Nincs sok esélye az egyetemnek a 444.hu szerint, mivel lassan minden pénze elfogy.

Pénzügyi kivéreztetéssel kényszerítheti modellváltásra a BME-t a kormány

Kép: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem / Facebook

Pár héttel az egyetemi tanév vége előtt felröppent a hír a BME polgárai között, hogy újra napirendre került az egyetem alapítványi modellváltása – írja a 444.hu. A tárgyalások meg is indultak a BME vezetése és a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium között, a tárca pedig minden eddiginél nagyobb nyomást helyezett az egyetemre.

A lap szerint lényegi szempont, hogy a kormány 2021-től jóval kevesebb támogatást nyújtott az állami fenntartásban maradt egyetemeknek, mivel így hamarosan minden pénze elfogyhat az egyetemnek.

Ezt figyelembe véve pedig lehet, hogy csak idő kérdése, hogy a BME is betagozódjon a modellváltó egyetemek sorába.

Súlyos veszteség lenne ez a BME-nek másfelől, mivel az alapítványi fenntartású egyetemeket a kuratóriumokban ülő fideszes politikusok miatt kizárta az EU az olyan uniós programokból, mint az Erasmus és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram.

Kereste a 444.hu a minisztériumot és az egyetemet is, de csak utóbbi válaszolt. A BME megerősítette a lapnak, hogy tárgyalnak. Mint közölték, az állami követelményekkel összefüggésben folynak az egyeztetések.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Erre is szavaztak, akik Orbánt a hatalomban tatrtják !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
drrotf
A BME-t most tanítja a kormány kesztyűbe dudálni!Remélem a vezetők nem kapnak osztályzatot összhangzattanból!
Eladott Ország
Ha végigolvassa valaki a magyar (származású) Nobel díjasok élettörténetét, akkor látja, hogy egy sem volt közülük, aki a hazai oktatási rendszerben lett kiművelt, vagy a hazai egyetemi szférában érte volna el sikereit, vagy ne menekült volna el külföldre. Innen nem került ki tudományos eredmény soha a büdös élrtben. Legtöbbjüket üldözték itthon Magyarországon, és kb. több, mint a fele élete végére látni sem akarta ezt az országot. Folytassuk az ezeréves primkó történelmünket, legyünk erre büszkék, hogy ezer éve mi vagyunk a világ legnagyobb kreténei. Magyarország világelső abban, hogy elüldözze, megnyomorítsa, tönkretegye a tehetségeit. És nem kell 100 éveket visszamenni. BME szenátus - szavazzátok meg a fideszes egyetemi alapítványt, aztán onnantól kezdve itthon, egymás között kutathattok, fejlődhettek olyan magyar módra, ez lesz a szittya oktatás. A magyar hallgatók egy hangos szó nélkül tűrik hogy kiszorulnak az erasmusból, a kutatók a horizontból. Egészségetekre nyomorul jobbágyok. Ezért kár egyetemre járni, ezzel a mentalitással úgyis rabszolgák lesznek egész életetükre.
Eladott Ország
“A tárgyalások Csák János minisztériumával az utóbbi időben felgyorsultak, pontosan nem tudni, miről lehet szó” – a Műegyetem vezetői hol éltek az elmúlt 12 évben, egy lapos kő alatt? Ezek a tárgyalások mind ugyanúgy folynak: ej, de szép ez a magánnyugdíjpénztár, napilap, hetilap, tévé, rádió, internet-szolgáltató, mobilszolgáltató, kastély, szállodalánc, strand, kikötő, színház, fesztivál, étterem, kaszinó, termőföld, bank, biztosító, brókercég, repülőtér, műtrágyagyár, erőmű, energia-szolgáltató, vízszolgáltató, hulladék-koncesszió, autópálya-koncesszió, kaszinó, építőipari cég, dohánykereskedő cég, ételutalvány-cég, EU-támogatásokat nyilvántartó szoftver, egyetem, meddőségi klinika, CT/MR, labor, könyvkiadó, könyvesbolt-hálózat. Kár lenne, ha történne vele valami.
Béla333
A maffia csápjai tovább nőnek...
De a hülyemagyar maffiahívőknek ez így van jól! Ezért szavaznak ezekre a bűnözőkre újra és újra!
Eladott Ország
“Az egyetemnek elfogyott a pénze, a kormány pedig csak akkor ad, ha modellt vált” – oszt’ mibű? Az államnak sincs pénze. Lásd Fudan Alapítvány. Egyetem (még) nincs, de lába kelt 14 milliárdnak. Egy valamit kéne adni: egy rövidebbet egy AK–47-ből ( Kalasnyikov-gépkarabély) "Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére!" A minisztériumokban már csak bosszúpolitika folyik, semmi más.
"a kutatók és oktatók jó része nem akar szabadságharcost játszani, csak végezni akarja a munkáját." Akkor menjenek át a Dunán, szemben ott a csicskaképző. Persze az nem tűnt fel nekik, hogy a modellváltással pont a munkájukat nem tudják majd függetlenül végezni?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.