A kormány egy tőkeprogram indítását tervezi annak érdekében, hogy a vállalatok megfelelő mennyiségű forrással rendelkezzenek, legyen szó akár forgóeszközökről, akár az elhalasztott beruházások megvalósulásáról – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) vállalatokat díjazó ünnepségén szombaton Budapesten.

Óriási gazdasági eredményeket ígér 2023-ra a Fidesz-kormány: tőkealapot hoznak létre a vállalatok számáraNagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Joint Venture Szövetség díjátadó ünnepségén a Marriott Hotelben 2023. február 4-én. MTI/Lakatos Péter

Kiemelte: a tőkealapokat megcélzó program a következő hetekben a kormány elé kerül; zöld célú befektetésekre és kapacitásbővítésre is kiterjed majd.

Idén "pozitív meglepetések" érhetik a gazdaság szereplőit, a növekedés 1,5 százalék lehet fölfelé mutató kockázatokkal, az infláció gyors csökkenés mellett egyszámjegyűvé válhat év végére, a külkereskedelem és a költségvetés helyzete javulhat, a munkaerőpiac stabil marad

- jegyezte meg.

A gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy a tőkeprogramot a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási program keretében indítja, annak a "hitellábát" egészíti ki.

Emlékeztetett, hogy a hitelprogram keretében a vállalkozások forinthitelt 6 százalékos kamattal, zöld beruházások esetén 5 százalékkal, eurókölcsönnél 3,5 százalékkal igényelhetnek, továbbá arra biztatta a vállalkozókat, hogy forduljanak a kereskedelmi bankokhoz a konstrukciók igénybevételére.

A gazdaságpolitikai intézkedések "be fognak érni", a növekedés fenntartása, a recesszió elkerülése, illetve az infláció leszorítása után a gazdaság 2024-ben "repülőrajtot vehet"

- fogalmazott.

Nagy Márton arra is kitért, hogy bár a gazdaság 2022-ben 4,5 százalékkal nőtt, a tavalyi év "nehéz év volt" – nem csak az infláció emelkedése és az árfolyam leértékelődése miatt. A háború, a szankciók, az energiaárak elszabadulása – az ország energiaszámlája 7 milliárd euróról 17 milliárd euróra nőtt – védekezésre kényszerítette a kormányt, negatív meglepetésekkel szembesültek naponta – fejtette ki.

Az MTI kérdésére Nagy Márton azt mondta, hogy

"két ugyanolyan válság nem létezik", amennyiben a tavaly tapasztalt problémák visszatérnek, azok már nem fognak olyan sokkszerűen hatni, a vállalatok és a kormányok is alkalmazkodtak a helyzethez; negatív kockázatokkal emellett természetesen számolni kell.

A JVSZ rendezvényén négy kategóriában díjazták a vállalatokat: nagyvállalati kategóriában a fődíjat a MAM-Hungária Kft. nyerte el, második a NI Hungary Kft., harmadik a Praktiker Kft. lett; a középvállalatok között a Pauker Holding Kft. győzött, amelyet a Schiller Flotta Kft. és a Stádium Kft. követett. A legjobb ökoszisztéma különdíjjal a K&H Bankot, a Provident Pénzügyi Zrt.-t és a Körber Hungária Gépgyártó Kft.-t tüntették ki, a tehetséggondozás területén a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, a BEKO Engineering Kft. és az MKB Bank Nyrt. bizonyult a legjobbnak.

A szövetséget 35 éve alapították, célja egyebek közt a Magyarországon működő vállalatok versenyképességének növelése, a digitalizáció és a zöld átállás segítése, illetve a tudásmegosztás a nagy-, közép, kis és mikrovállalatok között.

Forrás: MTI

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
..Minél nagyobb sikert és jövőt ígérnek - hazudnak,- annál biztosabb, hogy a siker nagyságánál arányban nagyobb baj, a fekália mértéke arányosan nő az ígérgetés mértékével.
..Nagyfejű tokás disznó meg napi szinten ígér fantasztikus sikereket, tehát ebből tudhatjuk: baromi nagy a baj és napi szinten nő.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Készítik a nagy lopást.Ezek még az anyaföldet is kitalicskázzák innen.
kereső
Minek egy újabb/vagy lehet, hogy nem is új- csak átnevezik/ hitelprogramnak ilyen megtévesztő nevet adni?" A gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy a tőkeprogramot a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási program keretében indítja, annak a "hitellábát" egészíti ki." 2020 óta már hatodszor inditja ÚJRA!!! a gazdaságot a kormány- mindenkor költségvetési átcsoportositással teremtve meg a forrást( 1000 milliárdokról beszélünk), de a gazdaság csak nem akar újra indulni. Lehet, hogy ezek a újrainditási pénzek végső soron ellopásra kerülnek, a megfelelő csatornákon keresztül???Egyházak, turisztika, külhoni támogatások...
jáger laszló
Szavak,szavak.szavak!!! Majd Lhiszem,ha valóssággá válnak!!
Addig csak kételkedem az eredményt illetően!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
@Őrnagy: Ne hagyd ki a NER-t! Itt is jobban élnek a szakmájukban kevésbbé tehetségesek ha jeleskedned a seggnyalásban, oppardon, akarom mondani a párthűségben...
Dr. Proktor
@Maccska: Nyugodtan odamehetsz dolgozni...
( For urine and shit...)
fideszes gyökér
@Őrnagy: várjál demokrata leszek:
"BÁRCSAK A RUSZKI BAKANCSOK TAPOSNÁNAK A MAGYAR GYEREKEK HALOTT TESTÉN!"

Buta félázsiai, Szibériába való faszkallantyú.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok