Az idei évi tízmilliárd forint helyett jövőre már csak 8,7 milliárd forintot szán Orbán Viktor kormánya a főváros és Pest megye egészségügyi intézményeinek fejlesztésére.

Orbánék megint becsapták Karácsonyt – de sajnos az egészségre vágyó embereket is

Sponsored by "2/3" Forrás: Pixabay

2019-ben kötött megállapodást a főváros és a kormány arról, hogy Karácsony Gergely támogatja a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését – írja a Napi Gazdaság. Ezért cserébe Orbán kormánya megígérte, hogy évente tízmilliárd forinttal támogatja a budapestiek járóbeteg-ellátását. Másfél éve, hogy nem érkeznek meg a források.

A 2024-es költségvetési tervezetben ehhez képest 8,7 milliárd forint jut az Egészséges Budapest Programra (EBP), ami 1,3 milliárd forinttal kevesebb, mint amiről Orbán kormánya és a főváros 2019-ben megállapodott.

A 2024-es költségvetési törvényjavaslat oktatásra 3434 milliárd forintot szán, egészségügyre 3225 milliárd forintot. Előbbi 629 milliárd forinttal, utóbbi 424 milliárd forinttal több a 2023-as összegnél. Az oktatási-egészségügyi többletkiadások egy része a pedagógusok és ápolók béremelését szolgálja.

A fideszes Varga Mihály pénzügyminiszter most éppen azt állítja, hogy jövő év tavaszától az egészségügyi szakdolgozók bére eléri majd az orvosok átlagbérének 37 százalékát.

Az idei évi büdzsében az Egészséges Budapest Programra még 10 milliárd forintot tüntettek fel, de fővárosi politikusok szerint még a 2022-es 10 milliárdot sem fizette ki a kormány Budapestnek.

Jelenleg a kerületi önkormányzatok biztosítják a budapesti szakrendelők fejlesztési forrásainak és működési költségeinek jelentős részét, miközben az Orbán-kormány még mindig nem fizette ki az „Egészséges Budapest Program” keretében megígért 2022-es és idei forrásokat sem a szakrendelők fejlesztésére – közölte áprilisban a Budapesti Képviselők Csoportja.

2020-ban és 2021-ben még működött a rendszer, a kormány és a kerületek közösen határozták meg a fejlesztési célokat, és a pénz is megérkezett hozzá.

A kormány és a főváros 2019-ben az atlétikai világbajnokság támogatásáért cserébe egyezett meg fővárosi járóbeteg-szakrendelők támogatásáról. A megállapodásban az szerepelt, hogy a központi költségvetés 2020–2024 között évi 10 milliárd forinttal, tehát összesen 50 milliárddal támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit az Egészséges Budapest Programban (EBP).

Ezt a pénzt rendelők, járóbeteg-szakellátók felújítására, építésére és diagnosztikai eszközök beszerzésére lehet felhasználni. Tavaly Karácsony Gergely belengette a vb megvétózását, de a kormány egyértelművé tette, hogy nemcsak az EBP jövőbeni folyósítása hiúsulhat meg, hanem az addig kifizetett milliárdokat is visszakövetelik. Végül az ügy rendeződött – nem lesz vétó, lesz pénz. De nem lett.

Az EBP keretében:

· 2020-ban 10,4 milliárd forintot,

· 2021-ben 10,2 milliárd forintot biztosított a kormány a fővárosi egészségügyi alap- és járóbeteg-ellátásának fejlesztésére.

Azóta pedig Orbánék nem utaltak át egy forintot sem.

Forrás: Napi Gazdaság
Fotó: Pixabay

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Kell a lóvé a rühelke butikjára,mert éhezi a lóvét munka nélkül megkeresni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
Nincs ebben semmi különös. Lassan 13 éve nap mint nap becsapnak bennünket,belehazudnak a pofánkba, nyomják most is 0-24-ben az undorítóan hazug,rohadtsokba kerülő kormánypropagandát. Ha bármelyik médiában hazudnak,perek százait nyerik ellenük,és a büntetést közpénzből fizetik. Azaz,a fidesz hazugságait miatt is az ország fizet. Gusztustalan az egész retek banda. Csintalan a Kötöttfogásban már egyenesen azt mondta,hogy orbán nemcsak hogy putyinpárti,hanem egyenesen orosz ügynök. Többször elhangzott a műsorban, hogy orbán,és a bandája minden idők legkártékonyabb kormánya. És ez bizony tisztán látszik ha csak az ország ramaty állapotát nézzük.
izéke
Nem Karácsonyt csapták be,hanem a beteg embereket akiktől elveszik a jobb ellátás lehetőségét,de lölőkének egy röpke hét alatt többet utalnak. Karácsony legközelebb kérje el előre a pénzt ettől a cigánytól. Tipikus cigany trükk,megígér fűt fát,majd beint.
Stop Orbán és Gyurcsány
Puha pöcsöket átver,azt csinál veletek amit akar,a 60 éves ifjú SOROS.
CsipkeRózsa
Ez teljesen megőrült, vagy még gonoszabbá vált, mint volt!
Clavigo
@m73: Amíg @Philip Marlowe: arca előtt van egy szaros segg,,addig nem érzi magát becsapva .
Nessy
Nem Karácsonyt csapata be Orbán, hanem a fővárosiakat, köztük a saját választóit is. Orbán ígéretei: homok a szélben. Neki természetes, hogy esetenként ellenpólust csinál a szájából! A híveinek így van jól, ezért imádják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.