Fogyasztási és szükségleti adókat terveztek s hogy mennyire ismerték az ország viszonyait, milyen jól értették dolgukat, azt jelzik ama számítások, melyeket ez alkalomból tettek. Azt vették alapúl, hogy a királyi területen 210,000 ház van átlag 4 lakossal, a mi körülbelül megfelelt a valóságnak. De a mi ezután következett, az már merő képzelődés. Fejenkint s hetenkint 4 fontra tették a husfogyasztást s két fontra 1 dénárt akartak róni; ezenkivül a borra 30, a sörre 15 dénárt akónkint, a pálinkára meg 1 dénárt itczénkint. Meg akarták adóztatni a csizmadia munkákat s a karmazsin papucs, a szattyán csizma és dupla talpú német csizma párjára 12 garas adót terveztek. Csupán a csizmaadóból 182,000 frtot vártak évenkint. Mindazáltal ez utóbbi eszmét elejtették s megelégedtek a hus-, bor-; sör- és pálinka-fogyasztási adóval. Hogy a tervet kipróbálják, egyelőre Pozsony, Moson és Komárom vármegyékben s a sz. kir. városokban hozták be, de már 1672 végén az egész országra kiterjesztették.

Forrás: mek.oszk.hu
Feltöltő: Csizmás Kond
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Az új adórendszernek már erkölcsi szempontból is kártékony hatásai voltak, mert a pálinkaivásnak első hivatalos terjesztője, az alkoholizmus úttörője lett hazánkban. Főztek pálinkát nálunk már azelőtt, csakhogy inkább orvosság számba ment s a megyék a főzést szigoruan tiltották, sőt elkobozták az üstöket. De mihelyt az accisa behozatott, ily tilalomra nem gondolhattak többé, mert a kincstárt károsította volna. Hevesmegye 1679-ben vissza is adta az üstöket s csak azt tiltotta meg, hogy a pálinkát buzából és rozsból égessék,12 melynek termelése annyira csökkent, hogy a lakosság s a katonaság élelmezésére sem volt többé elég.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.