A 2023-as bértárgyalások egyébként is nehezen haladtak, de a kormányban történt változások sem gyorsíthatja a folyamatot.

A román minimálbér megelőzte a magyart, de ez nem új fejleményMTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Romániában 2023-ban 2550 lejről 3000 lejre emelik a minimálbért, ráadásul ebből az összegből 200 lej adómentes lesz. A bruttó összegű emelés így 17,6 százalékos lesz – összegez a hvg.hu. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy Magyarországon mekkora emelés lesz. Egyrészt idén későn kezdődtek az erre vonatkozó tárgyalások, másrészt a felek álláspontja meglehetősen távol áll egymástól.

A magas – 20 százalék fölötti –  infláció miatt a munkavállalói oldal értelemszerűen minél magasabb, akár ismét egy 20 százalékos minimálbér-emelést szeretne. A munkáltatói oldal ekkora emelést kizártnak nevezett, a vállalkozásokat az emelkedő energiaköltségek, a gazdasági növekedés általános lassulása stb. is terhelik. A tárgyalásokat nehezíti, hogy a kormányból távozott a munkaerőpiacért (is) felelős miniszter, Palkovics László. 

Állami segítség nélkül a romániai 17 százalékos emeléssel megegyező mértékű tűnik a Magyarországon várható emelés maximumának.

De jó esély van rá, hogy az emelés végül ennél kisebb lesz. Annak sem elhanyagolható a valószínűsége, hogy a felek kétlépcsős emelésben állapodnak meg, lesz egy év elején, egy pedig év közben.

Valószínű tehát, hogy a magyarországi minimálbér-emelés mértéke aligha fogja meghaladni a romániait, de esélyes, hogy kisebb lesz annál. Így felvethető, hogy a román minimálbér megelőzi-e a magyart.

Jó hír, hogy ettől nem kell tartani: a román minimálbér már rég megelőzte a magyart.

A vásárlóerő-paritáson a román minimálbér már 2018-ban megelőzte a magyart, sőt ami azt illeti, a cseh és a szlovák minimálbért is. A magyar minimálbér vásárlóértéke a 2010-es évek második felében alig emelkedett, ezt korrigálta a 2022-es jelentős, 20 százalékos emelés. Euróban számolva a magyar minimálbér 2018 óta nagyjából a románnal mozog egy szinten, jelentősen elmaradva a többi visegrádi országétól. A 2022-es emelésnek köszönhetően sikerült kicsit lerázni Romániát – ám az előnyt a második félévre elvitte a forint gyengülése.

A minimálbér nettóját egyébként szinte lehetetlen megmondani Magyarországon, mivel a Fidesz az elvben rendkívül egyszerű egykulcsos szja-rendszert agyonbonyolította különféle adókedvezményekkel, főként az eltartott gyermekek után járó családi adókedvezménnyel.

Jelenleg a bruttó minimálbér Magyarországon 200 ezer forint, ennek nettója lehet 133 ezertől 200 ezerig szinte bármi.

Az mindenképpen kijelenthető, hogy a magyar minimálbér régiós összehasonlításban enyhén szólva nem magas. Ezen némileg szépítenek a különféle igénybe vehető adókedvezmények. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy miközben a Fidesz az elmúlt években valóban jelentősen csökkentette a bérek után fizetendő munkáltatói közterheket, a munkavállalók semmiféle általános adó- vagy járulékcsökkentést nem kaptak.

Forrás: hvg.hu, mfor.h

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
már az erdélyi magyarok is beintenének, ha arról lenne szó,hogy erdély orbanisztánhoz tartozzon...,hiszen nem hülyék,nekik így sokkal jobb!
Eladott Ország
@Designer: ma, 07:07 ☻ Hát még a Goebbelsi' minisztériumban!
kep.cdn.index.hu/1/0/749/7492/74929/7492959_4afe8dec78191b066548e6c83813959e_wm.gif?fbclid=IwAR1XSmymX37i5z6ZkCyluFBcDOBqikZvfLM77VuSv5M0UeYjQQsBSV_OsCY
Pedig Magyarország annak ellenére jogállam, hogy a jogállamnak nincs is definíciója, mondotta dekázós Jucika. Ezt csinálja utánunk a pusztuló nyugat. Mindeközben műveleti felderítőkdet keres a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat bruttó 660 ezer forintért. Spicli állás. Túljelentkezés lesz. Európa motorja, az elmúlt 100 év legjobb 10 éve után, amikor Magyarország a legjobb hely a földön, a hanyatló nyugatnál koldulnak a fideszes gecik!
uploads.disquscdn.com/images/2652e860f1cbd66cc155bfcc49e72d03259227cd286c85f686e3a0772b51e271.jpg?w=800&h=1599
Aki Én
@NKF: @ómió: @KisTehen: Hogy mit be nem dobtok, hogy megmagyarázzátok az orbáni-szart. Elképesztő, mivel nem hülyítitek magatokat.
Ostoba szutykok.
ómió
@pacal: Nem húztál még el Romániába az efftársaiddal együtt, bolsiék gyagyása!? Maradsz itt a "lemaradó minimálbérben"? Látom, neked a "nyócév" alatt 23000 Ft-tal emelt minimálbér még mindig a "mindened"!
ómió
@Aki Én: Ki magyaráz neked micsodát, bolsiék elmebetege, amikor a közölteket egy kanári is előbb megértené!?
Béla333
@Aki Én: tegnap 12.28
Hibát követsz el, ha azt gondolod, hogy ezek egy átlagos magyar emberkék. Ők pártkatonák, hülyemagyar maffiahívők. Ők nem hülyítik magukat, ugyanis tisztában vannak a helyzettel. Ők a többi hülyemagyar maffiahívőt hülyítik.
És téged, hogy írogass nekik, hogy úgy nézzen ki a dolog, hogy komolyan veszed őket.
Ne tedd. Teljesen felesleges. Csak eteted őket...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.