Elvesztheti országgyűlési képviselői mandátumát Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke egy korábbi büntetőügye miatt.

Novák 2015 októberében – még jobbikos színekben – megrongálta a Szabadság téri szovjet emlékművet. Az 1956-os megemlékezés lendületében vésővel és kalapáccsal próbálta eltávolítani az általa kommunista önkényuralmi emlékműnek nevezett oszlopról a sarló-kalapácsos címert. Az akciót azonban nem tudta végrehajtani, mert közbeléptek a rendőrök, írja a 24.hu.

A Mi Hazánkos Novák Előd bűncselekmény elkövetése miatt elveszítheti parlamenti mandátumát

Fotó: Facebook/Novák Előd

Az ügyben végül többszöri nekifutásra tavaly márciusban született meg a jogerős ítélet: a Fővárosi Törvényszék külföldi védelemben részesített kulturális örökség rongálása miatt marasztalta el a politikust, és büntetlen előéletére tekintettel két év próbára bocsátással szankcionálta. Fontos megjegyezni, hogy a jogerős ítélet kihirdetésekor Novák Előd nem volt parlamenti képviselő, hat év szünet után, a 2022. áprilisi választás után került csak vissza az Országgyűlésbe.

Csakhogy Nováknak időközben egy másik, garázdasággal vegyes rongálási ügye is bírósági szakaszba került. 2020 augusztusában előbb a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat központi épületének, a Városházának az erkélyéről tépett le egy szivárványos zászlót, majd megismételte ezt a szintén ellenzéki vezetésű, XI. kerületi önkormányzat épületénél is, ahol a leszaggatott LMBTQ-zászlót egy kukába dobta. Az akcióról a saját emberei készítettek videót. Ezeken túl 2019 szeptemberében szintén Újbudán, egy művelődési központban megrendezett fotókiállításon egy leszbikus csókot ábrázoló fotót fújt le piros festékszóróval, amivel ötvenezer forintos kárt okozott.

Az Országgyűlés tavaly novemberben ebben az ügyben felfüggesztette Novák mentelmi jogát, garázdaság és rongálás vétsége miatt emeltek vádat ellene. Az ügyészség azonban kezdeményezte azt is, hogy a bíróság vonja össze ezt az újabb ügyet a próbára bocsátással lezárt korábbi rongálással, és szabjon ki halmazati büntetést. A Budai Központi Kerületi Bíróság a február 1-jén megtartott előkészítő ülésen az ügyészségi indítványnak megfelelően egyesítette is a két eljárást.

Az ügyek egyesítése alapjaiban változtatja meg a helyzetet, hiszen így az egyesített eljárásba a vétségek mellé bekerült egy bűncselekmény – külföldi védelemben részesített kulturális örökség rongálása – is. Márpedig ha az egyesített ügyben jogerősen elmarasztalják Novákot – és a bűncselekmény miatt születik ítélet –, akkor a Mi Hazánk politikusa elveszítheti a képviselői mandátumát. Az országgyűlési törvény ugyanis kimondja:

bűncselekmény elkövetése miatt – parlamenti megbízatásának ideje alatt – jogerősen elítélt személy nem lehet tovább képviselő.

Arról, hogy Novák Előd hogyan vélekedik a történtekről és az őt érintő szankciókról, a 24.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: 24.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Már eleve a demokrácia szégyene az, hogy a mi hazánk nevű banda a fidesz szatellit pártja egyáltalán bejuthatott a parlamentbe! Tutsek Gusztáv, 56-os vérbíró dédunokája, Toroczkai László. A fidesz csicska tagozata is megszólalt. Sikerült fidesz és putyini segítséggel bejutni és lecsípni a billegő körzetekből az ellenzéki szavazatokból. Végre újra kitarthatjuk az ingyenélő parazitáinkat Nováktól, Dúrótól, Toroczkaiig. Nehogymár dolgozzanak valamit. Mit is csinálna Novák vagy Toroczkai. Semmihez sem értenek. A legviccesebb az, amikor egyszerre rakták ki a fidesz és mihazánk plakátokat egymás fölé. Természetesen, nem rongálták meg az oroszcsicska neonáci ingyenélők fejképeit, csak az ellenzékét. Nem a parlamentben hanem a kukában volna a helyük. A ruszki kollaboránsok a magyar nép ellenségei! Toroczkai és dédapja Tutsek Gusztáv.
pbs.twimg.com/media/Fqmt7BzWAAAgQ3t?format=jpg&name=medium
Unom már Viktort! Torczkai gyere fiam! Mi hazámkos szájat minden orosz seggre!
twitter.com/Skorpiooh/status/1634984585997189120
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Namely
"Ezeken túl 2019 szeptemberében szintén Újbudán, egy művelődési központban megrendezett fotókiállításon egy leszbikus csókot ábrázoló fotót fújt le piros festékszóróval, amivel ötvenezer forintos kárt okozott."
50 ezer forint az vajon hogy jött ki? :D

Ha Lorenzó lenne, még kártérítést is kapna...

@Horizont: nem szélsőjobbos :)
Namely
@Eladott Ország: "Már eleve a demokrácia szégyene az, hogy a mi hazánk nevű banda a fidesz szatellit pártja egyáltalán bejuthatott a parlamentbe! "
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Hűűűű micsoda demokrata a mi kis házi bolond nyuggerünk
Tehát, ha valakit úgy választanak meg, hogy a bolond nyuggernek nem nyeri el a tetszését, az a demokrácia szégyene.
Köszönjük az infót Kun Béla bácsinak.
csak úgy....
elöd csak egy mitugrász , aki föltünési viszketegségben szenved és szeret jól de munka nélkül élni!
Namely
@Horizont: mi az a "szélsőjobbos alap"?
csak úgy....
@Namely: nem érted gyöngyöm, nácik vagytok,le se tagadhatjátok?! :)
a torockai dédöregapját,hogy könyvelitek el magatok között a pártban, nem zavar benneteket,hogy laci egy magyarok gyilkosa ivadék, aki a tetelyében még rohadt nagy komcsi is volt?
Namely
@Horizont: :) elhajolsz? :)
mely elveikre gondolsz? KONKRÉTAN.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.