Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) jelentést készített Pintér Sándor belügyminiszternek arról, mennyi idő alatt ér ki a mentő az azonnali ellátásra szorulókhoz.

Pintér Sándor statisztikát kért a mentőktől, nem teszi zsebre a választ

Pintér számokat akart, lesújtó adatokat kapott. Forrás: Pixabay

Országszerte, átlagosan az esetek 78 százalékában értek ki 15 percen belül a mentők, ám az úgynevezett P2-be sorolt segélykérőknek már csak alig valamivel több mint a feléhez – írja a Népszava.

Mindkét eset azonnali ellátást igényel, ám az első esetben orvossal vagy mentőtiszttel dolgozó rohamkocsira van a szükség, az utóbbihoz „elég lehet” a mentőgépkocsi is.

A belügyminiszter által elrendelt vizsgálat óta 25-30 százalékkal nőtt a legsürgősebbnek minősített esetek aránya – írja az Mfor.

A vizsgálat eredménye szerint 11 nagyvárosban minden P1-es esetben 15 percen belül a helyszínen voltak a mentők, 9-ben viszont csak 80-95 százalékban tudták ezt teljesíteni, a legrosszabb a helyzet Budapesten, Veszprémben, Debrecenben és Miskolcon.

A P2-es esetek tekintetében Budapesten a legrosszabb a helyzet: az ilyen sürgős hívások alig negyedében ér ki a mentő 15 percen belül, átlagosan 36 perc telik el, mire megérkezhet a segítség. Miskolcon is az esetek csak alig több mint felében jutnak a normaidőn belül segítséghez.

Míg Budapesten és Pest megyében 100 ezer lakosra 5 mentőautó jut, addig az ország többi területén közel kétszer annyi. Ilyen statisztikai adatokat 2017 óta nem közöl az OMSZ. 2014-ben még a sürgős hívások 72,5 százalékában odaértek a betegért 15 percen belül, egy évvel később az esetek 68-69 százalékában, 2017-ben már csak 64-65 százalékában jutott segítséghez a beteg normaidőn belül.

A lassulás oka, hogy nincs elég ember és autó a feladatok zökkenőmentes teljesítéséhez. Egyre több orvos és mentőtiszt hiányzik a műszakokból, így nem lehet a sürgős esetekhez elegendő rohamkocsit küldeni.

Forrás: Népszava, Mfor
Fotó: Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Amíg a mentősök ezzel foglalkoztak, biztos, hogy mindenüve, ahol szükség volt rájuk, késve értek ki... A mentősök feladata nem a statisztikák, meg egyéb baromságok írása, hanem a mentés!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Nem teszi zsebre? Dehogynem! Qrva nagy zsebe van, minden belemegy...
ómió
Viszont az efftársak "esküsznek rá", hogy ennél gyorsabb "kiérkezési mutatók" csak akkor lehettek volna, ha ők 70 kórházat, ahogy ígérték, bezárattak volna! Ez, ám, a "ráció"!
jáger laszló
+kapta habár ebből mentő nem lesz,esetleg játékautó formában...
csak ennyi
barátilag
J.L.
vacsi
Amíg a mentősök ezzel foglalkoztak, biztos, hogy mindenüve, ahol szükség volt rájuk, késve értek ki... A mentősök feladata nem a statisztikák, meg egyéb baromságok írása, hanem a mentés!
Menőmanó
@vacsi: Ne essél már túlzásba, a statisztikát nem a mentőautón szolgáló dolgozók készítik mentés helyett. Képzeld, a bérüket sem ők számfejtik maguknak.
Mellesleg ezek a kiérési idők nem a bejelentéstől számítanak, hanem a mentő elindulásától. Ilyen nincs sehol, csak Gecisztánban. Ha 5 percre lakom a mentőállomástól, és csak egy óra múlva jön értem a mentő, akkor a statisztikában 5 perces kiérésnek számít. Egy bazi nagy csalás, és még így is rettenetes szarok a kiérési idők.
Aki Én
@ómió: Ez, hogy jön ide, te surmó tetvesbolsi efftárs?
Nessy
@ómió: Nem tudom honnan veszi ezt az idióta szöveget? Senki nem akart ennyi kórházat soha bezárni! Hol van ez leírva? Lenne szíves mellékelni?
ómió
@Aki Én: Bolsiék elmebetege! Már megint elharapózott rajtad a surmó tetvesbolsiságod másrahazudási szindrómája!?
ómió
@Nessy:Keresd vissza Komáromi efftársadék tavalyi "eü-fejlesztési perspektíváit", még a választási kampány idejéből! De arra már előre készülj fel, hogy, ha majd megtaláltad 70 kórház tervezett bezárásának efftársi terveit, valami ütőssel legyél képes majd azt lehazudni igyekezni!
Aki Én
@ómió efftárs: Kényszergyógykezelésen voltál, bolsiék kreténje? Napokig nem láttuk azt a beteg tetvesbolsi pofádat.
De látom kidobott pénze ez is az egészségügynek. Hát ezért fizetjük az adót?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.