A nyugati gyakorlattal szemben helyes az a politika, amelyet a magyar kormány képvisel a demográfia, a családtámogatások és a migráció kérdésében – jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Sátoraljaújhelyen.

Államtitkár: a magyar kormány helyes politikát képvisel
Fotó: MTI/Vajda János

Panyi Miklós a Rákóczi Szabadegyetem demográfiáról szóló panelbeszélgetésén hangsúlyozta, Nyugat-Európa ötven-hatvan évvel ezelőtt mindhárom területen más úton indult el, amelynek következményeivel most szembesül, erről a problémás útról pedig nem nagyon fog tudni letérni.

Az államtitkár utalt arra is, Magyarországnak a 2002 és 2010 közötti kormányok elhibázott családtámogatási- és gazdaságpolitikájából eredő népességcsökkenéssel is meg kellett küzdenie.

Ha a fertilitási ráta abban az időszakban nem zuhan be, akkor 150-200 ezerrel több gyerekkel több született volna meg, akik most hiányoznak az iskolákból és hiányoznak a belső munkaerőpiacról – fogalmazott Panyi Miklós.

Egy 2019-es Eurostat-felmérés szerint az európai gyermekek mintegy 16 százaléka unión kívülről érkezett édesanyától származik, addig ez a szám Magyarországon mindössze két százalék – mondta el Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette, 2011-ben mindössze 1,23 volt a születési ráta Magyarországon, ez a szám a kabinet családpolitikájának köszönhetően 2022-ben elérte az 1,59-et, úgy, hogy – részben a Ratkó-korszak hatásai miatt – több mint 300 ezer szülőképes korú nővel lett kevesebb.

Ha nem történtek volna meg ezek az intézkedések, akkor egy Győr méretű várossal csökkent volna a magyar népesség – értékelt a politikus.

Nagy-Vargha Zsófia kifejtette, a családalapítás során elsődleges fontosságú otthonteremtéssel, a családok anyagi biztonságának és a lakhatás támogatásával a kormány az elmúlt tizenhárom évben tényleges segítséget nyújtott a családoknak.

Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke hozzászólásában elmondta, a legfrissebb statisztikai adatok szerint nincs egyetlen egy európai uniós ország sem, ahol a termékenység eléri a reprodukciós szintet, vagyis amelyik országban emelkedik a népesség, ott a növekedést csak a bevándorlás okozza.

Hangsúlyozta, Európában demográfiai válság van, ami nem most kezdődött és egy-két év

Forrás: MTI

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Ez ki ez? Meg kell simogatni okos kis buksiját, vacsi, fürdés, fogmosás, nyunyóka, esti mese. Holnap új nap lesz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
telegdilaci
@Nyírfa:Mit mondhatna mást ez a kretén nyilván hogy mivel ők csinálják a vállalhatatlan politikájukat,szerintük helyes az Országban élőknek viszont gyalázatos!
Nyírfa
@telegdilaci: 09.24

Vannak szempontok, amelyek többet tudnak nyomni a latban mint a pártfegyelem, vagy az egyéni érdek, igaz, ennek alapfeltétele , hogy legyenek elveink, de legalább azoknak a csíráival rendelkezzünk.
Nyírfa
@sgl: 09.33

Az MSZP alkalmatlan, az SZDSZ még kiforratlan volt, a fidesz pedig megtalálta a rést. Talán, ha Bajnai előbb lép színre, minden másképpen alakul. Én Bajnait tartom korunk haza bölcsének.
Nyírfa
@sgl: Legfeljebb a múltból. Bajcsy-Zsilinszky, Göncz Árpád...
Nyírfa
@sgl: A múltban nem volt fidesz. :) De: jogos a kritika! :)
Nyírfa
@sgl: " Göncznél már volt! " Tényleg! Mentségemre szolgáljon, hogy Árpi bácsi egész életútját tekintettem alapnak. :)
Remélem, ezzel a pontatlanságokat mára letudtam! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.