Az egész világon egyedülálló az a Rovó László professzor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora és szakmai csoportja által kifejlesztett gégeműtéti eljárás, mellyel legutóbb egy mindössze féléves román kislány életét mentették meg – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

Megmentették egy féléves kislány életét egy egyedülálló gégeműtéti eljárással

Fotó: Pixabay

A közlemény szerint az innovatív beavatkozás egy lépésben nyújt megoldást azoknak a gyerekeknek, akik öröklött vagy szerzett, fulladással járó felső légúti szűkülettel küzdenek.

A korszülöttként világra jött kislány lélegeztetést igényelt, ami miatt gégeszűkület alakult ki nála. A légúti szűkület lefolyását részben mértéke, részben a kialakulás sebessége határozza meg. A problémát más és más dolgok okozhatják felnőtteknél és gyerekeknél, a következmény viszont mindkét esetben ugyanaz: kevesebb levegő kerül a tüdőbe.

A szűkület okozta, jelentős nehézlégzés gyakran légcsőmetszést igényel, így volt ez a román kislánynál is. Ám ez a beavatkozás megnehezíti, hogy az adott kisgyermek teljes értékű életet élhessen, ilyenkor ugyanis a légcsőbe egy hajlított műanyag csövet vezetnek a légáramlás közvetlen biztosítására, az orr és a torok kikerülésével. Mindezt tartós gépi lélegeztetés esetén, az intubációs tubus kiváltására alkalmazzák, mivel annak tartós használata sérüléseket okozhat.

Forrás: mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.