Megszületett az a négyoldalú megállapodás, amelynek eredményeként Magyarország Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül, egy új vezetéken zöld villamos energiát tud majd importálni a jövőben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Bukarestben.

Szijjártó: Megszületett a megállapodás
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (az asztalnál, b2), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), mellette Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök (b4), Klaus Iohannis román államfő (b5), Nicolae Ciuca román kormányfő (b6) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) plenáris megbeszélésen Bukarestben, a Cotroceni-palotában 2022. december 17-én. A román fővárosban írták alá az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy hazánk a most aláírt megállapodás nyomán zöld áramot tud majd importálni a dél-kaukázusi országból a Kaszpi-tengeren végrehajtandó szélerőmű-beruházásoknak és az összességében 3 gigawatt teljesítményű vezeték megépítésének köszönhetően.

Kiemelte: a vezeték tenger alatti része 1195 km hosszú lesz, ami új világcsúcsnak számít e tekintetben.

A megvalósíthatósági tanulmányra már áprilisban megkapta a megbízást egy olasz cég, ennek 2,5 millió eurós költségét a Világbank fedezi, és a dokumentum jövő év végére el fog készülni. Innentől kezdve a beruházás elvileg három-négy évet vehet igénybe

- tájékoztatott.

Hozzátette:

Azerbajdzsán jelenleg beruházókat gyűjt szélerőművek telepítésére a Kaszpi-tengeri offshore területeken.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy az Európai Bizottság a projektet közös érdekű beruházásként kezeli, és ezért a fejlesztésre 2,3 milliárd eurós támogatást irányzott elő.

Az 500 kilovoltos vezeték lefektetését hatalmas mérnöki teljesítménynek nevezte, hangsúlyozva, hogy ekkora távolságon már nagy a hálózati veszteség, valamint hogy minél mélyebben fut a vezeték, annál nagyobb nyomást kell kibírnia.

Szijjártó Péter közölte, hogy vannak tervek arra nézve is, hogy a vezeték mellé optikai kábelt is lefektessenek.

A miniszter leszögezte:

egész Európában energiaellátási válság ütötte fel a fejét, amelynek megoldásához nem a földgáz- vagy a kőolajársapka vezet el, mert az tovább csökkenti a majd rendelkezésre álló mennyiséget, hanem itt újabb energiaforrásokat kell felderíteni és Európa irányába terelni.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Megvalósíthatósági tanulmány majd csak jövő év végére, de megállapodás már van...

"összességében 3 gigawatt teljesítményű vezeték"

Az Albertirsa - Vinnyica távvezeték, amit a Fityesz leéptett, 2 GW-os kapacitású volt...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
Megvalósíthatósági tanulmány majd csak jövő év végére, de megállapodás már van...

"összességében 3 gigawatt teljesítményű vezeték"

Az Albertirsa - Vinnyica távvezeték, amit a Fityesz leéptett, 2 GW-os kapacitású volt...
csak úgy....
nagy hühó semmiért..., de legalább röpcsizhetett egy kicsit!
human
Ezt nem értem.

"hangsúlyozva, hogy ekkora távolságon már nagy a hálózati veszteség"

Számolta valaki, hogy ez a veszteség anyagilag mit jelent??? Már megint az lesz a vége, hogy találunk egy EU-tól független forrást ami természetesen jóval drágább lesz, mint amennyiért a többi EU-s ország szerez be áramot. És persze ez lesz sikerként elkönyvelve.
teuton
@KisTehen: Nagy Marha, ismet bebizonyitottad analfabetasagodat! Honnan jön 2,3 milliard euro? Termeszetes, hogy Ursula is ott volt, az Unio a fö finanszirozo es ellenörizni kell a tolvajokat (azeriak es magyarok), hogy ne sokat lophassanak!
teuton
@KisTehen: Nagy Marha, itt 1 hir, majd elolvasod, ha megtanulsz olvasni. Ez EGY adat a több 1000böl, hogy mennyire hatasosak a szankciok.
"Az EU igazságügyi biztosa, Didier Reynders még októberben jelentette be, hogy az unióban addig mintegy 7000 milliárd forint orosz vagyon került zár alá a szankciók következtében."
Aztan itt egy masik is, a 17 orosz autogyarbol 1, azaz EGY müködik, de az is csak igen korlatozott teljesitmennyel, kizarolag orosz alkatreszeket tudnak az autokba beszerelni -ami persze alig van!-, mert a teljes ellatas -chipekkel, szoftverrel, mindennel együtt megszünt-! A többi 16 mar honapok ota zarva van! Ha a magyar autogyarak 95%a leallna, akkor mekkora lenne a munkanelküliseg es a GDP-hiany???
Béla333
A maffiózók leegyeztették a további pénzek útját...???

"Az Átlátszó birtokába került bankszámlakivonatok tanúsága szerint 2012 júliusa és 2013 májusa között huszonöt részletben összesen 5.137.671 eurót és 2.447.527 amerikai dollárt utalt a Danske Bank dán nagybank észtországi leánybankjánál vezetett számlájáról egy magyar, az MKB Banknál vezetett számlára egy bakui székhelyű offshore cég. A pénzt feladó cég tagja volt annak a pénzmosó hálózatnak, amelyen keresztül az azeri rezsim európai politikusokat vesztegetett meg, és luxuscikkeket vásárolt szerte a világon."
atlatszo.hu/kozpenz/2017/09/07/igy-dolt-a-penz-magyarorszagra-a-bakui-feketekasszabol-alijevek-szerint-soros-ratamadt-azerbajdzsanra/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.