Rétvári Bence úgy gondolja, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény teremti meg a béremelés alapjait. 

Rétvári szerint épp az új pedagógus törvény hoz több pénzt a tanároknak – "Aki a legtöbbet teszi a gyerekekért, az fog a legtöbbet keresni!

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Aki a legtöbbet teszi a gyerekekért, az fog a legtöbbet keresni – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a parlamentnek kedden benyújtott új pedagóguséletpálya-törvényről az M1 Aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Nagyon sok egyeztetés volt, összesen 21 kör, a 21. az Európai Bizottság volt, a huszadik a parlamenti pártok, és korábban tucatnyi esetben szakszervezeteknek is lehetősége volt módosításokat tenni – közölte az államtitkár. Hozzátette: a szakszervezetekkel "paragrafusról paragrafusra végigmentek" a javaslaton, és 34 témakörben sikerült részben, vagy teljes egészében megállapodni és több ponton módosítani a törvényjavaslatot.

Rétvári Bence példaként említette, hogy szakszervezeti kérésre hatról három hónapra csökkentették a határidőt a munkaviszony megszüntetésénél, továbbá, hogy a kötelező továbbképzéseken nem hatvan, hanem 55 éves korig kell részt venni. "Erről a szakszervezetek kevesebbet beszélnek, hogy amiket kértek, azoknak egy jelentős részét befogadtuk" – mondta az államtitkár.

Kijelentette: a legfontosabb cél a pedagógus hivatás elismerése, az, hogy legyen egy önálló, az ő tevékenységükre szabott jogállása a pedagógusoknak, ahogyan az orvosoknak, az ápolóknak is van. A másik cél, hogy a béremelésnek teremtsük meg az alapjait – folytatta Rétvári Bence. Kifejtette: most 114 féle bérbesorolási kategória van, nagyon bonyolult a rendszer. A törvényjavaslat alapján ebből egy teljesítményarányos bérezési rendszer lesz, öt bérsávval, amelyeken belül az egyéni teljesítmény elismerésére nyílik lehetőség.

Az fogja megszabni a tanár bérét, hogy a diákokkal mennyire odafigyelően, odaadóan foglalkozott az előző tanévben, "mit tudott segíteni a gyerekeknek, hogyan haladtak előre a tanítványai, menyire innovatív módszereket alkalmazott", illetve a tanórákon kívül "milyen többletet tett bele" – magyarázta az államtitkár. Hozzáfűzte, számít majd a hátránycsökkentésben, illetve a tehetséggondozásban nyújtott teljesítmény is.

Eddig elsősorban az életkor és a végzettség alapján történt a bérezés, most lehetővé válik, hogy "elismerjük azt, amit a gyerekekért tesznek", "a fizetésében is meg tud jelenni, százezres nagyságrendű összegben" – közölte Rétvári Bence. Hangsúlyozta, ezzel a legjobb tanárokat lehet leginkább a pályán tartani, és a fiatalokat ösztönözni, hogy ne hagyják el a pedagógus pályát, "hiszen a lemorzsolódás a legnagyobb veszély".

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az államtitkár ugyancsak hangoztatta, hogy három hónapig egyeztettek a törvényjavaslatról, és érdemi módosítások történtek a szakszervezetek javaslatai alapján. Kitért arra, hogy rengeteg "álhír, riogatás" volt, például a kötelező óraszám kapcsán, ami nem változik.

"Azt szeretnénk, ha végre megérkeznének az uniós forrásaink, és ezzel egy nagyon nagy léptékű, 75 százalékos béremelést tudnánk megvalósítani 2025-ig" – szögezte le Rétvári Bence.

Megjegyezte: "a baloldali képviselők sportot űznek abból, ki tud több új feltételt szabni ahhoz, hogy az EU-s források megérkezzenek. Felfoghatatlan, miért a pedagógus béremelésben akadályozza a kormány terveit a baloldal" – tette hozzá az államtitkár –, hiszen "ez pénz abban a pillanatban menne tovább a pedagógusokhoz".

"Felfoghatatlan felelőtlenség, hogy valaki az európai parlamenti mandátumát arra használja, hogy megakadályozza azt, hogy a pedagógusok 2025-re átlagosan nyolcszázezer forintot tudjanak keresni" – fogalmazott Rétvári Bence.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Krumplifejű Márton megmondta, hogy fel kell készülni az unios pénz nélküli életre. Erre Gecivári Bence megígéri a tanároknak, hogy a nem létező pénzből kapnak béremelést.
Ez már a féregségnek olyan magas foka, amire szavak sincsenek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Macskaszem
Krumplifejű Márton megmondta, hogy fel kell készülni az unios pénz nélküli életre. Erre Gecivári Bence megígéri a tanároknak, hogy a nem létező pénzből kapnak béremelést.
Ez már a féregségnek olyan magas foka, amire szavak sincsenek.
csak úgy....
havi hány millából van ennyi esze, ennek a cinikus görénynek?
Béla333
Nincs saját pénze a maffiaállamnak, mert ellopják, várják, hogy az Unió küldjön, hogy fizetést tudjanak adni az állam dolgozóinak?!
Várják, de nem tesznek érte semmit, főleg nem ígérik meg, hogy azt, ha megjönne, nem lopnék el úgy, ahogy eddig mindig is tették!
Mocskos, aljas, tolvaj, hazaáruló szemét maffiózók!
namihami
Azt mondják, hogy az ember az évek során csak szed fel valami kevés értelmet! Na, ez (is) egy elrettentő példája és példánya a fenti tétel valótlanságának!
jáger laszló
Máris életbe lépett az új pedagógus ideológia Rétvári filozófiai magyarázatával
Aki ezt beveszi az vagy hülye vagy rövidesen az lesz!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Drága Rétvári Bence! A szakmaiatlan, irreális indikátorokra gondol? Az igazgatói szubjektív véleményezésre? Úgy kap többet X, hogy Y-tól elvesznek? Nem gondolja, hogy ez tisztességtelen, diszkriminatív törvény? Tudom hogy nem. Orbán döntése, Pintér törvénye számára szent és sérthetetlen!
SÍva
@Béla333: Azért Szíjjártó ad 1,6 milliárdot Iraknak a semmiből. Hogy is van ez?
SÍva
Érdekes, hogy a tanárok fizetésére nincs pénz de a saját fizetésüket az egekbe emelik!
csak úgy....
@SÍva: ne csüggedj, még az itt kommentelö fafejü feszt fideszesek sem értik,hogy 0rbanisztánban mi - miért történik!
SÍva
@csak úgy...: Hát pedig elég elszomorító a helyzet és az, hogy annyira hülyének nézik az embereket mint azokat akik "megnyerték" nekik "krumliért" a választást!
kereső
Nem tehetek róla, de amint meglátom ennek a faszfejnek a kenetteljes pofáját, és hazug szólamait hallgatom- nekem is viszketni kezd a tenyerem, és kinyilik a bicska a zsebemben. Ritka egy görény, még a fideSS-kdb-ben is.
csak úgy....
@SÍva: ez valóban elszomorító! - hidd el nekem, hogy csak a nagyon hülyék mernek benneteket hülyének nézni , akik gyakorlatilag (normális esetben) nem is számítanak..
looper
A mindig okos, mindig ügyes legkisebb ugrifüles, Rétvári Bence kezdhet vakarózni:

A Vatikán csapott le egy magyar rendre, a szálak egy KDNP-s államtitkárig érhetnek

"A harmadik ügyben Rétvári Bence a Belügyminisztérium államtitkárának neve is felmerül."

mfor.hu/cikkek/makro/a-vatikan-csapott-le-egy-magyar-rendre-a-szalak-egy-kdnp-s-allamtitkarig-erhetnek.html
Nessy
Ezt a farizeus dumát! Innovatív oktatás, amikor csak a NAT szerint I tananyag oktatható, egyen tankönyvekből ! Sok esetben. szaktanárok nélkül. Az értékelés az igazgató feladata. Ami, tisztelet a kivételnek, nem minden esetben lesz objektív.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.