Orbán Viktor Veszprémbe, Európa Kulturális Fővárosába látogatott. Városi körsétája során a veszprémiek szerint elcsúfított székesegyházat is megtekintette.

Saját szavazói akadtak ki Orbánra: Legitimálta a "tönkretett" székesegyházat
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

Veszprém méltó módon lett Európa Kulturális Fővárosa, a kormány pedig ezt teljes szívvel támogatta. Magyarnak lenni jó

- írta a Facebookra Orbán Viktor a hétvégén, veszprémi látogatása után.

A kommentelők szerint mivel az ellen semmiféle kifogást nem emelt, sőt, még boldogan fotózkodott is, gyakorlatilag legitimálta a változtatásokat. A veszprémiek komoly harcot vívtak Udvardy György "közönségesen proli ámokfutása ellen", még az érsek eltávolítását is követelték.

Saját szavazói akadtak ki Orbánra: Legitimálta a "tönkretett" székesegyházat
Ilyen volt – ilyen lett

Udvary ugyanis a veszprémi bazilika több milliárd forintos felújítása során a freskókat fehér falakra cseréltette, a díszítőelemeket pedig szinte egytől egyig eltüntették.

A veszprémi bazilika értékeit féltő katolikus hívők egy 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, ám minden erőfeszítésük hiábavalónak bizonyult, hiszen a változtatásokat elvégezték.

2022 szeptemberében több katolikus lap számolt be arról, hogy sokáig keresték a választ arra mind a szervezet tagjai, mind az újságírók, magánszemélyek, hogy ki a felelős azért, hogy társadalmi konszenzus nélkül ilyen visszafordíthatatlan rombolás bekövetkezhet.

A Veszprémi Érsekség minden kérdés és nyilatkozat elől elzárkózik, az “építkezés” (vagyis inkább rombolás) pedig megállíthatatlanul folytatódik.

Az értékleltárban szereplő épületelemeket meg kell őrizni, azok nem távolíthatóak el, ám mindezek ellenére a főoltárt már kivésték a falból, és elszállították. A padozatot teljes egészében felszedték.

A Szent Mihály Védegylet megtette a feljelentést, kiemelt műemléki érték rongálása miatt ismeretlen tettes ellen.

Múlt ősszel az érsek által papi tevékenységétől eltiltott Simon Gábor veszprémi atya is hangot adott a lelketlen tettnek:

A veszprémi Szent Mihály Székesegyház az átalakítása után úgy fog kinézni, mint egy szabadkőműves szentély, melyet alátámaszt az is, hogy a kritikai hangokra az érsek és klérusa annyira érzékeny, hogy arra csak sértetten és narcisztikus dühvel tudott eddig reagálni.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SÍva
Hogy merték ezt megtenni? Hol vannak a gyönyörű ablakok? Hová adták el? Tényleg mindent így kell tönkre tenni? Szégyen ami ebben az országban folyik!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SÍva
Hogy merték ezt megtenni? Hol vannak a gyönyörű ablakok? Hová adták el? Tényleg mindent így kell tönkre tenni? Szégyen ami ebben az országban folyik!
csak úgy....
kimeszelték mint egy klotyót,gondolom a régi berakásos ablakokat valaki hazavitte, - ez valóban csak egy proli ámokfutás!
csak úgy....
így kell elbaxni egy, az 1300 as években épült gótikus templomot!
hajrá fidesz..
csak úgy....
@KisTehen: ki tataroztatott te barom? - a puritán ,tolvaj fidesz!
Qqberci
A kolostor disznajának irányelve: szétcseszni mindent, amit nem ő talált ki, legyen az székesegyház, kolostor vagy akadémia...
justhpeter
Imádom ezt az utolérhetetlen magyar keresztény igényességet. Kiss-Rigó étterem- és stadiontulajdonos vállalkozó, másodállásos katolikus püspök is megirigyellhetné. Igazán elvihettétek volna ide Ferenc Pápát is. Gyönyörködhetett volna a @csak úgy...: által emlegetett klotyó filingben.
vacsi
50 éve láttam a veszprémi templomot, gyönyörű volt. Ezzel szemben ez gagyi...
vacsi
@csak úgy...: Miért nem az egyház tataroztatta?!
Giovanni Alba
@vacsi: ma, 17:05
Jó, az egyház "tataroztatta" (meszeltette ki), de ki adta rá a pénzt? A doktorminiszterelnökúr (kolostormalac) dicsekedett azzal, hogy a kasszából az összes adható pénzt odadták, tehát nem a hívők, ők éppen ellenkezőleg, minden lehetséges fórumon tiltakoztak.
Akkor mégis kinek/minek a nevében történt?
Eladott Ország
Így működik egy autoriter rezsim! Jó reggelt kívánok! -Így olcsóbb volt, többet lehetett a felújitáson lopni. A dagadt faluvégén szocializálódott csúti cigány fehérre festette a Karmelita belső falait, ( UNESCO védettség) nincs min csodálkozni + engedély nélkül épített erkély. Egy hülye százat csinál! Freskókat tüntettek el Orbán hivatalában . A Karmelita épületegyüttes egykori refektóriumának egyedülálló, késő barokk freskóegyüttese áldozatul esett a sokmilliárdos felújításnak.
index.hu/galeria/index/kult/2019/01/13/a_karmelita_epulet_freskoi/3
Ez lett: A kormányülések terme, fehérre festették a freskókat
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2506/25066/250667/25066773_a5c8327a4df73f38fb080101eaeae441_wm.jpg
Amikor még a Nemzeti Táncszínház stúdiója volt, igy nézett ki:
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2506/25067/250671/25067109_52c67b17df98eeb68b6def72bd8fc9b3_wm.png
Eladott Ország
@Maccska: ma, 17:38 • Nem! Műemlékvédelem, mint a Karmelita kolostor szétbarmolása is, mely ráadásul még UNESCO védelem alatt is áll! Az építésügyi előírások/törvények, mindenkire vonatkoznak, még az egyházakra is, perszer a csúti geci félistennek képzeli magát, mígnem börtönbe kerül!
Eladott Ország
@SÍva: ma, 16:01 ♦ Az ablakok majd Hatvanpuszára kerülnek, a felcsúti könyvtárat pedig kipótolják az Országos Széchényi Könyvtárból, de lesz helye az aranyrudaknak is.Orbán: „ Akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt a járvány.” Eközben Orbánék főúri magánykönyvtára. (Vörösmarty Mihály: GONDOLATOK A KÖNYVTÁRBAN) ... a szotyi köködés mellé
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/274887205_490543936025899_766327854540856717_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=nBctZMN54dsAX9dOwmt&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfCpMHKQXQefBJcGwUIaiO9850mquaN_EJJZssCvQagRzg&oe=6467748D
vacsi
@csak úgy...: Proli ámokfutás?! Amikor a prolik (proletárok, azaz munkások) voltak hatalmon, több templomot is megnéztem, pl. a veszprémit is - mind gyönyörű volt...
csak úgy....
@KisTehen: @Maccska: @vacsi: a ti müvészettörténeti képzettségetek, az intelligenciátok, ugyan úgy a bányász béka pétschája alatt mint a politikai! :)
- de csak így tovább,- 0rbánnak a bugris,buta parasztokra szüksége van,mint egy falat szarra...,nélkülük nem tuja tovább butítani a magyarjait! :)
csak úgy....
@Maccska: baxod,te a komcsi,elferdített történelmet olvasod ! :)
- nálad még a kecskéd is okosabb,ne csodálkozz ha majd visszautasít!
csak úgy....
@Maccska: gyermeteg vagy mint minden idióta fidesznyik , - míg megvolt a csopaki nyaralóm, veszprémbe jártam nézelödni,csajozni és bevásárolni, te buta buzi proli! :)
csak úgy....
@Maccska: te építész fórumot szoktál olvasgatni? - akkor miért élsz egy dohos,penészes,retkes albérletben egyedül, zalacsében? :)
csak nem a szerelmetes kecskéd miatt?
csak úgy....
@KisTehen: boci, te egy 0rbánt és putyint imádó alantas féreg, aki engem sosem tud meghatni,meggyözni, elkeseríteni vagy jobb belátásra bírni! :)
te egy nevetséges provokatör aljadék, akiböl minden emberi hiányzik, és pénzért árulja magát,mint rühes kurva! - ez a rühes macsska kollégádra is vonatkozik! :)
csak úgy....
@Maccska: már megint fantáziálsz és engem baxtatsz a zalacsébi ötletem miatt! :) egy hozzád hasonló férget csak zalában, egy eldugott putriban tudok elképzelni, aki naponta 2X a kecskéjével szeretkezik, mert nincs ember aki közösködne,közösülne vele!
nálam még nem járt végrehajtó , én nem a fidesz magyarországon élek, ahol a schadl félék uralkodnak az emberek fölött a fidesz tudtával és jóváhagyásával!
- tehát te egy ganyédombon élö féreg, és nem zalacsében! :)
csak úgy....
@Maccska: a kecskéd elégedett lehet veled,te egy gondos és kecskesexet szeretö gazda vagy,te idióta kretén! :)
human
Így legalább a látvány nem vonja el a hívek figyelmét a szószékről föcsögő fidesz propagandáról.
csak úgy....
az eredeti "ablakok" talán már a gyözöbácsi birtokán vannak,vagy ki volt az a másik hatalmas,aki magáévá tette öket?
jáger laszló
Így csináltak Orbán számára 1 puritán reformárus belsejű,hangulatú templomot
Viktorunk már nagy örömmel fel is avatta
csak ennyi
barátilag
J.L.
balos
Az óvodában erre a válasz:Úgy kellet káposztába hús kellet!A következő misét remélem a püspők-falat darócban nyomja!
Levendula
Udvardy György ... Megnéztem a képeit. Egy - általam nagyon nem kedvelt - amcsi színészre hasonlít.
Havanagi
@csak úgy...: Lehet,hogy Hatvanpusztán kellene keresni ?
Néro2
Én kifejezetten örülök mindent szarrá tett templomnak.
Hallgassák csak a Hívek a pléhbános siker ódáját a kormányról misén.
Toller Béla
Egy bunkónak mindig is a bunkóság fog tetszeni. Az erőszakos tahónak meg maga a nyers erőszak. Ide tartozik a katolikus köröszténység helyi felfogása is !
ómió
És a gyagyása szerint a "Zorbán" személyesen "restauráltatta", vagy ezt külön kell ráhazudni!?
Qqberci
@SÍva: Nyugi! Az ablakok már Hatvanpusztán vannak...
SÍva
@Qqberci: Remélem Isten nem felejt csak késik! Főleg ha igazad van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.