Smidróczki István kisnyugdíjas két alkotmányjogi panaszáról döntött múlt héten az évek során fideszes bírókkal felduzzasztott Alkotmánybíróság.

A fideszesekkel teletömött Alkotmánybíróság szerint oké, hogy több tízezer kisnyugdíjas a brutális infláció ellenére sem kap emelést

A nyugdíjas csak szavazáskor fontos a Fidesznek. Forrás: Pixabay

Smidróczki azt sérelmezte, hogy a fideszes kormány rendeletei alaptörvény-ellenesen zárták ki őt a nyugdíjemelésre jogosultak köréből. Ezzel pedig ellehetetlenítették a mindennapi megélhetését is – írta a Mérce.

A férfi tavaly márciusban ment nyugdíjba és kimaradt a tavalyi soron kívüli júliusi nyugdíjemelésből, valamint a novemberi nyugdíj korrekcióból is. Miközben az ő létminimum alatti nyugdíját ugyanúgy érintette a tavaly meglóduló infláció, mint a többi nyugdíjasét. Azzal, hogy kimaradt a júliusi és novemberi emelésből, elmondása szerint a megélhetése került veszélybe. A férfi az idei januári emelésnél is hátrányba került, hiszen mivel a tavalyi két emelést nem kapta meg, így 2023 januárjában egy annál kisebb összegre jött csak neki a 15 százalékos emelés, mint ha a tavalyi évközi nyugdíj emeléseket is figyelembe vették volna.

Smidróczki István a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kért segítséget.

A júliusi rendkívüli nyugdíjemelés elmaradásával kapcsolatban életkori diszkriminációra tett panaszt. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a novemberi emelésből is kimaradt azzal érvelt, hogy a nyugdíj olyan biztosítás alapú járandóság (a befizetett nyugdíj járulékok okán), amelynek emelését a nyugdíjtörvény garantálja – írja a 24.hu.

A nyugdíjtörvény szerint ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedés mértéket, akkor novemberben – január 1-re visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Az emelés tehát törvényesen, alanyi jogon jár. A gyakorlat azonban az, hogy bár az infláció minden nyugdíjast egyformán érint, a jogalkotó mégis ezreket rekeszt ki a nyugdíjemelésre jogosultak köréből.

Azért is különösen felháborító mindez, mivel eddig nem fordult elő az, ami most: az infláció olyan mértékűre nőtt, hogy az emelés csak akkor tudja biztosítani a nyugdíjak értékének megőrzését, ha az év közben nyugdíjba menők számára is nyújt valamilyen inflációs kompenzációt – írja a Smidróczkit képviselő TASZ jogsegélyszolgálata.

2021-ben például több mint 60 ezren mentek nyugdíjba, akik szintén kimaradtak a 2021. júniusi és novemberi emelésből.

Smidróczki azt kérte az Alkotmánybíróságtól, mondják ki, hogy:

· Sérti a diszkrimináció tilalmát, hogy azok biztosan nem részesülhettek a nyugdíjemelésben, akik 2021. december 31. után töltötték be a 65. évüket.

· Sérti a befizetett nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó tulajdoni jogot az, hogy ha a 2022. január 1-e után nyugdíjbamenők számára semmilyen kompenzációs garancia nincsen az éven belül akkor, amikor egy hiperinflációs környezetben szenved a gazdaság.

· A rendelet sérelmezett szabályait az Alkotmánybíróság semmisítse meg.

· Intézkedjen afelől, hogy a nyugdíjemelés minden nyugdíjban részesülő személy számára a gazdaság romló helyzetének megfelelően határozzon meg olyan emelést, ami nem veszélyezteti a tulajdoni várományhoz való alapvető jogot.

Az Alkotmánybíróság mindkét érvet lepattintotta gyakorlatilag érdemi gondolkodás nélkül. Arra, hogy valahogyan meg kellene védeni az inflációtól azokat a nyugdíjakat, amelyek 2022 elején lettek megállapítva, a testület azt mondta, hogy csak a jogosultsági feltételeket teljesítve megszerzett, a ténylegesen folyósított nyugdíjra való jogosultság minősül olyan vagyoni értékű jognak, melyet az Alaptörvény véd.

Forrás: Mérce, 24.hu
Fotó: Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Nem is azért dolgoztak ennyit az orbáni-infláción, hogy aztán kompenzálják. Semmi értelme nem lenne.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Néro2
Szerintem is .
Mind megérdemli.
Kérte kapta.
Beeeeeeee.
Megvédték.
Örüljön.
Nagyon.
justhpeter
@baxi: Ahogy 2022-ben is a semmibe vett tömegnek kellettek ezek a söpredékek.
Giovanni Alba
@Nessy: ma, 13:34
Mintha lenne egy olyan rendelkezés, hogy az alkotmány(?)bíróság nem foglalkozhat a költségvetést érintő ügyekkel addig, ameddig az államadósság a GDP 50%-át meghaladja.
"Mindaddig, amíg az államadósság „a teljes hazai össztermék” felét meghaladja az
Alkotmánybíróság (AB) nem gyakorolhatja hatáskörei nagy részét költségvetési és
fizetési kötelezettséget megállapító törvények alaptörvényi összhangjának vizsgálata
körében, és nem élhet megsemmisítési jogával. Két megszorítással: külön, tételesen
meghatározott hatásköreit az AB azért ekkor is gyakorolhatja, bizonyos alapvető jogok
sérelme esetén szintén élhet jogaival"
projektjeink.birosag.hu/sites/default/files/allomanyok/e-learning/alaptorveny_birok/at_allamszervezet/lecke12_lap1.html
lampa laz
Ajánlom a nyugdíjasnak olvasásra, h értse neki miért nem jut. Aztán jövőre már lehet szavazni a Fideszre 2x is, krumpli lesz! www.szabadeuropa.hu/a/leggazdagabb-magyarok-top100-meszaros-egyenlotlenseg/32389432.html
Yoda69
Azzal nyugtatnám a kisnyugdíjast, hogy most jobban élünk, mint jövőre fogunk. Ja, es legkozelebb ketszer gondolja at hova huza az x-et.
ómió
Így van ez, ha egy nyugger még a bolsi nyugdíjlenyuláshoz szokott!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.