Már alig vannak háziorvosok. 

Egyre nagyobb a baj: kétségbeejtő a magyar egészségügy helyzeteMTI/Kovács Attila

A háziorvosok száma 2010 óta folyamatosan csökken, a magyar körzetek tíz százaléka, mintegy 600 praxis betöltetlen. Többek között erről beszélt az InfoRádióban Bíró Anikó, a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa – szemléz az atv.hu.

A betöltetlen praxisok aránya folyamatosan nő. A probléma 2010 óta jelentkezik és azóta megállás nélkül növekszik, 2022 végén a háziorvosi körzeteknek már több mint tíz százaléka betöltetlen. Mivel hatezer háziorvosi körzet van Magyarországon, tehát már 600 fölötti a betöltetlen körzetek száma

– árulta el Bíró Anikó.

A tartósan betöltetlen praxisok számára 2014 óta létezik támogatás, ami akkor 6-10 millió forint közötti összeget jelentett. Ez a 2017-es pályázattól duplájára emelkedett, azóta 12-20 millió forint közötti az összeg, ez viszont önmagában kevés ahhoz, hogy megszakítsa ezt a tendenciát.

Végeztek egy felmérést a háziorvosok körében, amiből kiderült: többféle szempont közrejátszhat abban, hogy miért nem vállalnak itt körzeteket. A háziorvosok szerint a legnagyobb probléma a körzetek elhelyezkedése. A másik fő probléma a betegek összetétele, a társadalmi és gazdasági helyzete. Az orvosok számára nem annyira vonzó, ha sok az idős beteg

– adta hírül a pénzcentrum.hu.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Mi a problémátok? Hiszen a magánegészségügy, úgy minőségileg, mint mennyiségileg egyre jobb és nagyobb teret foglal el. Használjátok ki!
Hogy szimplán anyagi okok miatt nem megy? Az már a ti bajotok. Keressetek többet---miként Nagy Gondolkodónk ezt (IS) oly bölcsen megosztotta veletek.
Alfa
a nyugdíj megtakarítás a célja a korrupt kamukeresztény zsivány orbánnak és a fidesz-ner szektának...
Gazella
@namihami: az idős nyugdijast az árokba kell lökni..
Nessy
Nyugalom! Pintér majd "átrajzolja a praxis határokat, és még kevesebb lesz. Pláne vidéken! De jelenleg már a fővárosban is növekszik az üres praxisok száma, ahogy nyugdíjba mennek a 70 körüli háziorvosok, fiatal meg ezért a praxis pénzért nem vállalja, különösen a mai rezsiárak mellett! Mire mindent kifizet, kiderül, hogy neki még a minimálbér sem marad!
Pálinkás Pál
nem baj, ez kellett a sok idióta nyuggernek, pedig elsősorban ők szívnak miatta...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.