Elhalasztották a Hableány tragédia újabb tárgyalásának előkészítő ülését.

El sem ment a tárgyalásra a Hableány-tragédia vádlott hajóskapitánya

Esélyt sem hagytak nekik a túlélésre. Forrás: Youtube

A beadott orvosi igazolások alapján a bíróság úgy ítélte, hogy a Hableányt elgázoló Viking Sigyn hajó mögött haladó Viking Idun szintén ukrán állampolgárságú kapitánya alapos indokkal mentette ki magát a szerdai meghallgatástól. Ismétlés júniusban várható – írja a Telex.

A Viking Sigyn négy éve, május 29-én Budapesten, a Margit hídnál sötétben, esős időben maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Közülük hét turistát sikerült kimenteni, mivel a hajó kevesebb, mint hét másodperc alatt süllyedt el. A Viking Sigyn kapitánya Magyarországon van bűnügyi felügyelet alatt, az ő ügyének tárgyalása már folyamatban van.

A szerdai tárgyalás vádlottja viszont a baleset pillanatában 600 méterre lévő, szintén a Margit híd felé tartó Viking Idun kapitánya – mindkét hajót a svájci bejegyzésű, norvég Viking River Cruises üzemelteti. A 60 éves, szintén ukrán állampolgárságú kapitány vád szerint nem nyújtott segítséget a túlélők kimentésében, bár a beszámolók szerint közvetlenül az ütközés után többen jutottak a Hableány utasai közül a víz felszínére, mint amennyien végül túlélték a balesetet.

A szerdai per kizárólag a segítség elmulasztásáról szól, miközben egy másik perben egy túlélő azt vallotta:

Tízen maradtunk a víz felett. Segítségért kiabáltunk. Minket közben majdnem elütött egy másik hajó. (A Viking Idun). Miután ez a hajó elment, ketten maradtunk, már senki sem kiabált.

A vádirat szerint a kapitány tudta, hogy mentésre szoruló emberek vannak a vízben, mégsem nyújtotta a tőle elvárt segítséget, anélkül haladt tovább. Habár ezt a hajója mentési protokollja késedelem nélküli kötelezettségként előírta, nem riadóztatta a személyzetét, nem rendelte el a mentőcsónak vízre bocsátását. Ekkor még lett volna lehetősége a mentésre, mert még volt a Hableány hajóról vízbe kerülő, majd vízben sodródó, közvetlen életveszélyben lévő, mentésre szoruló sértett a Duna Lánchíd és Margit híd közötti szakaszán.

A Viking Idun Ukrajnában bűnügyi felügyelet alatt álló 60 éves kapitányának az iratok alapján több súlyos betegsége is van, műtéti beavatkozásra is sor került. A szerdára tervezett online meghallgatásra azért nem került sor, mert a férfi vélhetően most is kórházban van. Az ügyészség tavaly nyáron emelt vádat a Viking Idun kapitányával szemben, akire bűnössége esetén felfüggesztett fogházbüntetést kér. Az ukrán férfit 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolják, az ügyészség pedig azt kérte, tiltsák el a vezetéstől és ítéljék felfüggesztett fogház büntetésre.

A sétahajó elhunyt matrózának, Pethő Jánosnak az édesanyja négy éve gyászolja szeretett fiát, és képtelen túltenni magát a történteken.

Nagyon rosszul vagyok, a baleset óta elveszítettem a látásomat az egyik szememre, a hallásom is megromlott, a lábamban lévő érszűkület miatt pedig rendszeresen kórházba kell mennem. A napokban is onnan jöttem haza, miután infúziót kötöttek belém. Persze a korommal is lehet magyarázni a betegségeket, de megállapították, hogy idegi alapúak, lelki eredetűek, a fiam halála óta szinte magamhoz sem tértem – mondta a 85 éves asszony a Blikknek.

A perrel kapcsolatban már mindent elengedtem. Nem érdekel, hogy mi lesz a vádlottak sorsa. A földi bíróság azt csinál, amit akar, én a Jóistenre bízom, hogy intézze el őket és kapják meg, amit megérdemelnek. Nem érdekel, ha megbüntetik, és az sem, ha szabadon engedik őket. Majd az égiek ítélkeznek felettük. Egyébként nevetséges, hogy még ennyi év elteltével sem zárultak le a büntetőeljárások

– tette hozzá Julika néni.

Forrás: Telex, Blikk
Fotó: Youtube

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szarházy Mákos
Fekete-tengeren hajókázik éppen... Oda jó!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Na, lám! Ott is az "ukrán jóindulat"! Vagy az már a "hozzáértés" volt!?
Namely
@Horizont: hogy a propeller, a mainstream ukrán-imádatának megfelelően, már azt sem meri leírni, hogy ukrán volt a hajóskapitány.
Mert 2022 februárja óta minden ami ukrán, kötelezően imádandó, mosdatandó, felmentendő, és minden ami orosz, kötelezően utálandó, besározandó, elítélendő.
Namely
@Horizont: "Balesetkor is megmondták, hogy ukrán és most is. "
A balesetkor igen, most már nem azt írják, hogy ukrán, hanem azt, hogy ukrán állampolgár. Tehát a nemzetiséghez való tartozást nem írták meg. Ha nem érted a különbséget, akkor súlyos értelmezési nehézséged van. Ez olyan, mint amikor a németek írják, hogy "bevándorló hátterű". Meg mondják, hogy "német állampolgár". Az, hogy umbulu a neve, szerintük mellékes.
"Az tény, hogy minden orosznak esett az ásziója ami nem is csoda. Köszönjék meg Putyinnak. "
Na ne röhögtess.
Miért nem esett az ázsiója a briteknek, jenkiknek, amikor ugyanolyan katonai agressziót követtek el? Jaaaa, mert az általuk irányított média azt mondta neked is, hogy hát az a demokrácia nevében volt, meg az emberekért, meg a csúnya diktátorok ellen.
De gond egy szál se: a fenti kijelentéseddel elfogadtad a kollektív bűnösség elvét. Tehát pl a Kristallnacht jogosan történt, és a zsidók köszönjék annak a zsidónak, aki megölte azt a németet. Hát esett a zsidóság "ázsiója".
De jogos volt pl a hutu mészárlás is, köszönjék a tuszik azoknak, akik régen a belgákat kiszolgálva verték a tuszikat.
Majd erre emlékeztetlek, ha esetleg kiakadnál valamikor a kollektív bűnösség alkalmazása miatt.
Namely
@Horizont: " verték a tuszikat"
helyesen:
" verték a hutukat"
Namely
@Horizont: Csak egyszerűen nem tudsz mondani semmit azokra, amiket fent írtam, mivel teljesen igazam van. Belefutottál a saját retorikai csapdádba és onnan 2 út van: vagy elismered tévedésedet, vagy úgy teszel, mintha én lennék a hibás mindezért.
Namely
@Horizont: Most kifejtetted hosszabban a fent említett második utat ("úgy teszel, mintha én lennék a hibás mindezért").
Fuss nyugodtan. Ettől nem lesz igazad.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.