Állítólag már el is dőlt a projekt sorsa: a magyar kormány támogatja.

Kína magyar központból látná el vegyianyaggal egész Európát

Kép: Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára egy kínai delegációval a BLIK terminál területén, idén március 7-én. Tuzson Bence / Facebook

Kína egy magyarországi központból látná el vegyianyaggal az európai akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit – írja a Direkt36 az általuk megismert belső kormányzati anyagokra hivatkozva. Az oknyomozó portál szerint ezekből az is kiderül:

A magyar kormány támogatja az egyelőre nem nyilvános, de előrehaladott állapotban lévő terveket.

A kiszivárgott iratok szerint „Európa – Kína Vegyianyag Kereskedelem és Duális HUB Rendszer” néven fut a projekt. Azt írják, idén márciusban el is dőlt, hogy Magyarországra települ a kínai központ, amiről szeptemberében terveznek hivatalos megállapodást kötni, Kínában.

Az iratokban szereplő hivatkozás szerint Kína a vegyianyag-termeléséből akár évi kétmillió úgynevezett egységkonténernyi szállítmányt tudna 24 ezer vasúti szerelvénnyel Európába küldeni. Az nem derül ki, hogy milyen vegyianyagokról van szó.

Két helyszín jöhet szóba központként: az ország keleti határán fekvő Záhony vasúti átrakodóhely, illetve egy Budapesten már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítmény. Utóbbiban Tuzson Bence, az üggyel foglalkozó Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára márciusban egy kínai delegációval is találkozott.

Az üggyel a Direkt36 szerint a magyar kormány részéről éppen ez, a Rogán Antal által vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda foglalkozik.

Az oknyomozók szerint szerint egy Rogán környezetéhez kötődő cég üzletileg is érdekelt a projektben.

A minisztériumi iratok szerint a magyar vegyianyag-elosztóközpont létrehozását a Rail Cargo Hungaria nevű osztrák tulajdonú vasúti vállalat, illetve egy Acemil Zrt. nevű frissen létrehozott cég végezné. Utóbbi egy magántőkealapé, amelynek tulajdonosi szerkezete ugyan nem megismerhető, de a székhelyéül szolgáló irodának a tulajdonosa – írják – Rogán bizalmasának, Kertész Balázs ügyvédnek a tanácsadó cége. Egy kínai híroldalra hivatkozva azt is állítja a Direkt36, hogy Kertész személyesen is részt vett a projekt egyik hivatalos egyeztetésén.

Nem reagált a Direkt36 megkeresésére sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem a kínai nagykövetség, sem a projektet koordináló kínai fél, hiába keresték továbbá az Acemil Zrt.-z, illetve Kertész Balázst.

Válaszolt viszont a Rail Cargo Hungaria.

Azt közölték az oknyomozókkal, hogy kizárólag a vasúti árufuvarozást szervezné a társaság, amennyiben a magyar és a kínai kormány megállapodik a projektről.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Felcsút ideális raktárbázis lenne ennek a sok vegyianyagnak!
Van vasút, stadion és minden ami a logisztikához szükséges...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
"Az iratokban szereplő hivatkozás szerint Kína a vegyianyag-termeléséből akár évi kétmillió úgynevezett egységkonténernyi szállítmányt tudna 24 ezer vasúti szerelvénnyel Európába küldeni."

Az havi 2 ezer vasuti szerelveny, naponta 66, oranket 3. Tehat azt jelenti, hogy 24/7-ben 20 percenkent kellene fullra tolteni egy teljes vasuti szerelvenyt vegyi anyaggal, es utra inditani Europaba. Hol van Magyarorszagon ilyen szintu logisztika? Itt valami nagyon nem stimmel, vagy csak megint hazudoznak.
Lepényleső
...ne merüljön feledés homályába,hogy akik ezt a tervet most aktívan támogatják,a Nagymarosi vízlépcső
megépítése ellen küzdöttek,- mivel az környezetkárosító lett volna? Akkor ez mi,az akku gyárakkal egyetemben?
Nem mellékesen,hatalomváltást is eredményezett,- és természetesen károkat amikért mi fizetünk meg?
Ennek alapján ez bármikor megismételhető,- mielőtt sok között akár vegyiipari áldozatokká is lehetünk?
Dr. Proktor
@Lepényleső: A kerítésbontás is csak a fidesznek engedélyezett...
Yoda69
Egy tegnapi hir szerint Soroksaron vagy/es Zahonyban lenne ez a vegyi logisztikai kozpont. Lakott teruletektol 10 meterre.
Komolyan ezek noralisak?
Dr. Proktor
@csak úgy...: Még hogy boci? Mára felnőtt marha...
Dr. Proktor
@izéke: Szén és vasérc volt annó?
Most a szén és acél országa helyett az akkuk országa leszünk...
A ku...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok