A munkaerőpiacra visszatérő kisgyermekes anyák többsége teljes munkaidőben dolgozik, a részmunkaidő és az otthonról végezhető munka kevésbé elterjedt a körükben.

Mindezt Veroszta Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének megbízott igazgatója mondta el a Demográfiai helyzetünk: várandósság, csecsemőkor című online szakmai rendezvényen, kedden.

Hihetetlen, ez Magyarország! Kisgyermekkel is teljes munkaidőben dolgoztatják a magyar édesanyákat

Fotó: John MACDOUGALL / AFP

A Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztálya által szervezett konferencián a Népességtudományi Kutatóintézet által 2018-ban indított longitudinális kutatás legfrissebb eredményeit mutatták be. Az uniós támogatással megvalósult Kohorsz'18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat a várandósság és a kora gyermekkor időszakáról gyűjtött adatokat, és egyebek mellett a gyermekvállalás körülményeit, a párkapcsolat stabilitásának jellemzőit, a származási egyenlőtlenségeket, a gyermekgondozási munkamegosztást, az anyák munkavállalását és a családtámogatások igénybevételét elemezte. A kiindulási minta 8300 várandós kismama volt, akikkel folyamatosan igyekeztek tartani a kapcsolatot, és mintegy 6000 anya még a gyermek hároméves korában is szolgáltatott adatokat – ismertette a kutatás hátterét Veroszta Zsuzsanna.

Tájékoztatása szerint az derült ki, hogy Magyarországon az anyák már eltávolodtak a tradicionális, "csak kenyérkereső" apaképtől. Mindössze a megkérdezettek mintegy 20 százaléka gondolta úgy, hogy a feleség számára az otthon és a gyerekek, a férj számára pedig a munka a fontosabb feladat, még abban az esetben is, ha mindketten dolgoznak. A tradicionális apakép azokban a családokban jellemzőbb, ahol az anya fiatal, alacsonyabban képzett, többgyermekes vagy egyedül él – magyarázta Veroszta Zsuzsanna.

Ezzel együtt a házimunkák zömét továbbra is anyák végzik várandósság idején, illetve kisgyermek mellett – mutatott rá a kutatás, amely szerint a kisgyermekgondozásban az apák legaktívabban a fürdetésből veszik ki a részüket.

Forrás: mti.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Hát talán érthető, hogy kevesen mernek neki állni a gyermekvállalásnak, ha ilyen körülményekre számíthatnak!!!
Jozefina
Hát talán érthető, hogy kevesen mernek neki állni a gyermekvállalásnak, ha ilyen körülményekre számíthatnak!!!
jesz
@KisTehen: ki nem szarja le a sógornődet Írországban, te szerencsétlen...számtalan élethelyzet van, amiben az anyuka kénytelen dolgozni menni, mert:...egyedül maradt, és kell minden fillér, vagy elveszti a munkahelyét, ha nem megy vissza, és nincs más lehetősége 50 km-es körzetben...(sem)...ha szerencséje van, viheti az újszülött kicsit céges bölcsibe...és ha nincs?...
csak úgy....
@KisTehen: írországban szép zöld a fü,majd viszi magával legelni a sogornöd a kisborjut!
jáger laszló
Elvégre a munka társadalmát építjük ov szerint is!!!???
csak ennyi
barátilag
J,L,
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 18:32
Szóval a gyurcsány kiüldözte a sógonődet írországba,vagy orbán biztosította lehetőséget,hogy kint is vállalhassanak a magyarok munkát.
ómió
Efftársiasan, akkor, ezt is ellehetetlenítenék?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.