A veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyalnak a képviselők.

Megint meghosszabbítja az Orbán-kormány a veszélyhelyzetet? Ma tárgyalják a képviselők Semjén Zsolt javaslatát

Fotó: Pixabay cco

Az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyal szerdán az Országgyűlés, amelynek napirendjén az a törvényjavaslat is szerepel, amely néhány vidéki kórház fenntartói jogát egyetemeknek adja át. A reggel 9 órakor kezdődő ülésen megemlékeznek a Felvidékről kitelepítettekről.

Április 12-ét, a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját 2012-ben nyilvánította emléknappá az Országgyűlés a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságra emlékezve.

A napirend előtti felszólalások után a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti, a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezmény kihirdetéséről tárgyal az Országgyűlés.

Napirenden szerepel az egyes állami tulajdonú vagyonelemek ingyenes tulajdonba adásáról szóló javaslat, amely lehetőséget teremt arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tavalyi népszavazáshoz beszerzett tableteket ingyenesen átadja egyebek mellett helyi önkormányzatoknak, országos nemzetiségi önkormányzatoknak, egyházaknak, egészségügyi, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi tevékenységet folytató civil szervezeteknek. A KSH 32 ezer tabletet ajánl fel továbbhasznosításra.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosításával az energiahivatal által végzett ellenőrzések jogszabályi hátterét határozzák meg, rögzítik például, hogy a jövőben minden ellenőrzés határozattal zárul.

A parlament tárgyalja az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítását, amely alapján több vidéki kórház is fenntartót vált.

A berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház a debreceni egyetemhez, a deszki Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza és a szentesi Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház a szegedi egyetemhez, a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház és a Siklósi Kórház a pécsi egyetemhez kerül.

Ha a törvényjavaslatot elfogadják, akkor a jövőben tilos lesz tizennyolc év alattinak vízipipát eladni, illetve azzal kiszolgálni.

Megvitatják az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében szükséges törvények módosítását, amely az alternatív vitarendezési feladatokat ellátó békéltető testületekre vonatkozó módosításokat tartalmaz a hatékonyságuk és elérhetőségük növelése érdekében.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosításával lehetővé válik, hogy a kormány a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbíthassa.

Az indoklás szerint a különleges jogrend fenntartása azért indokolt, mert az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi – különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai – következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Ha az ukránok háborúznak akkor nálunk vészhelyzet van!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
Ezekből a napirendi pontokból, amely igazán érdekes- a kórházak egyetemekhez kerülése. Igy ezek a kórházak az adott egyetemek alapitványi kuratóriumának vagyonává válik, annak irányitása alá kerülnek. Az alapitványok szabadon dönthetnek a vagyonról, annak hasznositásáról. Innen szabad az út ezen kórházak eladásához, a magán egészségügy újabb fejezetéhez. Ennyi(ke). Jól irta Pali: 7,62
Havanagi
Nem lenne egyszerűbb véglegesen orbán gondnoksága alá helyezni az országot ?Mert tulajdonképpen évek óta ez van.Megnyugodhatna mindenki a biztos "megvédésben".
Nessy
Ez a kérdés nem kérdés! A hűséges droidjaik mindent megszavaznak, amire utasítást kapnak! Ha a kormány azt mondja, hogy ne szavazzák meg, akkor nem szavazzák meg! Orbán már nem is tudja elképzelni, hogy ne egyedül döntsön mindenben!
verőce21
Meghát...! Bicskéig... Ha nem tetszik, akkor még Lovasberényig is...!
ómió
Amikor efftársiasan már a háborúnak is, covidnak is vége!? Vagy nem így kell hazudni!?
sunoge
@csak úgy...: Pontosan, amíg a korrekciósok a vezetők, itt vészhelyzet van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.