Legalábbis az biztos, hogy hónapok óta zárva van Köves Slomóék kóser vágóhídja, amelybe százmilliókat pumpált az Orbán-kormány.

Becsődölt az Orbán-kormány által százmilliókkal kitömött kóser vágóhídMTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Árvai Károly

Az EMIH tulajdonában álló cég szerint a munkát tavaly csupán felfüggesztették, ám az nem világos, mikor nyitnak ki ismét, már ha egyáltalán újra kinyitnak – tudta meg a 24.hu. Valójában súlyos, milliárdos bukás lett a sikersztorinak beharangozott, eximbankos hitellel és vissza nem térítendő állami támogatással indított csengelei projekt, miközben más, szintén Magyarországon működő kóser vágóhidak köszönik szépen, jól vannak, és eredményesen működnek.

A lap a helyszínre látogatott, ahol mindössze egy portást találtak, aki azt mondta, a vágóhíd zárva van, nincs ott senki, és azt sem tudja, mikor lesznek ott újra.

De arról is beszámoltak, hogy a vágóhídüzem előtti parkoló üres, a főépületben semmi mozgás nem tapasztalható, a bejárati ajtó csukva, egyetlen embert sem láttak az épületben. Portásra is csak azért lehet szükség az elhagyatott üzemnél, mert odabenn a különböző gépek, hűtők komoly értéket képviselnek. Az egyik szomszédot is megkérdezték, aki elmondta: már 3–4 hónapja nem folyik itt termelés, ő ennyi ideje nem tapasztalja, hogy teherautók hoznák a vágnivaló szárnyasokat, illetve szállítanák el a feldolgozott kóser húst. Egy másik szomszéd arról számol be, hogy legfeljebb műszaki karbantartásért vagy ellenőrzés miatt nyitják ki szerinte mostanában az épületet.

Megkeresték a vágóhidat üzemeltető Quality Poultry Kft-t, akik írásbeli válaszban megerősítették, hogy még 2022-ban döntöttek a leállás mellett, ám hogy mit hoz a jövő a vágóhíd számára, arról egyelőre több mindent is el tud képzelni a menedzsment – biztos irány egyelőre nincs.

2020 óta Magyarországon nyolc madárinfluenza-járvány ciklus volt. Bács-Kiskun és Csongrád megyében, ahol a vágóhíd, valamint a libatelepeink többsége működik, az elmúlt 36 hónapból nagyjából 14 hónapig zárlat volt, ami azt jelenti, hogy az állatokat nem lehetett a nevelő és tömő telepek között mozgatni, illetve tilalom alá esett a vágóhídon levágott madarak exportja Izraelbe. (A jászberényi kóser vágóhíd szerencsésebb helyzetben volt, ugyanis Jászberény lényegesen kevesebb alkalommal tartozott fertőzött területbe.) Erre tekintettel 2022 novemberében a vágóhíd tulajdonosi köre úgy döntött, hogy a vágóhíd működését az eredeti modell szerint szünetelteti, amíg a madárinfluenza problematikájára nincs rendszerszintű megoldás.

Ami a terveket illeti, vagy szorosabban fognak együttműködni más, víziszárnyast feldolgozó cégekkel, így növelve a működés rezisztenciáját a területi korlátokkal szemben, vagy a vágóhíd működését szüneteltetik a madárinfluenza elleni oltás hatósági bevezetéséig, vagy pedig a vágóhídat átalakítják kóser baromfi vágóhíddá.

Forrás: 24.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Egy felesleges beruházás esetén ez várható volt. Orbán Viktor adni akart, Köves Slomó pedig kapni szeret. Mi pedig fizetünk, ha nem is akarunk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Kóser vágóhíd?!?! Érdekes elnevezése egy szimpla házizsidó némi pénzecskével való kitömésének! A díszzsidó ismét beállt a sorba és a pénztárablak elé is került!
vacsi
Egyébként nem kellett volna előtte egy piackutatást végezni, hogy ki akar ilyet venni?
Peller Anikó
@vacsi: Nem, nem kellett volna. Ha a köveslopónak pénz kelletet, akkor kapet és kész. Kinek mi köze hozzá.
balos
@Shikari: Nincs válasz egy sertésnek!
drrotf
Úgy látszik a pénz mellett a kereslet is elfogyott, ezek az emberek megesznek már mindenféle húst, nem csak a kósert!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.