A magyar lakosság megtakarítási állománya brutális csökkenést mutat. Hitelt szinte csak megélhetésre veszünk fel.

Hatalmas baj közeleg: teljesen elfogyott a pénzünk, csak megélhetésre vesz fel hitelt a magyar

Orbánnak kiváló hír: jól haladnak a nincstelen szavazóbázisuk bővítésével. Forrás: Pixabay

Egyedül csak a leggazdagabbak megtakarítása növekszik a magas infláció idején – szép lassan feléljük a jövőt – írja az új Index, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáit elemezve.

A bankokra bízott betétösszeg mindössze 20 milliárd forinttal nőtt tavaly márciushoz képest, ám ha az idei első negyedév utolsó hónapjában a bankokban lekötött 386 milliárd forintot ahhoz hasonlítjuk, hogy tavaly szeptemberben – akkor még bőven 8 százalék alatti kamaton – még 515 milliárdot kötöttek le a háztartások, látható, hogy beesett az állomány.

A látra szóló lakossági betétek állománya a tavaly februári választás előtti osztogatás aka. szja-visszatérítés óta esik. egy év alatt a lakossági számlák értékének 15%-a, azaz 1386 milliárd forint tűnt el a számlákról.

Az MNB adatai szerint 2019 első negyedévét követően tavaly fordult elő először, hogy csökkent a lakosságnál lévő készpénzállomány. A trend év elején is folytatódott: a tavaly decemberi 8411 milliárd forinthoz képest március végére már csak 8142 milliárd forint maradt a rendszerben.

Mivel a készpénzállomány 75 százalékát rendszerint a lakossághoz köti az MNB, az állomány 269 milliárdos negyedéves csökkenésével számolva arra a következtetésre juthatunk, hogy akár 200 milliárd forintot meghaladó lehet az az összeg, ami elillant a megtakarításokból: ekkora esésre eddig nem volt példa, Orbánék tehát büszkék lehetnek magukra.

A tipikusan NER-okosságnak, másképpen szólva sima offshore biznisznek tekinthető, befektetési alapok által kezelt vagyon „szerencsére” hatalmas ütemben nőtt a válság ellenére is.

A Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége szerint az alapokban kezelt vagyon egy év alatt harmadával, 7534 milliárd forintról idén március végéig 10 057 milliárd forintra nőtt.

A biztosítások terén sem derűs a helyzet. Az életbiztosítások díjbevétele mindössze 1 százalékkal nőtt az elmúlt évben, ami – azon túl, hogy a 14,5 százalékos inflációt figyelembe véve jelentős hátraarc – a jegybanki statisztikák szerint az elmúlt 5 év leggyengébb adata. Ennél is szomorúbb, hogy közel 35 ezer életbiztosítási kötvény tűnt el egyetlen év alatt.

2023 márciusában 41,6 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a családok, ami alig harmada a 2022-ben folyósított összegnek. Az év első három hónapjában folyósított 115,5 milliárd forintnál a magyar bankszektor történetében 9 olyan hónapot találunk, amikor egyetlen hónapban több lakáshitelt vettek fel az emberek, mint most egy negyedév alatt. Az év első három hónapjában alig több mint 12 ezer lakáshitel-szerződés köttetett.

A személyi kölcsönök esetében a folyósított hitelállomány éves összevetésben 8. hónapja mutat visszaesést; ilyen hosszú negatív sorra „békeidőben” 2011 óta nem volt példa. Az egy szerződésre jutó átlagos összeg messze alatta marad a tavaly 2,3-2,5 millió forintnak – márciusban átlagosan 2,13 millió forintot igényeltek az ügyfelek. Ez arra is figyelmeztethet, hogy a jelenlegi kamatok mellett hitelfelvételre kényszerülők nem komolyabb beruházásra, hanem a mindennapok finanszírozására vettek fel személyi kölcsönt. 2013 óta először esett meg az is, hogy a folyószámla hitelkeretek kihasználtsága öt hónapon keresztül folyamatosan nőtt.

A különböző felmérések szerint az emberek 40 százalékának semmiféle megtakarítása nincs, azaz felélni sem tudja a tartalékait. A vagyon eloszlása rendkívüli koncentrációt mutat. Magyarországon a pénzügyi eszközök értékének 62 százaléka a háztartások 10 százalékának tulajdonában van. Ez az igen vagyonos 400 ezer háztartás a teljes lakossági vagyon 48,5 százalékát tulajdonolja – ez pedig a dél-amerikai banánköztársaságokra jellemző arány, nem egy Európai Uniós államra

Forrás: Index
Fotó: Pixabay

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
0rbánék és nem a háború vagy gyurcsány,soros stb. hazug kitaláció, faragott nyomortanyát magyarországból, módszeresen az utóbbi 13 évben!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vacsi
Miért, mire kellene hitelt felvenni? Nagyanyám azt mondta, soha, semmire; addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Én megfogadtam, és elégedett vagyok a helyzetemmel: megélek a nyugdíjamból, nincs tartozásom, stb.
pacal
""A háború és az elhibázott szankciós politika Európa-szerte példátlan inflációhoz vezetett." - harsogja a goebbelsi propagandagépezet és az itt is működő fizetett troll csicskák, ugye @KisKretén: amikor pl. felböfögőd az aktuális mantrát, hogy "a brüsszeli szankciók működnek"

"A létező valóság ezzel szemben az, hogy a magyar infláció messze a legmagasabb az Európai Unióban. A háború és a szankciók sehol máshol nem okoztak, nem is okozhattak a magyart megközelítő áremelkedést.

Hollandiában, Belgiumban, Dániában, Portugáliában vagy Franciaországban alig 5%-os az éves inflációs ráta. A magyarnak mindössze ötöde.
Spanyolországban, Görögországban vagy Svájcban ennél is alacsonyabb. Mindössze 2-4%.
Ausztriában, Szlovéniában és az EU egészében 8-9%.
Az eurózónában alig 7."

b1.hvgblog.hu/2023/05/10/egesz-europaban-peldatlan-inflacio/
Eladott Ország
@vacsi: ma, 16:30 ♣ Közel 600 ezren kapnak Magyarországon 100 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat, abból nyújtózkodhatsz, ha a rezsit és a gyógyszereidet kifizetted és még nem ettél semmit. Tragédia, ahová juttatta ez a bűnöző, szélhámos román cigány geci és politikai prostituált, kleptokrata bandája az országot!
csak úgy....
@KisTehen: b+ faxán fölment a cukrod! :)
bocc,te egy rakás buta szánalom!
ómió
De, hát, amig az efftársak "el vannak különítve" a költségvetéstől, addig "hatalmas baj" nem lehet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.