás szakorvosok fognak besegíteni az intenzív osztályokon, így elérhetetlenné, vagy sokkal lassabbá válik majd az egész ellátás."

- írja.

Az egészségügyi szakértő a cikkében úgy vélekedett, hogy a tartalék hiánya és a rosszul szervezett rendszer, annak irányítóinak hozzá nem értése miatt előbb-utóbb összedőlhet az egészségügyi ellátás. Ezt csak a terhelés csökkentésével lehetne elodázni, ahhoz pedig több dologra lenne szükség.

- Oltások beadatására való buzdítás, ehhez az kellene, hogy a sajtót beengedjék a kórházakba és azon belül az intenzív osztályokra, hogy onnan valós képeket lássanak az emberek arról, milyen is a helyzet valójában.

- Az oltás felvételéhez szükséges előzetes regisztrációt el kell törölni, több oltópontot kell kialakítani bevásárlócentrumokban, közlekedési csomópontokban.

- 100 százalékos COVID-táppénzt kell bevezetni, hogy akik megbetegedtek, azok a megélhetésüket féltve ne menjenek be dolgozni, a megbetegedésüket eltitkolva akár. 

- Minden zárt és zsúfolt helyen, és az üzletekben FFP-2-es masz viselését kellene kötelezően elrendelni, a rászorulóknak ilyet a kormánynak kellene osztania.

Kunetz Zsombor szerint szükség lenne a 3V-szabály bevezetésére is, ami szerint "az alapvető életszükségletek beszerzéséhez szükséges vásárlások, a tömegközlekedés használata, a hatósági ügyintézés kivételével csak úgy lehet további szolgáltatást, szórakozási lehetőséget, éttermet, sportrendezvényt stb… igénybe venni, hogy az egyén"

- be van oltva COVID-19 ellen (vakcinált);

- természetesen védett, azaz fél éven belül igazoltan átesett a fertőzésen és megfelelő mennyiségű ellenanyaggal rendelkezik;

- vírusmentes, vagyis van egy hivatalos laborban késztett 24 órán belüli antigén-tesztje, vagy egy 48 órán belüli PCR-tesztje.

Emellett az iskolákban el kellene rendelni a heti kétszeri antigén-tesztelést az ott dolgozók és tanulók körében, minden korosztályt és az iskola összlétszámának heti 10 százalékát érintve, és eszerint kellene elrendelni online oktatász az érintett osztályokban – vélekedett cikkében az egészségügyi szakértő. 

Kunetz szerint ezeket az intézkedéseket "még ma" meg kellene hozni az egészségügyi rendszer összeomlásának elkerülése érdekében, de azt kihangsúlyozta, hogy a COVID ellen megfelelő védelemmel rendelkezők találkozását, kapcsolattartását nem kellene korlátozni, ilyet csak azoknak kellene előírni, akiknek nincs oltása, vagy nincs természetes védelme. Az éttermeket, bárokat, színházakat, mozikat, üzleteket, edzőtermeket sem kellene bezárni, csak alkalmazni kell ott is a 3V-szabályt. 

Forrás: rontgen.444.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
ezt a patkányt meg fel kéne akasztani...a világon mindenhol látszik...járványügyi szempontból... / fertőződés, fertőzés../ semmit nem ér az oltás..
Gazella
Te ezert is kapsz a narancstol penzt zsombor..
Pálinkás Pál
ugyanekkor a súlyosabb helyzetű Romániában...
" Pert nyertek az oltatlan hallgatók a marosvásárhelyi orvosi egyetemmel szemben
Forrás: kuruc.info/r/64/235535/"---
csak nem ott jogállam van?...mocskos covid nácik...
Pálinkás Pál
@KisTehen: anyádat kellett volna korlátozni,mikor apáddal hált!!! te mocskos náci...
Lepényleső
Tavasztól őszig a semmittevés eredménye,- vagy ne adj Isten mindennek ez volt a lényege?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.