A budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) sorra vesztette el kelet-európai tagországait. Magyarország mára illusztris társaságban maradt az intézmény tagja: Kubával, Vietnámmal, Mongóliával és Oroszországgal együtt.

Csőd szélén tántorog a budapesti orosz ”kémbank”

Egyre rosszabbul áll a "kémbank" szénája. Forrás: IIB

Még december közepén vészjósló levelet küldött ki a bank egyik vezetője, írja a hvg360.

Levelében a bankár arról tájékoztatja a menedzsmentet, hogy a belga pénzügyminisztérium közbenjárására nem szabadítják fel a bank azon pénzeszközeit, amelyeket az Euroclear az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók keretében zárolt.

Az Euroclear belga székhelyű szervezet, az európai tőzsdéken végrehajtott értékpapírügyleteket bonyolítja le és számolja el. A nagy pénzintézetek számára központi értéktárként is működik. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az Euroclear több tízmilliárd dollár értékben zárolt orosz magánszemélyek tulajdonában lévő értékpapírokat – írja a 24.hu.

Az Euroclear a sajtóban kémbankként is emlegetett budapesti Nemzetközi Beruházási Bank pénzeszközeit is zárolta. Bár a banki vezető leveléből kiderül, hogy tavaly októberben úgy tűnt, feloldják a zárolást, decemberben a belga pénzügyminisztérium közbenjárása után a bank vezetésének reménye tovaszállt.

A hvg360 szerint az IIB 2022-ben szinte az összes likviditási tartalékát felélte, ezért az Euroclearben lévő pénzeszközei nélkül a bankot a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti, vagy kénytelen lesz már 2023 májusában átsrukturálni a kötvényeit – komoly bajban van tehát a pénzeszközök befagyasztása miatt. Február 17-én a bankot kibertámadás is érte, és a lap értesülései szerint a hackerek valós dokumentumokat szereztek meg.

A dark webre is feltöltött dokumentumok között a hvg360 szerint van egy olyan, Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter nevében írt levél, amelynek címzettje a belga pénzügyminiszter, Vincent Van Peteghem. Nagy ebben azért lobbizik, hogy oldják fel az IIB pénzeszközeinek zárolását az Euroclearben. Nem tudni, hogy a kiszivárgott levél valós-e.

Az IIB helyzetét nagyon szorosan nyomon követik Magyarország nyugati szövetségesei, nem utolsósorban az Egyesült Államok. A nyugati államok már a kezdetektől kémbankként tekintettek az IIB-re, az oroszok pedig nem igazán akarták eloszlatni a gyanút: az IIB vezetője, Nyikolaj Koszov szülei magas rangú hírszerzőként egy időben Magyarországon is állomásoztak. Koszov édesapja részt vett az 1956-os forradalom leverése utáni szovjet titkosszolgálati műveletekben.

A bank vezetése tagadja a kémvádakat.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
Majd a kurmány feltőkésiti.Csak úgy,baráti alapon.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
Akkó' most kell lökni rajta egyet!...
Béla333
Sebaj! Az orosz "bankár" fiúkat majd átveszi az Arrogáns Tóni féle minisztérium...
Úgyis valahol egy cég a kettő...
jáger laszló
Ez biztos 1 tökeerős bank!!!
Medve a keresztapja...
Nem is lehet kétséges!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Terminátor
Hol is vagyunk, mi magyarok?
Kikkel szövetkezünk?
Kubával, Vietnámmal, Mongóliával és Oroszországgal
Nézz ki az ablakon!
Ez már nem Európa, ez egy orosz tagköztársaság!
kereső
Ebben csak!!! az a legbosszantóbb, hogy Magyarország 27,5%-ban részvényes ebben a bankban. Nominálisan nem is tudjuk , hogy mennyi az annyi. Mennyit bukunk orbán moszkva barátságán. Persze nincs, gond- a magyar adófizetők zsebe kimerithetetlen, és állják ezt a cehhet is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.