Az Európai Unió (EU) migrációs politikája megbukott – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Szerbiába induló, határőrizeti feladatokat ellátó újabb rendőri kontingens búcsúztatásán szerdán Budapesten.

Fideszes államtitkár: A nyugat-európai lakosok elégedetlenek, az Európai Unió megbukott migránsügyben
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Szerbiába induló magyar rendőri kontingens búcsúztatásán a Készenléti Rendőrség budapesti központjában 2023. február 8-án. MTI/Lakatos Péter

Rétvári Bence azt mondta:

a korábban biztonságosnak hitt nyugat-európai államok lakosai egyre elégedetlenebbek, és az unió területéről kiutasított migránsoknak csak egy elenyésző része tér vissza hazájába.

A Készenléti Rendőrség Kerepesi úti laktanyájában megtartott eseményen az államtitkár elmondta: osztrák-magyar-szerb együttműködés alapján csütörtökön újabb, harminctagú magyar rendőri egység utazik Szerbiába, hogy az ország déli részén határőrizeti tevékenységben vegyen részt egy hónapig, együttműködve a szerb társhatóságokkal.

Rétvári Bence az eddigi tapasztalatokat ismertetve úgy fogalmazott, az úgynevezett balkáni útvonalon érkező tömeges migráció feltartóztatására a legjobb módszer, "ha minél délebbre védekezünk", ezzel részben tehermentesítve a magyar-szerb határra telepített kerítésnél dolgozó magyar rendőröket.

Példaértékűnek nevezte, hogy uniós tagállamok képesek a közösségen kívüli országokkal is együttműködni az illegális bevándorlás hatásainak mérséklésében. Tavaly 270 ezer tiltott határátlépést akadályoztak meg a magyar hatóságok a déli határon, ami a korábbi évhez képest több mint kétszeres emelkedést jelent, és a tendencia idén is folytatódik – ismertette az államtitkár.

Véleménye szerint kudarcot vallott az Európai Uniónak az a politikája, hogy "mindenkit beengednek", majd később vizsgálják meg, hogy a migránsok jogosan tartózkodnak-e schengeni területen. Ezt az EU saját adatai támasztják alá – hangsúlyozta Rétvári Bence. Nyugat-Afrikában mindössze tíz százalék, Észak-Afrikában pedig még ennél is kevesebb, hét százalék azok aránya, akiket kiutasítottak az unióból, és vissza is tértek hazájukba. Előbbi arány a Délkelet-Ázsiából útra kelőkre is igaz – részletezte.

Hangsúlyozta:

a magyar kormány álláspontja ezért továbbra is az, hogy az illegális migrációt a határokon kell megállítani, mivel a migránsok döntő többsége akár törvényellenesen is Európában marad.

Az államtitkár példákkal támasztotta alá, hogy a migráció együtt jár a bűnözés erősödésével: Belgiumban nemrég a pénzügyminisztérium épületét foglalták el bevándorlók, Svédországban rendőri vezetők panaszkodnak arra, hogy folyamatosan kell küzdeniük az erőszakos bűnözőkkel, szervezett csoportjaikkal. A franciák 83 százaléka szeretne nagyobb rendőri erőt látni az utcákon, Németországban tavaly kétszer annyi késes támadást követtek el vasúti pályaudvarokon, vonatokon, mint egy évvel korábban – mondta.

Kitért arra is, hogy újabb német adatok alapján Berlinben már 36, Münchenben pedig 50 százalék a migránsok aránya a teljes népességen belül. Közülük sokan "megvetik a német törvényeket, a német államot", így nem várható az sem, hogy integrálódjanak, sőt egyre nagyobb veszélyt jelentenek – közölte az államtitkár.

A csütörtökön Szerbiába induló magyar rendőri kontingens tagjai az ott egy hónapja szolgálatba lépett társaikat váltják. Kedden egy másik magyar rendőri egység is a térségbe utazott, a kontingens tagjai Észak-Macedónia déli határának védelmében segédkeznek.

Rétvári Bence minden magyar állampolgár nevében megköszönte a külszolgálatra induló rendőrök munkáját.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
pötsch bence,- lényeg,hogy a ti magyarjaitok kurva jól élnek és nem szenvednek hiányt semmiben! vagy ez nem is így van? -akkor azzal foglalkozz amit elbaßtatok és ne nyugattal! ti a büdös életben nem éritek utol ausztriát mert hazudozós balfaßok vagytok!
amortizáltok
te magadat buktattad le, hazugságokkal ne traktáljatok elég volt huzzatok el moszkvába akár

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.