A hivatalos magyarázat szerint a spórolás miatt kellett módosítani a koncessziós szerződést, de ennél többről is szó lehet.

Autópálya-koncesszió: Egy uniós vizsgálat megúszásáért módósították a szerződést?

Illusztráció: Pixabay.com

Nem a spórolás miatt módosíthatta a kormány az autópálya-koncessziós szerződést, hanem azért, mert attól tarthat, hogy az Európai Bizottság tiltott állami támogatásként fogja kezelni a Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségeibe tartozó konzorciumnak történő kifizetéseket – írja a Szabad Európa.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Miniszterelnöki Kabinetiroda május 8-án adott ki egy közleményt, amely szerint a kormány felülvizsgálta a gyorsforgalmiút-hálózat üzemeltetésére és fejlesztésére 2022-ben megkötött koncessziós szerződést, és az állami kiadások csökkentésére hivatkozva a koncessziós szerződés módosítása mellett döntött. A szerződésmódosítás az M1-es autópálya kétszer három sávossá történő bővítését érinti, ezt idén nem kezdik el, két évig csúsztatják.

A kormány tulajdonképpen olyan rendeletet hozott, amelyben az autópálya-koncesszió esetében közfeladattá minősítette az útkezelést és -üzemeltetést

– raka össze korábbi dokumentumokból a lap. Emiatt az előre nem látható esemény miatt kellett módosítani a szerződést, vagyis a kormány tavaly nem tudta, hogy idén majd ilyen rendeletet fog alkotni.

Ennek nagy valószínűség szerint köze lehet az Európai Bizottság vizsgálatához

– írják. Az Európai Bizottság belső piaci főigazgatósága vizsgálja, hogy a kormány milyen körülmények között adta 35 évre koncesszióba kormányközeli üzletembereknek a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét.

Viszont a közszolgáltatások finanszírozása nem minősül állami támogatásnak

– mutatott rá egy szakértő a Szabad Európának nyilatkozva. Ezek esetében nincs szükség az Európai Bizottságnál előzetes bejelentésre, valamint a brüsszeli testület jóváhagyásának megvárására sem.

Forrás: Szabad Európa
Fotó: Pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Csinálhattok bár mit , már tudják , hogy hajtottátok végre a sok disznóságot , az ellenzéki képviselők bemutatták , ráadásul nap mint nap, szolgáltattok rá példát , az aljasságra és a lopásra , vagy annak tisztára mosásának próbálkozására , evvel még nagyobb ellenszenvet váltatok ki , mert ezek a hírek , eljutnak azokba az országokba , akik nettó befizetők , hogy mit tesztek avval a pénzel , és bizony a Brüsszelbe delegált képviselőiket, kérdőre is vonják a szavazóik , minek adnak olyan országvezetésnek pénzt, ha jó részét a saját és oligarcháik , haverjaik tőkésítésére , és a hatalmuk megtartására költik úgy , hogy közben az uniós országok delegáltjait állandóan szidják !
ómió
Nyugi, efftársak! A korruptbolsi brüsszeli efftársaitok így is, úgy is önmagukból fognak kiindulni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.