A fideszesek által gyermekvédelminek becézett, valójában a melegek megkülönböztetésére hozott törvényük zavaros szabályozása miatt most a kiadókkal egyeztet a fideszes MCC által einstandolt Libri a jogsértőnek gondolt kiadványokról.

Harry Potter is veszélyben: már büntetgetnek a fideszes komisszárok a saját cenzúra törvényük alapján

Alakul ez, szépen. Forrás: Pixabay

A Telex szerint ennek oka, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság májusban már bírságolt egy ifjúságiként árult könyv miatt.

A másik könyvterjesztő, a Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián a portálnak megerősítette, hogy a fogyasztóvédelem akcióját követte Rétvári Bence államtitkár (KDNP) bírálata. A Fidesz-fiókpárt embere érvelésével ellentétben a homoszexualitás valójában szexuális orientáció, nem nemi identitás. A Lírával szembeni hatósági vizsgálat nem zárult le.

A Libri nem árulta el, hogy a fogyasztóvédelmi eljárás melyik kötetet érinti, de a portál szerint Móra Kiadó egyik könyvéről lehet szó. Nyáry Krisztián nem akarta kommentálni a Libri elleni eljárást, arról viszont értesült, hogy a Libri levelet írt több könyvkiadónak (a Líra-csoporthoz tartozónak is) . írja a 24.hu.

Kérik, nyilatkozzanak arról, hogy könyveik megfelelnek-e a gyermekvédelmi törvénynek, amiről a Libri azt írta, mivel meghatározásai nem egyértelműek, ezért a könyvkereskedők és kiadók minden kérdéses címet egyénileg értékelnek.

A Libri arra kérte a kiadókat, a teljes kínálatot ellenőrizzék, a cél az esetleges későbbi büntetések elkerülése, ez a kiadók és a Libri érdeke is. Nyáry Krisztián szerint a Líra még nem döntötte el, mit lép, a jogszabályt ugyan nem tartják végrehajthatónak, de jogkövetőek annak dacára is, hogy a törvény olyan tágan értelmezhető, hogy a szépirodalmi művek fele a hatálya alá esik.

A könyvkereskedők az eljárások alapján próbálják kitalálni, mi lehet a joggyakorlat. A Telex szerint a Librinél és a könyv kiadójánál már azt mérlegelik, hogy a Harry Potter-könyvsorozat egyik kötete sértheti-e a meleg ellenes törvény előírásait.

Forrás: Telex, 24.hu
Fotó: Pixabay

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kapanyél
Elégetni az összes könyvet, mint anno Berlinben! Aztán betiltani az internetet is, nehogy szegény gyerekek jelentkezni tudjanak nemváltó műtétre! Az írás-olvasás tanítását azonnal megszüntetni, kizárólag az "X" legyen kötelező és persze az "F", "I", "D", "E", "SZ" betűk felismerése!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Revans
@durbincs:magát is rendszeresen szájba vizitelik a szakállas pöcsös nők?:))
Emmersson71
...

"„A másik probléma – a morális szempontokon túl –, hogy olyan tágan fogalmaz, hogy a szépirodalmi művek fele a hatálya alá esik.” Ugyanis két gumimeghatározás is van benne. Tiltja 18 éven aluliaknak »a homoszexualitás megjelenítését«, de nem mond arról semmit, hogy mit ért megjelenítés alatt.

A Biblia is megjeleníti a homoszexualitást, elítélően ugyan, de ebben a törvény nem tesz különbséget.

A törvény megjelenésekor, 2021-ben volt egy alapvetően vallási könyveket kiadó cég, aminek vannak keresztény neveléssel foglalkozó könyvei, amikben megjelenítik a homoszexualitást (vélhetően mint bűnös dolgot), és nem volt világos, hogy maradhatnak-e az ifjúsági könyvek között” – vezette le Nyáry.

És gumimeghatározás az is, hogy tiltott 18 éven aluliaknak a „szexualitást öncélúan ábrázoló” termék elhelyezése. Nyáry szerint talán arra gondolhattak, minden olyan szexualitás öncélú, ami nem gyereknemzési szándékkal történik. „Ha erre gondolt a jogalkotó, akkor a világirodalom fele érintett lehet.”"

Helyes, fóliázni a Szent Bibliát!
Emmersson71
@nemkati: Hm..csakhogy ez nem válasz arra, melyik könyv esetében akarnak lépni jogilag az ILLIBRI tulajdonosok!

2007-ben JKR felült erre a PC vonatra és bedobott egy kósza ötletet, majd persze már nem tud kihátrálni. Inkább töröltetett Dumbledore heteroszexualitására utaló mondatokat :(
Kicsit olyan ez, mint amikor Hermione-t az Elátkozott gyermekben (szövegkönyv) a színpadon afro szereplő játszotta! Azt mondta JKR, hogy ő "sosem írta le, hogy Hermione fehér bőrű" - közben pedig nem egyszer utal rá, a filmekben is végig Emma Watson alakítja..ráadásul egy helyen azt írja, hogy a lány elsápadt, ez pedig sötét bőrnél igen érdekes :)

Elfogadó vagyok. Pont nem zavar, hogy a szomszédomnak hány istene van, kivel hál és mik a fétisei! Persze mindaddig, amíg nem okoz számomra ezzel kellemetlenséget.
Viszont nem értem, egy ifjúsági regénybe miért fontos beemelni a szexualitás témáját, ha az a cselekmény szempontjából egyébként lényegtelen?! Mindegy melyikről van szó, a heteroszexualitás is felesleges, ha az öncélú és csak érzékenyítés céljából van a vásznon! A természetesség pedig nem válasz, mert ilyen alapon lehetnének rövidebb-hosszabb jelenetek arról, hogy a szereplő szarik vagy éppen tampont cserél - csak erre talán még nem vevők a nézők...bááár!

A lényeg két kérdés, és egyiket sem válaszolja meg egy cikk sem:
- Melyik könyvről van szó?
- Mi a francért van a benne szexualitásról szó?
Nessy
@Emmersson71: Ehhez el kéne olvasni az inkriminált könyveket. Na, az már számukra fárasztó lenne.
Nessy
Ami azt illeti, kórházban fekve sokáig, 12 évesen olvastam Bocaccio Dekameronját . Nem okozott lelki válságot.
Emmersson71
@Nessy: Kollégám kérdezte pár éve, mit olvasok.
- Egy Star Wars novelláskötetet, Bizonyos szemszögből a címe. 40 éve jelent meg az első könyv, ez pedig 40 történetet tartalmaz mellékszereplők szemszögéből mesélve...
- Ez hülyeség!
- Ahogy gondolod. De nem is te olvasod, szóval mindegy, nem? :)
- Ööö...
- Te mit olvastál mostanában?
- Mi?
- Hogy mit olvastál utoljára, mi a könyv címe, ki írta?
- Hát..
- 5..4..3..2..1...Na?! Ha olvasol, tudod mi az, nem?!
- Ilyen baromságra nincsen időm!
- OK, de akkor honnan veszed, hogy amit én most olvasok, az "hülyeség"? Csak mert könyv?
- Na, megyek, elszívok egy cigErettát inkább!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok