A KSH adataiból kiderül, hogy mennyi Magyarországon a mediánnyugdíj.

Kiderült, mennyire rosszul állnak az idősek anyagilag: fény derült a mediánnyugdíj összegéreMTVA/Bizományosi: Róka László

Meglepően részletes adatokat publikált a KSH a nyugdíjakról – vette észre a hvg.hu. Az új adatbázisban olyan statisztikák is szerepelnek, amelyekről korábban nem állt rendelkezésre hivatalos adat, csupán becsléseket lehetett készíteni rájuk. Kiderült például, hogy a 2023. januári átlagnyugdíj 208 ezer forintra tehető, de azt is megtudhattuk, hogy a mediánérték mindössze 185 ezer forintra rúg. Ezt úgy értelmezhetjük, hogy az öregségi nyugdíjasok csoportjának egyik fele ennél kevesebb nyugdíjat kap, a másik fele ennél többet.

Mint ismert, 2022. elején csak szerény 5 százalékos nyugdíjemelés érkezett

– holott akkor már biztosan tudni lehetett, hogy az egész évre várható infláció ennél sokkal magasabb lesz. Végül 14,5 százalékos szintig száguldott a tavalyi éves tényadat, ezért évközben két alkalommal is utólagos és visszamenőleges nyugdíjemelésre („nyugdíjkorrekcióra”) került sor.

A tavaly nyári és őszi korrekciók hatására évközben még további 8,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak,

ide nem számítva a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjprémium hatását. Legutóbb pedig megérkezett a 2023 januári, 15 százalékos nyugdíjemelés, ezzel együtt pedig mostanra már 24,9 százalékkal nőtt egy adott nyugdíjas bevétele az előző év januárjához képest. 

Az itt bemutatott nyugdíjemelések és egyéb hatások következtében a tavaly januári 164 102 forintról idén januárra 208 168 forintra emelkedett az öregségi nyugdíjak átlagos értéke, ami összesen csaknem 27 százalékos növekedésnek felel meg.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
@kereső: Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok fele 185 ezernél kevesebbet kap!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
"Dőzsölni" legutóbb, bizony, még az efftársi nyugdíjlenyulás idején tudtak!
Emmersson71
@ómió: Azt az elvtársaid nyúlták le! Már letagadnád a manyup tolvajlásotokat is?!
kereső
@Sakk Matt: Te legalább tudod, hogy mi a "medián"- és , hogy ez milyen messze van az "átlagtól"- ami olyan mint a bikini, pontosan a lényeget fedi el. Köszi, hogy leirtad.
kereső
@Maccska: 13:14 Még ha, nem is fizettek "túl sok" járulékot...mihez képest? Az akkori jövedelmi viszonyokhoz képest?? Azokhoz képest nominálisan és százalékos mértékben is magasabb járulékot fizettek. A valorizációs szorzókkal való játszadozás (ksh adatakono alapul) a fő bűnös. Kéretik nem a jelenlegi jövedelmekből kiindulva értelmezni ezt.
ómió
@Emmersson71: Még mindig nem ismered fel a magadéit!? Az efftársaidat!? Igényelj magadnak donor kutyaagyat! Az mindig képes az övéi felismerésére! Sőt! Talán még azt is tudja, hogy az állami nyugdíjkassza kifosztásával voltatok képesek egyet "manyupolni", a pénzt efftársi magánpénztárakba terelve, hogy aztán, aki visszatette, arra hazudhassátok, hogy "ellopta"!
jáger laszló
Hát igen a nyugdíjaknál is igazságtalanul nagyok a különbségek!!
Van aki 50 ezret van aki 100-200 ezret,mások 500 ezret,sőt 1Sek 1millió forint nyugdíjat is kapnak!!
Ezen illene változtatni!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.