Túlélőprogram készül jövőhétre.

Nem várunk tovább a kormányra

– mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint a sajtótájékoztatóról beszámoló hvg.hu írja, Karácsony Gergely főpolgármester egy olyan túlélőprogram kidolgozását kérte, amivel elkerülheti a város a technikai csődöt.Csőd szélén a főváros, két dolgon így sem spórol Karácsony

Karácsony Gergely főpolgármester. Kép: MTI/Máthé Zoltán 

A túlélőprogramnak jövő hét közepére kell elkészülnie, Kiss így még nem részletezte azt. Elmondta ugyanakkor azt, amiről Karácsony csütörtökön a Facebook-oldalán ugyancsak posztolt:

A közszolgáltatások jelenlegi szintje marad és a fővárosnak dolgozó 27 ezer ember bérén sem spórol a városvezetés.

A főváros kasszája szinte kinullázódott az utóbbi három évben Kiss szerint. Míg 2020 elejére 186,2 milliárd forintos tartalékot tudtak felhalmozni, ez 2023 januárjára 10,1 milliárd forintra apadt.

A főváros működési kiadásai 2019 óta gyakorlatilag alig nőttek: míg a koronavírus előtti utolsó évben 236,7 milliárd forint volt a működési bevételük, ez a szám 2022-ben 268,4 milliárd volt – eközben a kiadási oldal az infláció, az energiaárak és a kamatszint miatt jelentősen emelkedett.

Ezzel párhuzamosan a kormány is pénzt vont el Budapesttől: a főváros összesítése szerint az iparűzési adó elvonásával összesen 80,5 milliárd forintot vitt el a kormány, a szolidaritási hozzájárulás címén pedig három év alatt 67,6 milliárd forintot fizetett be a központi költségvetésbe a Fővárosi Önkormányzat.

Kritikus helyzet nyárra alakulhat ki a főváros kalkulációja szerint

– mondta Kiss. Júniusra a 25 milliárd forintos hitelkerete alá zuhanhat a főváros, augusztusra pedig az önkormányzat csődközeli helyzetbe kerülhet. Idén márciusban már mínusz 19 milliárd forinton állt a Fővárosi Önkormányzat folyószámla-hitelkerete.

Kiss újságírói kérdésre elárulta, hogy egyeztetett a Belügyminisztériummal, a Pénzügyminisztériummal és a Miniszterelnökséggel is, azonban a tárgyalás szerinte maximum annyiban volt sikeres, hogy vizet és kávét is kapott, megoldást azonban nem.

Forrás: hvg.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Nem volna ez így ha a " kurmány " nem vont volna el, egy csomó bevételt a fővárostól , adókat , parkolódíjakat , stb , de hát a bosszú ilyen , kommunisták nem tűrik az ellenmondást !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vitriol
Meddig akarja még orbán zülleszteni az országot, lassan Albánia is megelőz minket!
gina
@KisTehen: Te barom hol élsz romániában??? igen te prosztó, tudsz olvasni vagy csak ugatni? Karácsony az embrekért van nem a saját retkes zsebéért mint OV d te bunkó
gina
@durbincs: Unatkozol te román cigány??? kit érdekel amit itt firkálsz te agyhalott o provokáló alja
Pálinkás Pál
talán nem kávézgatni kéne baromhorda...!
NKF
kamugeri maga a csőd és még ez a f@sz akart miniszterelnök lenni
Egyet tudnak:eladni mindent amit lehet!
ómió
Tarlós 200 milliárdját ilyen gyorsan szétloptátok, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.