Tovább csökkenhet a posták száma Magyarországon. A 30 ezer lakosúnál nagyobb településeken elég lesz 30 ezer lakosonként egy postahelyet fenntartani. A Nészava szerint a városvezetők félnek és értelmetlennek tartják a változást.

Az módosított postatörvény szerint az eddigi 25 ezer helyett 30 ezer lakosonként kell legalább egy postát vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközt fenntartani, ami a kisebb és közepes városoknak, valamint a nagy szezonális forgalmat lebonyolító üdülőhelyeknek okozhat problémát. 

A kvóta felemelése jelentős változást jelent, hiszen 30 ezer fős vagy annál népesebb település csak 34 akad az országban, míg ennél kisebből több, mint 3100.

Noha tavaly már 364 postahivatalt zárt be a Magyar Posta (ebből 45 nyitott újra, ahol az önkormányzat vállalta a fenntartását), most tovább csökkenhet a posták száma egy júniusi törvénymódosításnak köszönhetően

– hívta fel a figyelmet a Népszava.

Jelenleg cirka 2300 településen egyáltalán nincs állandó posta, bár a szolgáltató cég a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével kötött megállapodás alapján 265 ezer forintot fizetne helyi vállalkozóknak, akik vállalják, átveszik és ellátják a postai feladatokat a településükön. A szolgáltatás egyébként masszívan veszteséges, ezért is vonult ki ezekről a helyekről a Magyar Posta, mely eddig valamivel több, mint száz vállalkozói szerződést kötött.

Itt az újabb nadrágszíjhúzás, óriási postabezárási hullámot készít elő a kormány, a polgármesterek félnek

Fotó: Pixabay cco

A Népszava több potenciálisan érintett település polgármesterét is megszólalta.

Ha a törvénymódosítás hatására még egy postánkat bezárnák, amellett sem a városvezetés, sem a lakosság nem menne el már szó nélkül, hiszen Siófokhoz legközelebb 30-50 kilométerre található 30 ezernél nagyobb település. Határozottan úgy vélem, hogy az új jogszabály betű szerinti érvényre juttatása egyenesen vérlázító, a lakosság elleni támadás

– mondta a lapnak Lengyel Róbert, a 25 ezer állandó lakossal rendelkező Siófok polgármestere.

Csákovics Gyula, a nagyjából 2800 fős balatoni kisváros, Zamárdi polgármestere a Népszavának azt mondta

Elképzelhetetlennek tartom, hogy megszűnjön a postahivatalunk, amely nemcsak nyáron, de egész évben hatalmas forgalmat bonyolít. A lakosságszám alapján persze mondhatnák, hogy nincs rá szükség, de nyaranta a nyaralóvendégekkel, az üdülőtulajdonosokkal megsokszorozódik a népesség, ami a postai forgalmon is meglátszik, nem is beszélve a fesztiválok idejéről, amikor sok tízezren érkeznek hozzánk. Ráadásul a hivatal nemcsak a helyieket, de a környező településen élőket is kiszolgálja.

A városvezető hozzátette,

ha a Magyar Posta úgy döntene, bezárja a zamárdi hivatalát, az önkormányzat a jelenlegi helyzetében nem tudná átvenni az üzemeltetést, hiszen így is rendkívül szoros a költségvetésük. Ebben az esetben csak egy helyi vállalkozó segítségében reménykedhetnének, s úgy vélte, adott esetben lenne is jelentkező, hiszen a forgalom miatt akár piaci alapon is működtethető a postájuk.

A békési fürdőváros, Gyula a 28 ezer lakosával éppen az új szabályozási határra esik. Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Köre önkormányzati képviselője a lapnak azt mondta:

elképzelhetetlennek tartja, hogy régióközpontban, ahol tízezrével fordulnak meg turisták, bezárnák a még egyetlen működő nagy postát. Már csak azért sem, mert a legközelebbi város, Békéscsaba 15 kilométerre van.

Forrás: Népszava, 24.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Érezzék csak a törődést fityma savazóik is Nemzethy Nagyjaik törődését.
Egyébként meg a világ legfejleteb tech országában meg minek is posta ?:):)
Naugye!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Na, de az efftársak ezt már rég abszolválták!
Néro2
Érezzék csak a törődést fityma savazóik is Nemzethy Nagyjaik törődését.
Egyébként meg a világ legfejleteb tech országában meg minek is posta ?:):)
Naugye!
Nessy
@sgl: Azt megakadályozták ellenzékben, most hatalmon a többszörösét zárták / zárják be! Erre szavaztak a híveik, megkapják!
Sziszifusz
@KisTehen: 09:56

Lehet, hogy levelet nem sokat postáznak, de sárga csekkel senki sem megy a postára . Na ez aztán a ba...d meg.
Sziszifusz
@KisTehen: 10:03

Győződj meg róla, milyen unalmas az életük a postai alkalmazottaknak, amikor többek közt, a nyugdíjasok is, csekkel a kezükben, tömegesen várják a befizetés lehetőségét.
Clavigo
@KisTehen: Te barom vagy...olyan buta vagy,,anyád se szeret...
Nessy
@Philip Marlowe: Magán kívül még sokan ott fizetik a csekket, a postas viszi a nyugdíjat.
Sakk Matt
Csak stadijjon legyen, meg közbe szerzés!
csak úgy....
@Philip Marlowe: mikor anyád küldi neked a csomagot,tele hazaival,hogy éhen ne halj,akkor az hol adja föl ha nincs pósta a szülöfaludban,te buta majom? :)
Sakk Matt
Hogy küldjük vissza a Nem zeti Inzultációt?!
Clavigo
@KisTehen: Üdvözlet Münsterből,,te agyatlan barom..
evacica
Én már a karmelitát zárnám be örökre Orbánostul együtt! Viktor Viktor majd csak elszakad a madzag oszt nézhetsz!!!
balos
Ezt fosta a nemzeth törpéje felcsútról!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.