Nem egyértelmű, hogy az amerikai sajtó egyes orgánumainak hogyan kellene most állást foglalniuk.

Szorítóban a kormány propagandagépezete: Egyre nagyobb a botrány a gáztűzhelyek körülMTVA/Bizományosi: Róka László

Mint ismert, nemrégiben nagy port kavart, hogy kiderült: a gáztűzhelyek használata összefüggésbe hozható a gyermekkori asztma és más légzőszervi, keringési megbetegedések kialakulásával. Emiatt az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága felvetette a berendezések biztonságosabbá tételének, sőt, a betiltásuk lehetőségét is – írja a g7.hu.

A napokban nyilvánosságot kapott probléma heves, politikai töltetű vitákba torkollt, republikánus képviselők, tévés személyiségek, de még demokrata politikusok is kikeltek ellene.

Az indulatokat egyrészt a gáz elterjedtsége és kedvező megítélése fűti: az amerikai háztartások közel negyven százalékában főznek gázzal, ami olcsóbb, hatékonyabb és az ételek szempontjából is kedvezőbb opcióként égett be közvélekedésbe a huszadik század eleje óta az iparág hagyományosan erős marketingjének köszönhetően. Ezzel szemben áll demokratapárti városvezetők törekvése a gázhasználat visszaszorítására. A Fehér Ház mostanáig nem adta jelét annak, hogy valóban betiltaná a gázkészülékeket.

A feszültség mindenesetre már a magyar nyelvű sajtóban is érzékelhető, a fentebbiek ellenére kormányközeli lapok szinte kész tényként kezelik tiltást, de legalábbis klímaharcosok őrületeként emlegetik az elképzelést.

A gázkészülékek sorsa révén szított felháborodás az unió felé is kiterjedhet, egy friss jelentés ugyanis szintén azok betiltása mellett tesz javaslatot. Az európai épületállomány szén-dioxid kibocsátásának és energiaigényének csökkentésének céljából megfogalmazott elképzelés szerint a tetők és a házfalak felújítása mellett a földgáz alternatív energiahordozókkal történő kiváltására is szükséges. Igaz, az energiaárak emelkedése miatt a magyar miniszterelnök a gázhasználattal szemben foglalt állást tavaly nyáron:

Le kell jönni a gázról, mert az áram sokkal kisebb terhet jelent Magyarországnak

– fogalmazott Orbán Viktor. Emiatt az a különös helyzet állt elő, hogy az egyébként a kormányt támogató lapok valamelyest ellentmondanak neki.

Forrás: g7.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Hát már a gáz is gáz!!???
Hát azkor be kell tiltani ámbár az lenne igazán a nagy gáz!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
@Őrnagy: A qrmány az áramszolgáltatók megsarcolásával ("rezsicsökkentés") már elverte az erre használható pénzt és a stadionokra elvert szűken számolva is 1000 (ezer!) milliárd forintból is futotta volna. Most meg megy a sopánkodás, hogy "nincs pénz, a csúnya EU nem ad"...
ómió
Csak ennél nagyobb "ellentmondás" ne legyen, efftársak!
Sámannus
Má csak a krematóriumba kell a hulláknak még egészséges lehet.
vacsi
Semmi gond: majd ásunk gödröt a kertben, és abban gyújtunk tüzet a főzéshez - mint az őseink...
szaboria1
De sokan ugrottak erre a cikkre holott g7.hu egy össze kevert cikket hozott össze.
Érdekes módon az amerikai háztartások a gáztűzhelyt részesítik előnyben.
magyar1
Na most ezt találta ki Amerikat? Szellőzés kell hozzá és nem okoz gondot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.