2022 elején Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetője, bukása előtt kiadott egy határozatot, ami számos pedagógust hozott hátrányos helyzetbe.

Ítélt a bíróság a tanárokat megkárosító Kásler Miklós ügyében

prof. Dr. Kásler csetlett-botlott, vesztett. Forrás: Magyarságkutató Intézet

Kásler felülírva a Mesterpedagógus fokozatba soroltak óraszámára vonatkozó hatályos rendelkezéseket is, kitalálta, hogy a Mesterpedagógus besorolású tanároknak akár heti 20 tanórai foglalkozás megtartása is elrendelhető

– írja az mfor. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már akkor tiltakozott a jogsértő határozat ellen. Miniszteri határozattal ugyanis nem lehet jogszabályt felülírni.

Most olyan precedensértékű jogerős ítélet született a Győri Ítélőtáblán, amely országos hatással bírhat. Egy Vas megyei pedagógusnak ugyanis utólagosan megítélték a 178 ezer forintnyi túlórapénzét, sőt, a Szombathelyi Tankerületi Központ nemcsak ezt az összeget, hanem a 180 ezer forintos perköltséget is fizeti – írja a Nyugat.hu.

A PDSZ ügyvédje, dr. Nyitrai Károly szerint a rendelettel rengeteg pedagógust megkárosított a munkáltató. A többletórákat a rendkívüli munkaidő szabályai szerint ki kell fizetni.

A PDSZ már a per alapját képező EMMI-határozat kiagyalásakor közzétett egy jogi állásfoglalást. Aszerint törvénytelen a mesterpedagógusoknak heti 18-nál több órát előírni. Nyitrai Károly, a PDSZ ügyvédje – aki szerint 2022 januárja óta ezres nagyságrendben is érinthette a mesterpedagógusokat a hátrányos rendelet – a győri ítélettel kapcsolatban kijelentette:

„Nagyon jó visszacsatolás, hogy egy ilyen egyéni érdeksérelmet a munkaügyi bíróság orvosolni tudott.”

Ugyanakkor bármennyire is precedens értékűnek tűnik a mostani ítélet, Nyitrai arra számít, hogy a tankerületek maguktól nem fognak fizetni, és a tanároknak szinte biztos, hogy munkaügyi pereket kell indítaniuk.

Ezért a PDSZ arra figyelmeztet valamennyi mesterpedagógust, hogy a heti 18 óra felett 2022. január 1. óta ki nem fizetett foglalkozásaik, óráik ellenértékét követelhetik – és segítenek nekik a felszólítás megfogalmazásában. A kifizetés elmaradása esetén ugyanis akár a rendkívüli lemondás jogát is gyakorolhatják.

A PDSZ ügyvédjénél egyébként egyre többen jelentkeznek a rendkívüli lemondás kezdeményezésével. A pedagógus szakszervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkáltatók peres eljárás nélkül is kifizessék a többletmunkáért járó bért.

Arra viszont külön felhívják a figyelmet, hogy ha ez mégsem valósul meg, fontos, hogy még a státusztörvény hatályba lépése előtt beadják az érintettek követeléseiket, mert – ahogy a PDSZ fogalmaz – a státusztörvényt az eddigi ítéletek alapján a fideszes agytröszt úgy írta meg, hogy lehetőleg ne kelljen a munkáltatónak a túlmunkát kifizetni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Bizony a Tankerületeknek is van még mit tanulniuk. Ők sem okosabbak mint egy ötödikes.
teuton
Mi ebben az uj? A maffiakormany lop, csal, hazudik...
rokker33
Heti 18 óra munka? Az a semminél is kevesebb.És ezért kapnak pénzt??Elképesztő baromság, hogy hetente 20 órát nem tudnak dolgozni... :(
kereső
@rokker33: A heti 18 , az a mester pedagógus kötelező tanóráinak száma ez nem egyenlő a munmka óráinak számával. Itt van la"- tanulmányozd, azután mondj véleményt:
docplayer.hu/2998665-Milyen-pluszfeladatokkal-jar-a-mesterpedagogus-besorolas.html
drrotf
Mit is mondott ma Orbán Viktor, hogy mire esküdtek fel a képviselők?Hát arra, hogy a törvényeket betartják és betartatják.Ugyanerre tettek esküt a kormány tagjai is , így dr. Kásler úr is.Sajnos úgy látszik hogy még nekik sem sikerül mindig az esküjüknek megfelelően cselekedni.Néha, elég gyakran, ők is törvényt sértenek, amit a bíróságok állapítanak meg, tehát nem egy vélemény ez, hanem tény.A kormány tagjainak példát kellene mutatni a törvények betartásában, hogy az állampolgárok önként követve mindig törvényesen járjanak el.Ez úgy látszik, hogy olyan követelmény amit a legjobb szándékok ellenére sem tud ez a kormány betartani!Pedig könnyű lenne, mert most már a szabályokat egyedül Orbán is hozhatja, és elvárható lenne, hogy ezek az emberek a saját törvényeiket tiszteljék és betartsák!Ez az eset is mutatja, hogy példát mutatni nagyon nehéz, de erről kommunikálni azt pedig nagyon könnyű!
ómió
Na, ugye, hogy "nincs jogállamiság", efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.