A Belügyminisztérium (BM) újabb módosításokat tett a pedagógusok új jogállási törvényének tervezetében, ezek mindegyike enyhébb a korábbi ötletbörzéjükhöz képest.

Megijedt Pintér: már nem akarja röghöz kötni a pedagógusokat

Van értelme a Fidesszel szembeni ellenállásnak. Forrás: Pixabay

Ettől függetlenül szerdán 16 órától újabb tanár- és diáktüntetés indul a Bazilikától, az Egységes Diákfront szervezésében – írja a Blikk.

A BM elvetette a pedagógusok röghöz kötésének tervét. Már nem kényszerítenék a jogviszonyukról év közben lemondó tanárokat arra, hogy akár tanév végéig is kötelezően tanítaniuk kelljen, a lemondási időt hat hónapról három hónapra csökkentették a tervezetben.

További módosítások az eredeti törvénytervezethez képest:

· akik nem szeretnének majd az új jogállási törvény – amely egyebek mellett eltörölné a pedagógusok közalkalmazotti státuszát – alatt dolgozni, még a jelenlegi közalkalmazotti törvény szabályai szerint távozhatnak a munkahelyükről.

· kihúzták a tervezetből azt, amely egyenjogúvá tette volna a megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárokat és a hitoktatókat is a tantestület többi, főállású tagjával.

Pintérék már a múlt héten is több pontban visszaléptek az eredeti tervektől. A pedagógusok saját, otthoni számítógépeinek ellenőrzésére lehetőséget adó előírásokat is törölték.

A PSZ és a PDSZ a szakszervezeti jogok visszaállítását is követeli a tervezetben. Továbbra sincs elmozdulás viszont abban kérdésben, hogy a törvénytervezetet benyújtó kormány csak azokkal az érdekképviseletekkel tárgyalna, amelyeknek a taglétszáma lefedi le a pedagógusok legalább tíz százalékát. Tehát a limitet el nem érő szakszervezeteket a jövőben kihagyhatják az egyeztetésekből – közölte Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőjeként, miután kedden ismét tárgyalóasztalhoz ültek Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral.

A PDSZ és a PSZ ragaszkodik ahhoz, hogy a szakszervezetek jogainál a munka törvénykönyvének szabályai érvényesüljenek. A versenyszférában, így a munka törvénykönyvében már régóta nincs reprezentativitásra vonatkozó előírás.

Nem véletlen, hogy a pártok sem a taglétszámuk alapján kapnak mandátumokat a parlamentbe – fogalmazták meg érvelésüket a szakszervezetek, hozzátéve, hogy ugyan arra nem kaptak ígéretet, hogy ez kikerül a tervezetből, de elzárkózást sem tapasztaltak.

Ezekkel a visszalépésekkel a kabinet lényegében azt bizonyítja, hogy nincs is szükség új pedagógusi jogállási törvényre, hiszen minden módosítással többé-kevésbé a mostani szabályokhoz térnek vissza – tették hozzá. A következő tárgyalási fordulóra két hét múlva kerül sor.

Ma 16 órától újabb tanár- és diáktüntetés indul a Bazilikától, az Egységes Diákfront szervezésében. Útvonala a BM oktatási államtitkárságának Alkotmány utcai épületéig tart.

Forrás: Blikk
Fotó: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toller Béla
Nem ijedt meg eléggé, kellene egy hetes, teljes sztrájk !
Toller Béla
@Pálinkás Pál: Valamit rosszul vettél ki a dologból ! A gyengeelméjű horda a minisztériumban székel, a jobbak éppen tanítanak (tanítanának, ha a baromarcúak teremtette körülmények közepette lehetne). Menjél, próbálkozz, elsőre nézd meg az interneten a tankönyveket, ha végeztél, próbáld meg azok alapján a követelményrendszert ...Közben írd meg a kötelezőt, beszámolók, portfólió, minősítések, javaslatok, tervek, miegymás. És akkor még gyereket nem is láttál ! Sok sikert, jelentkezz (a menekülő csomagodért) !
Pálinkás Pál
@Toller Béla:nos barátocskám...ezek a diplomások másfél év alatt nem jöttek rá, amire a kukások rögtön...hogy nem tüntetésnek csúfolt dzsemborikat kell tartani az utcán, hanem szimplán nem venni fel a munkát,...a kukkancsok 3 nap alatt elintézték azt, amit ez a puhapöcs társaság másfél éve nem tud...amiket felsoroltál azt mind maguknak köszönhetik..!
pacal
Mást akartam írni, de az Ivanics motorreklám megihletett.
',5 év és megyek nyugdíjba (korkedvezménnyel) - ezt pénzben senki nem tudja megfizetni!).
Egy Harley Davidsonnal, szelem át Amerikát - keresztül-kasul.
Kemény vagyok, mint vídia. Sajnálom.
tetovált vén buzi bőrdzsekiben...
Butch Cassidy és a... mindenki, aki velem tart!
ómió
Na, efftársak! Jöhet a következő "tünci"! Hátha ő is lenyul egy kis fizut tőletek, mint a Böszme tette!
Béla333
Elhangzott: lesz folytatás!
Így a hülyemagyar maffiahívők megnyugodhatnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.