Több fontos változás is életbelépett elsejével. 

A megyéket mostantól vármegyének kell nevezni – írja a Telex.hu, így mától például Pest vármegyei autópálya-matricát tud venni, ha elhagyja a fővárost, de jönnek a vármegyei hírlapok, indul a vármegyei labdarúgó-bajnokság, és az állami intézmények (rendőrség, ügyészség, katasztrófavédelem) megyei szervezetei is új nevet kapnak. Több ezer törvényt, helyi és országos szintű rendeletet, határozatot, alapító okiratot kell frissíteni az év elején, az átnevezés akár milliárdos költséggel is járhat.

A vármegyei kormányhivatalokat már nyár óta a főispánok vezetik. Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja ugyanakkor sietett mindenkit megnyugtatni: a királyságot nem tervezik visszaállítani.

Ez mind más lett éjféltől, itt vannak a legfontosabb 2023-as változások

Fotó: 123RF.com

Orbán Viktor december közepén jelentette be, hogy január 1-jétől 15 százalékkal megemelik a nyugdíjakat. Az átlagnyugdíj mindössze 27 ezer forinttal nő, a nyugdíjasok felének azonban ennél jóval kisebb, legfeljebb 21 ezer forintos emeléssel kell beérnie.

A nyugdíjak kifizetése havi 473 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek 2023-ban, ám az idősek többségének ez az emelés nem igazán javítja az életkörülményeit, hiszen az infláció az év végén már bőven 20 százalék fölött volt.

Nem jártak sokkal jobban a minimálbért keresők sem. Hosszas tárgyalások után 16 százalékos emelésben tudtak megegyezni a munkáltatók és szakszervezetek. 2023-ban így bruttó 232 ezer forint lesz a minimálbér. A garantált bérminimum 14 százalékkal, bruttó 296 400 forintra nőtt.

Több apróbb pontban is módosította a parlament az adórendszert. A legnagyobb változás, hogy az átalányadózóknak idén már csak negyedévente, azaz egy évben négyszer kell járulékbevallást benyújtaniuk.

A változás sokaknak hozhat könnyítést, pláne azok után, hogy a tavaly megszüntetett katáról többen átalányadózásra tértek át.

Az év vége előtt nem sokkal döntött arról a kormány, hogy 2023-ban megszűnik a fizetési moratórium. Azt ígérik ugyanakkor, hogy a moratóriumból kilépő ügyfelek havi törlesztője nem fog emelkedni a felhalmozódó kamatok és díjak miatt. Ennek érdekében jogszabályban rögzítették, hogy meghosszabbítják a futamidőt.

Az autósokat, valamint a szülőket érintő változásokról a Telex.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: Telex.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

NKF
Ki volt az a vadbarom,süket állat aki ezt kitalálta?Rohadjon meg!
Vagy az ő cége gyártotta a táblákat?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Ilyen hülyeségre van pénz. Csongrád vármegye. Botrány! Figyelem elterelés! Nyílván valamelyik havernak van táblagyártó cége. Álmodott a nyomor.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/320705428_642803740973957_8619945012517831405_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=WTgwh0s-SL8AX-vSliU&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDkdntN8Z0HAUgtcp2v4BaJNBf-n0jD8sRHlBXQVcO9MQ&oe=63B59C16
Magyar Valóság 2022 - Fideszország
www.youtube.com/watch?v=p0DaJD9kX-0
A BBC újságírója Orbánnak: Ha több interjút adna, nem kellene a templom előtt kérdezni őt . “Interjúkat meg szívesen adok majd, ha lesz mondandóm.” Ezt próbálja meg egy brit, holland, finn, német, osztrák, olasz miniszterelnök mondani. Annyira látszik, hogy elszokott attól, hogy szabadon tesznek fel neki kérdéseket. Az meg egy komplett kórlap az állapotokról, amit a "interjúkat meg szívesen adok..." részben kifejt. Pontosan úgyan az történik vele mint Putyinnal, hogy távolodik el a realitásoktól... Orbán: "le kellett közdeni a hungarofóbiát"... agyilag zokni már a dagadt geci.
youtu.be/ZrC-lHMRaO0
jesz
Egy rossz hír, amit kevesek értenek jól..

..."2023-ban megszűnik a fizetési moratórium. Azt ígérik ugyanakkor, hogy a moratóriumból kilépő ügyfelek havi törlesztője nem fog emelkedni a felhalmozódó kamatok és díjak miatt. Ennek érdekében jogszabályban rögzítették, hogy meghosszabbítják a futamidőt."...
...ami azt jelenti, hogy ott van(marad) az ügyfél, ahol ampart szakad...

De van örömhír is: ..."a királyságot nem tervezik visszaállítani."...

taps!..izé...vastaps...
Eladott Ország
@Nessy: ma, 13:00 ☻ A holdról is látszik Orbanisztán . Fabatka. Az elitünk a Kádár rendszer furcsa mentalitású kiskapus rendszerében szocializálódott. Egyszerűen alkalmatlan az ország ügyeinek menedzselésére a 21. században. Nagyon nagy szükség van új elitre! Egy "normális ember, akiknek van szakmája, valós piaci múltja és nem a politikából akar megélni" betegre keresi magát bárhol, és nem akar beszállni a hazudozóversenybe sikhülye Maribácsik és Józsinénik szavazataiért . Azért mégsem kéne hagyni, hogy újabb "Tinder-csaló" kaparintsa meg a kormánykerekét ennek a szerencsétlen kis tökkelütött országnak.
uploads.disquscdn.com/images/8f602943b0b13f8204fb1109287a4fde9d9b1cf4328f0a8cccf90291dcd285b9.jpg?w=800&h=730
Pálinkás Pál
aki megszavazta ezt...annak karón a helye...hallja az a " 133 bátor ember "..?..
Lepényleső
Döbrögi ha kinőtt a semmiből sokszám,- miért is ne lehetne keze alatt bőven ispán,- a vármegyeházán,
hiszen az ország helyzete hűen tükrözi váraink jelen állapotát,- mely kifejezetten leképezi a ner munkáját?
telegdilaci
@NKF:A Megyék átnevezésével mminden gondunk megoldódik? csökken az infláció,erősödik a Forint olcsóbbak lesznek az árak mert ha nem akkor aki kitalálta a vármegyéket az egy elmebeteg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.