Magyarország nem kockázatként vagy fenyegetésként tekint Kínára, hanem olyan államként, amellyel az együttműködés sok hasznot hoz, így az Európai Uniónak is rivalizálás helyett a kölcsönös tiszteletre és előnyökre alapozott kapcsolatokra kellene koncentrálnia – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

Szijjártó Péter szerint azért kell Kínának hízelegni, mert egyre nagyobb arányban részesedik a világ GDP-jéből

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kereskedelmi ügyekkel foglalkozó EU-s tanácsülésen tartott sajtóértekezletén közölte, hogy a legtöbb tagállam veszélyként tekint a Kínával fenntartott gazdasági együttműködésre, azonban hazánk eltérő állásponton van.

"Mi nem látunk semmifajta kockázatot vagy fenyegetést Kínában, mi Kínában olyan országot látunk, amellyel ha normálisan együttműködünk, akkor abból nagyon sok hasznunk származhat"

- mondta Szijjártó, aki rámutatott, hogy Kína bruttó hazai terméke (GDP) mostanra meghaladta az EU-ét. Mint mondta, 2010-ben Kína részesedése a világ GDP-jéből még csak 9 százalék volt, míg az EU-é 22 százalék, mára azonban fordult a helyzet különböző okokból, és 18, illetve 17 százalékot mérnek.

"Ha Európa egyfajta riválisként tekint Kínára, akkor Európa ezen rajta fog veszíteni" 

- tette hozzá a politikus.

"Érdemes a politikai és filozófiai magasságokból lejönni a realitások, a való élet talajára, és megnézni, hogyan is néz ki az európai-kínai együttműködés a gyakorlatban" – fogalmazott a külügyminiszter. 

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Pjotr!!! A realitás az, hogy a 460milliós lelkeszámú unió részesedése a világ GDP-ból 17%, a milliárdos lélekszámu kináé meg 18%.
Az az ország ,hasonló gazdasággal, mint Magyarország- amelyik eddig üzletelt a kinai kommunista párttal- az mostanra belefulladt a kinai hitelek spiráljába- és elzálogositotta az országot, mint sierra leone, vagy Európában Montenegro. Ezt készititek elő pjotr, te hazaáruló dög. Szépen vagyunk - a nagyin szuverén mimagyarok munkájának eredménye politikai függés az oroszoktól, és teljes gazdasági kiszolgáltatottság kinának a hitelek révén. Ez a 13 év eredménye. Gratulálok!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Maccska: Meg tudod mondani, hogy ennek a kis szösszenetnek mi köze van a cikkhez? Esetleg szijjártóhoz? Az euhoz,? Kinához? Hmmmmmm...
simmering73
@Maccska: Hogy stagnál a stiglinc? Stabilan vagy csak pőrén retusálja a stellázsit? Nyasgem.
Giovanni Alba
A kérdésem az, mikor és hol készült a kép? Mintha a petiminiszter mögött üzbég s kazah zászló lenne a magyar mellett. Ez passzolna egy türktudatú dzsemborihoz, de hogy' jön ide Kína?
Giovanni Alba
@kereső: ma, 21:04
Gyógyegérre ihatott valami alapvető élelmiszert, ettől kettyósodott meg annyira, hogy keveri az építési területet (ami valójában nem is építési terület) a miniszterelnőki rezidenciával.
kereső
@Giovanni Alba:21:40 A semmi! De, ha jól megnézed a képet, akkor látod az orosz trikolórt is...druzsba pjotr már nem is titkolja, hogy ő lavrov magyar hangja.
ómió
Ennél a "hízelegni"-nél adekvátabb efftársi hazugság nem akadt!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.