Orbán Viktor Veszprémbe, Európa Kulturális Fővárosába látogatott. Városi körsétája során a veszprémiek szerint elcsúfított székesegyházat is megtekintette.

Saját szavazói akadtak ki Orbánra: Legitimálta a "tönkretett" székesegyházat
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

Veszprém méltó módon lett Európa Kulturális Fővárosa, a kormány pedig ezt teljes szívvel támogatta. Magyarnak lenni jó

- írta a Facebookra Orbán Viktor a hétvégén, veszprémi látogatása után.

A kommentelők szerint mivel az ellen semmiféle kifogást nem emelt, sőt, még boldogan fotózkodott is, gyakorlatilag legitimálta a változtatásokat. A veszprémiek komoly harcot vívtak Udvardy György "közönségesen proli ámokfutása ellen", még az érsek eltávolítását is követelték.

Saját szavazói akadtak ki Orbánra: Legitimálta a "tönkretett" székesegyházat
Ilyen volt – ilyen lett

Udvary ugyanis a veszprémi bazilika több milliárd forintos felújítása során a freskókat fehér falakra cseréltette, a díszítőelemeket pedig szinte egytől egyig eltüntették.

A veszprémi bazilika értékeit féltő katolikus hívők egy 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, ám minden erőfeszítésük hiábavalónak bizonyult, hiszen a változtatásokat elvégezték.

2022 szeptemberében több katolikus lap számolt be arról, hogy sokáig keresték a választ arra mind a szervezet tagjai, mind az újságírók, magánszemélyek, hogy ki a felelős azért, hogy társadalmi konszenzus nélkül ilyen visszafordíthatatlan rombolás bekövetkezhet.

A Veszprémi Érsekség minden kérdés és nyilatkozat elől elzárkózik, az “építkezés” (vagyis inkább rombolás) pedig megállíthatatlanul folytatódik.

Az értékleltárban szereplő épületelemeket meg kell őrizni, azok nem távolíthatóak el, ám mindezek ellenére a főoltárt már kivésték a falból, és elszállították. A padozatot teljes egészében felszedték.

A Szent Mihály Védegylet megtette a feljelentést, kiemelt műemléki érték rongálása miatt ismeretlen tettes ellen.

Múlt ősszel az érsek által papi tevékenységétől eltiltott Simon Gábor veszprémi atya is hangot adott a lelketlen tettnek:

A veszprémi Szent Mihály Székesegyház az átalakítása után úgy fog kinézni, mint egy szabadkőműves szentély, melyet alátámaszt az is, hogy a kritikai hangokra az érsek és klérusa annyira érzékeny, hogy arra csak sértetten és narcisztikus dühvel tudott eddig reagálni.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SÍva
Hogy merték ezt megtenni? Hol vannak a gyönyörű ablakok? Hová adták el? Tényleg mindent így kell tönkre tenni? Szégyen ami ebben az országban folyik!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Havanagi
@csak úgy...: Lehet,hogy Hatvanpusztán kellene keresni ?
Néro2
Én kifejezetten örülök mindent szarrá tett templomnak.
Hallgassák csak a Hívek a pléhbános siker ódáját a kormányról misén.
Toller Béla
Egy bunkónak mindig is a bunkóság fog tetszeni. Az erőszakos tahónak meg maga a nyers erőszak. Ide tartozik a katolikus köröszténység helyi felfogása is !
ómió
És a gyagyása szerint a "Zorbán" személyesen "restauráltatta", vagy ezt külön kell ráhazudni!?
Qqberci
@SÍva: Nyugi! Az ablakok már Hatvanpusztán vannak...
SÍva
@Qqberci: Remélem Isten nem felejt csak késik! Főleg ha igazad van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.