A Székesfehérvári Törvényszéken ma áll bíróság elé a több mint 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolt Nagy János, az Agrárminisztérium egykori helyettes államtitkára.

2,2 milliárdos hűtlen kezelés – Bíróság elé áll az egykori helyettes államtitkár

Hat év börtönbüntetést kaphat a volt helyettes államtitkár. Fotó: 123rf.com

A vádirat szerint 2019 első felében Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkárának utasítására a minisztérium háttérintézménye megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal, illetve más cégekkel. Ennek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ügyvédi irodákkal kötött szerződésekben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményinek nem volt szüksége. Olyan is előfordult, hogy a volt államtitkár utasítására szerződtek egy céggel, de a szerződésben foglaltak elvégzésére sosem került sor – írja az Index.

A vádiratból még kiderül, hogy az egykori helyettes államtitkár köréhez tartozó személyek úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket egy fővárosi önkormányzattal, hogy ott – az ilyen jellegű feladatokat – egy főállású munkatárs végezte. 2019 és 2021 között mintegy 24 milliós kárt okoztak az önkormányzatnak.

Nagy Jánost 2020 decemberében egy másik korrupciós ügy miatt tartóztatták le. Az ügyészség közokirat-hamisítással és hivatali vesztegetés elfogadásával vádolja az egykori helyettes államtitkárt. A vádirat szerint 830 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatáshoz segített volna egy agrárcéget. Cserébe ötszázalékos tulajdonrészt kapott volna a Taby-Agro Kft.-ben.

Ha a mai előkészítő ülésen Nagy János lemond a tárgyalás jogáról és beismerő nyilatkozatot tesz, akkor – az ügyészség indítványa szerint – hatéves börtönbüntetést kap, ugyanennyi időre eltiltják a közügyektől, valamint elvonják zár alá vett vagyonát.

Forrás: Index.hu
Fotó: 123rf.com

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@ómió: Ki van hatalmon, kié az összes intézmény, törvényhozás, elszámoltatás rendszere...?
Kinek kellene felelősségre vonni, te agyhalott balfasz?
Völner efftársadat megint kihagytad, te buta balfasz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Dr. Proktor: "Szó megszakad, hang fennakad..."?
ómió
@Dr. Proktor: És ilyen tartósan!?
ómió
@Dr. Proktor: Kongó efftársi fejből, mint a tiéd, ennyi "tud jönni"!? Te "kis efftársi sztahanovista"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.