Állítólag már el is dőlt a projekt sorsa: a magyar kormány támogatja.

Kína magyar központból látná el vegyianyaggal egész Európát

Kép: Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára egy kínai delegációval a BLIK terminál területén, idén március 7-én. Tuzson Bence / Facebook

Kína egy magyarországi központból látná el vegyianyaggal az európai akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit – írja a Direkt36 az általuk megismert belső kormányzati anyagokra hivatkozva. Az oknyomozó portál szerint ezekből az is kiderül:

A magyar kormány támogatja az egyelőre nem nyilvános, de előrehaladott állapotban lévő terveket.

A kiszivárgott iratok szerint „Európa – Kína Vegyianyag Kereskedelem és Duális HUB Rendszer” néven fut a projekt. Azt írják, idén márciusban el is dőlt, hogy Magyarországra települ a kínai központ, amiről szeptemberében terveznek hivatalos megállapodást kötni, Kínában.

Az iratokban szereplő hivatkozás szerint Kína a vegyianyag-termeléséből akár évi kétmillió úgynevezett egységkonténernyi szállítmányt tudna 24 ezer vasúti szerelvénnyel Európába küldeni. Az nem derül ki, hogy milyen vegyianyagokról van szó.

Két helyszín jöhet szóba központként: az ország keleti határán fekvő Záhony vasúti átrakodóhely, illetve egy Budapesten már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítmény. Utóbbiban Tuzson Bence, az üggyel foglalkozó Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára márciusban egy kínai delegációval is találkozott.

Az üggyel a Direkt36 szerint a magyar kormány részéről éppen ez, a Rogán Antal által vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda foglalkozik.

Az oknyomozók szerint szerint egy Rogán környezetéhez kötődő cég üzletileg is érdekelt a projektben.

A minisztériumi iratok szerint a magyar vegyianyag-elosztóközpont létrehozását a Rail Cargo Hungaria nevű osztrák tulajdonú vasúti vállalat, illetve egy Acemil Zrt. nevű frissen létrehozott cég végezné. Utóbbi egy magántőkealapé, amelynek tulajdonosi szerkezete ugyan nem megismerhető, de a székhelyéül szolgáló irodának a tulajdonosa – írják – Rogán bizalmasának, Kertész Balázs ügyvédnek a tanácsadó cége. Egy kínai híroldalra hivatkozva azt is állítja a Direkt36, hogy Kertész személyesen is részt vett a projekt egyik hivatalos egyeztetésén.

Nem reagált a Direkt36 megkeresésére sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem a kínai nagykövetség, sem a projektet koordináló kínai fél, hiába keresték továbbá az Acemil Zrt.-z, illetve Kertész Balázst.

Válaszolt viszont a Rail Cargo Hungaria.

Azt közölték az oknyomozókkal, hogy kizárólag a vasúti árufuvarozást szervezné a társaság, amennyiben a magyar és a kínai kormány megállapodik a projektről.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Felcsút ideális raktárbázis lenne ennek a sok vegyianyagnak!
Van vasút, stadion és minden ami a logisztikához szükséges...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
Felcsút ideális raktárbázis lenne ennek a sok vegyianyagnak!
Van vasút, stadion és minden ami a logisztikához szükséges...
human
Csak úgy kérdem. Bármilyen tanulmány készült előtte? Gazdasági, környezeti tanulmány? Vagy csak úgy bele a világba?
Toller Béla
A megfelelő biztonsági intézkedések hiányában - sajnos - csak Debrecen vagy Győr jöhet szóba ! Felcsut ? Végeztem !
Yoda69
Gondolom nem Felcsuton lesz a vegyianyag eloszto.
Evi 2 millio! kontener. Belegondolt valaki hogy ez mekkora mennyiseg? Ha sorba rakjuk ezeket, akkor majdnem korbeerne a Foldet. Es mind tele szennyezo es veszelyes vegyi anyagokkal, amit a kinaiak kezelnek nalunk.
Aki ezt a tervet jovahagyta annak elment az esze, vagy szandekosan ki akarja irtani a magyarokat.
csak úgy....
magyarország lesz kína méregkeverö konyhája, csak gratulálni tudok!
sok kínai egészségét óvják meg ezzel a döntésükkel..., 0rbán meg így gondoskodik a magyarjairól!
namihami
Legalább a mérgezés helyének forrását, a bekövetkező katasztrófáknál---mert nyugi, lesznek--nem akkor kell keresni! Némi időnyereség!
csak úgy....
@KisTehen: boci,te csak egy szervilis és nagyon unalmas elmebeteg!
Péter2
Ha egy kicsit visszatekintünk , pont olyan lesz mint a szovjet időkben volt , Győrben , volt 3 szovjet laktanya , az egyik volt a legnagyobb Európába kihelyezett üzemanyagbázis , mikor mentek haza fél évig hordták belőle haza vonatszerelvényekkel napi szinten a gázolajat és a benzint , ez a bázis Győrtől kertváros elejéig tart a tartályok még mindig a föld alatt kilométer hosszúságúak és szélesek , a mélységüket nem ismerem , de jártam ott is , kertvárosba van pár ismerősöm , pl a kútból húzott víznek a mai napig olaj szaga van , ki tudja , hogy a 40 év alatt mennyi üzemanyag szivároghatott a földbe azokból a hatalmas tartályokból , de ott van Komárom , a monostori erőd volt a fő attrakció, az meg Európa kihelyezett legnagyobb lőszerraktára volt , és Komáromba is volt 3 bázisuk a szovjet " testvéreknek " ott is sokat jártunk , Győr , Komárom , mivel valamikor Győrszentivánon laktam , ez a 2 város közt van , gyerekkorunkba az egész erdőt ismertük , meg az szovjet lőteret ami Szentiván alatt volt , ma már csak magyar katonai lőtér , a lényeg , hogy a lőszerraktárba nem történt üzemzavar , mert ha ott valami történik , Győrnek és Tatabányának is annyi lett volna , a légnyomás miatt , mivel több 100 ezer tonna lőszert volt az erődbe , azt is vagy majd egy évig szállították vasúton hazafelé ! Nem kellene a sorsot kísérteni , mivel a 40 év megszállást megúsztuk egy üzemanyaggal való környezeti szennyezéssel , ami lokális mert , a szovjet laktanyák lőtereik környékén fordult elő , viszont a kínaiak vegyi anyagokat akarnak idehozni , depózni , ráadásul annak tudatában , hogy még az akkori szovjet megszállóknál is nagyobb volt a rend , biztonság , hogy minimális legyen a kár . Kínaiak még a minimális biztonsági előírásokat sem tartják be !
Nyírfa
Mivel Kína a világ legkörnyezetszennyezőbb országa, a kormány e lépését tudatos népirtásnak tartom.
Még nézni is szörnyű azt a folyamatot, amit anno Hitler tervezett, s ma Kína valósítja meg Orbán segédletével.
Már nem is a magyarokért aggódom, mert, aki tud, akar, az távozni fog. De hogyan védi meg magát a félanalfabéta, barbár magyaroktól, Európa?
Azt eldöntöttem, hogy Karácsony Gergely főpróbája lesz megmenteni a fővárost. Ha sikerül, maradhat.
Yoda69
Mindezt pedig megtetezik egy Csernobil tipusu Paks 2-vel.
Hat komolyan mondom tenyleg birka turelmu nep a magyar.
Milyen katasztrofanak kell tortennie, hogy belassa a nep, ez a sok aksigyar, vegyitarolo, nuklearis eromu ellen egysegesen kell fellepni a naci NER ellen???
Ez nem megoldas hogy karorvendunk azon hogy hal isten nem a mi kertunk vegeben van a katasztrófa potencialis origoja. Ugyanis ezek mar olyan meretu egysegek, amik az egesz orszagot, sot a regiot fogjak lakhatatlanna tenni. Es akkor az aldozatokrol meg nem is beszeltunk.
Nem kell ide haboru, orban a nelkul is kiirtja a magyar nepet.
Yoda69
@Nyírfa: Karacsony nagyon kihuzta nalam a gyufat, amikor MZP moge allt ugy hogy senkivel sem egyeztetett.
Viszont ahogy most a zöld Budapestert politizal az nagyon szimpatikus. Rengeteget bicajozok Budapesten, mar tobbszor atmentem a Lanchidon. Szuperjo hogy egyre tobb a bicikliut varosszerte. Szoval a kovetkezo fopolgi valasztason tovabbra is Karacsony a nyero nalam.
Nyírfa
@Yoda69: 11.50

Éppen abban bízom, hogy ő valójában zöldpolitikus. Csak kell mellé valaki, aki tisztán is lát, és van érdekérvényesítő képessége is.
izéke
Az akksikhoz kell a vegyianyag...nálunk lófasz sincs nemhogy ásványi kincsek...mennyi akkugyárat terveznek ide? Na ahhoz jön a cucc,nem fogja a maga országát már jibban szennyezni micimackó,inkább lök valami aprót orbánnak és lesz egy 93.000km² es raktára Európa közepén szinte ingyen. A bolondnak is megéri,hát még orbánnak...de hatvanpusztára is vihetnek pár ezer konténert,meg a lázár batidai vadászházához...
Nessy
@izéke: A karmelitában is szép nagy raktárat lehet csinálni! Orbán megtarthatja az irodáját és a tárgyaló termet kormány ülésekre.
csak úgy....
@Nessy: -és akkor még a kordon is jogos lenne,- a sok veszélyes anyag miatt!
Nessy
@Maccska: Így csak több tízezer kínai, filippínó és egyéb ember jön. Nem két forint lesz az elszállásolásuk, az infrastruktúra kiépítésével együtt.
csak úgy....
@Maccska: te csak egy szerencsétlen,elbutult elmebeteg,aki a fönökeitöl minden szart bevesz ! :)
Csizmás Kond
...azért nem kell annyira nagyon haragudni az elemgyárakra...mert már az emberiség egyre gyarapodó százalékának a szíve is csak elemmel működik...
csak úgy....
@Csizmás Kond: ...föleg a te agyad,fideszre varta val...
Menőmanó
Egyelőre csak az iratok szivárogtak, de majd fog a vegyianyag is. Ezek a rohadékok széjjelmérgezik az országot.
csak úgy....
@Maccska: szerencsédre nem vagyok egy dicsekvö típus, - én megelégszek azzal, ha tudom, hogy a beszélgetö partnerem egy idióta és máris leperegnek rólam a gyermeteg ,kitalált, elkeseredett butaságai! :)
@Maccska: te butább vagy mint egy 1919 es,tanyasi vereskatona !
Menőmanó
@csak úgy...: ...mint egy Novákné Veres katona :-)))))))))
Yoda69
@Maccska: Itt csak O1G hozott migransokat az orszagba eddig, mikozbe 1 millio magyar meg elhagyta az orszagot. Ez a teny nem zavar?
Yoda69
"Az iratokban szereplő hivatkozás szerint Kína a vegyianyag-termeléséből akár évi kétmillió úgynevezett egységkonténernyi szállítmányt tudna 24 ezer vasúti szerelvénnyel Európába küldeni."

Az havi 2 ezer vasuti szerelveny, naponta 66, oranket 3. Tehat azt jelenti, hogy 24/7-ben 20 percenkent kellene fullra tolteni egy teljes vasuti szerelvenyt vegyi anyaggal, es utra inditani Europaba. Hol van Magyarorszagon ilyen szintu logisztika? Itt valami nagyon nem stimmel, vagy csak megint hazudoznak.
Lepényleső
...ne merüljön feledés homályába,hogy akik ezt a tervet most aktívan támogatják,a Nagymarosi vízlépcső
megépítése ellen küzdöttek,- mivel az környezetkárosító lett volna? Akkor ez mi,az akku gyárakkal egyetemben?
Nem mellékesen,hatalomváltást is eredményezett,- és természetesen károkat amikért mi fizetünk meg?
Ennek alapján ez bármikor megismételhető,- mielőtt sok között akár vegyiipari áldozatokká is lehetünk?
Dr. Proktor
@Lepényleső: A kerítésbontás is csak a fidesznek engedélyezett...
Yoda69
Egy tegnapi hir szerint Soroksaron vagy/es Zahonyban lenne ez a vegyi logisztikai kozpont. Lakott teruletektol 10 meterre.
Komolyan ezek noralisak?
Dr. Proktor
@csak úgy...: Még hogy boci? Mára felnőtt marha...
Dr. Proktor
@izéke: Szén és vasérc volt annó?
Most a szén és acél országa helyett az akkuk országa leszünk...
A ku...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.