Már nyolc településen veszélyes a légszennyezettség mértéke, a tovább romló levegőminőség miatt.

Na ne! Ismét maszkviselést javasol a Nemzeti Népegészségügyi Központ

Már nyolc településen egészségtelen a levegő. Forrás: Pixabay

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton közzétett, előző napi méréseket ismertető térképének adatai szerint a szálló por koncentrációja miatt már veszélyes a levegő minősége Békéscsabán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Tökölön, valamint a Sajó-völgyi településeken, Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon – írja az Infostart.

További tizenkét település – Debrecen, Hernádszurdok, Eger, Szeged, Vác, Budapest, Százhalombatta, Pécs, Székesfehérvár, Várpalota, Ajka és Mosonmagyaróvár – levegőjét egészségtelennek minősítették.

Négy mérőállomáson – Szolnokon, Esztergomban, Tatabányán és Sopronban – kifogásolt a levegő minősége.

A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van:

· elfogadható

· kifogásolt

· egészségtelen

· veszélyes

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap a szeles idő hatására kedvezően alakul a levegőminőség, majd kedd reggelig nyugalomba jut a légkör, így újra feldúsulhatnak a szennyező anyagok, elsősorban az északkeleti országrészeken.

Az NNK honlapja szerint veszélyes minősítés esetén már az egészséges emberek légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. A kockázati csoportba tartozóknál- krónikus betegeknél, várandósoknál, időseknél – a légzőszervi tünetek súlyosbodhatnak, illetve gyakoribbá válhatnak a légszennyezettség emelkedésével.

A kisméretű aeroszol részecskék a szív- és érrendszerre is károsan hatnak akár már rövid távon is, amennyiben koncentrációjuk az egészségtelen vagy a veszélyes kategóriához tartozó értéket eléri, illetve meghaladja.

Ezért is kiemelten fontos, hogy a veszélyes és egészségtelen minősítést kapott településeken és azok térségében élők fokozottan figyeljenek az egészségtanácsok betartására, azaz csökkentsék a szabadban töltött időt és hosszabb kültéri tartózkodás esetén viseljenek maszkot.

Forrás: Infostart, NNK
Fotó: maszk

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
de szívesen belerugnék az ilyen riogató görényekbe...milyen érdekes, gond nélkül felnőttünk a 70-es években, amikor még az emberek zöme szénnel, olajjal fűtött...akkor a kutyát nem érdekelte a dolog...a mostani határértékeket levitték irreálisra, hogy cseszegetni lehessen a népet...
human
Bagatelizálni kell! Az mindig minden problémát megold... ideig-óráig.

A KDNP-ből kilépett Lukácsi Katalin mesélte, hogy mikor egy ellenzéki képviselő a klímaváltozás kapcsán szólalt fel, mögötte egy kdnp-s kollégája azon viccelődött, hogy ő már csak azért is járva fogja hagyni mindig a kocsija motorját. Így gondolkodnak egyes politikai vezetők.
Nessy
@Pálinkás Pál: És a gépkocsik száma a töredéke volt a mostaninál! Állj meg egy piros lámpánál, és mire zöldre vált, egy doboznyi cigaretta káros anyagát lélegzed be! Csak egyszerübb a dohányzás ellen "küzdeni". Ez a motorizáció hátulütője. És csak rosszabb lesz!
jesz
@Alfa: nincs vírus, nem is azért kellene a maszk...
Pálinkás Pál
@Nessy: nincs igazad...mert iigaz,kevesebb autó volt, de sokkal több károsanyag kibocsátással...aztán ...a dízel ami igazán baj, benzines autó nem kormol, végezetül,egy szenes kazán 1 nap alatt " kitermeli " egy kisebb város autóinak éves szennyezését..most akkor miről is beszélünk...?..
Nessy
@Pálinkás Pál: Legyen neked igazad! A nagy városokban egyre kevesebb a "szenes kazán", egyre több az elöregedett gépkocsi, különösen a teherautó, kamion. A szén minőségéről már szó se essék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.