Éjjel tették közzé az új rektori pályázatot, ami ugyan részben bővíti, de bizonyos szemszögből jelentősen korlátozza a jelentkezési lehetősségeket; ezáltal kizárja azt a személyt, akit a Zeneakadémia szenátusa jelölt.

Itt az új rektori kiírás, de megint kizárták a Zeneakadémia jelöltjét

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kiírta az új rektori posztra szóló pályázatot, ami azért szükséges, mert a Zeneakadémia oktatói és más tudományos szervezetek tiltakoztak első kiírás miatt, ami szerintük diszkriminatív volt.

Az újonnan hirdetett álláspályázat abban más az előzőhöz képest, hogy kiterjeszti a jelentkezők körét a klasszikus zene területén kívül érkezőkre és lehetőséget biztosít az előadóművészek mellett az alkotóművészeknek is. Ugyanakkor egy kormányrendeleti hivatkozással le is szűkíti azt azokra a pályázókra, akik rendelkeznek a Kossuth- vagy Széchenyi-díj, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, vagy a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj kitüntetések valamelyikével. Ahogy arról több cikkben is írtunk, a szakmában ugyanis úgy hírlik, a pályázatot Keller Andrásra a Concerto Budapest karmesterére szabták. A Zeneakadémia szenátusa nem őt, hanem Kutnyánszky Csabát állította volna jelöltként, aki viszont az utóbbi kitételnek nem felel meg.

A minisztérium lépése faramuci helyzetet teremt, amennyiben az állami díj meglétét elvárja, de a kulturális kormányzat állami díj fejében egyetemi tanári címet is adományozhat – pont így történt ez Keller András esetében, aki júliusban, Novák Katalin javaslatára, a Kossuth-díjára hivatkozva kapott egyetemi tanári címet. Az álláspályázat ellenben nem veszi figyelembe a Liszt- és Erkel-díjakat sem, amik a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetések.

Minap megjelent helyzetértékelésünkben azt írtuk, Csák János úgy fújt visszavonulót, hogy közben az ajtóban felejtette a bakancsát. Annak a 206 egyetemi oktatónak, aki a pályázat ellen tiltakozott, egyetlen esélye az lenne, „ha sikerül olyan rektorjelöltet találniuk, aki a miniszternek és az egyetem szenátusának egyaránt tetszik”.

Csák János visszavonulót fújt, de közben az ajtóban felejtette a bakancsát

Újra kiírja a Zeneakadémia rektori pályázatát a minisztérium, hátha csitulnak az egyetem autonómiájáért aggódó hangok. De Csák János közben elszólta magát.

Magyarnarancs.hu·Csabai Máté·júl. 20.

Pályázni a kiírás megjelenését követő harminc napon belül, vagyis 2023. augusztus 21-ig lehet, a pályázatok elbírálási határideje október 31.

A Zeneakadémia válságos helyzetéről legutóbbi lapszámunkban írtunk: az egyetem kancellárja ugyanis az a Kotán Attila Bertalan, aki a BME-n is összeférhetetlennek bizonyult.

Forrás: Magyarnarancs.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
puszt
Most már legalább világossá tették... A (fidesz)kormánykitüntetés nélkülözhetetlen feltétel. (esetleg egy olimpiai aranyérem)
Toller Béla
Kutyáknak és csákjánosnak tilos a bemenet ! Ez van kiírva a Zeneakadámia kapujára ! Hja, még nincs ?
jáger laszló
A szenátus jelöltjével gond van!!
Fizimiskája nem tetszik Csák úrnak,ezért alkalmatlan a jelölt!!
csak ennyi az objektivitás miatt!!
barátilag
J.L.
Eladott Ország
Akkumulátor nagyhatalom dolgozói nem szeretik ezt a zenét, így erre az intézményre szükség sincs. Valakik valamiért tiltakoznak a kormány önkényes döntései miatt, aztán mindenki lenyugszik a 3,14csába és megy tovább az illiberális szekér az orbáni úton a semmibe, mint ha mi sem történt volna. A Zeneakadémia jó helyzetben van, mert a muzsikosok bármikor mehetnek zenélni a Wagner csoportba, Prigozsin karmester vezényletével. „A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói közül 171-en közös nyilatkozatban tiltakoznak az egyetem fenntartójánál, azaz Kulturális és Innovációs Minisztériumnál a botrányos rektori pályázat miatt.” Van egy olyan érzésem, hogy ez nem fogja meghatni a "fenntartót". Szépen végig viszik azt a pályázati kiírást, egy szépnapon kiderül az is, hogy kire szabták, esetleg nem lesz pályázó és akkor jöhet valami hülye gyökér a haveri körből(talán egy lövészkancellár), aki tűzzel vassal átszervezi az intézményt alapítványi fenntartásúvá. Mire ez a lázadás? Talán kételkednek Kis Grófo szakértelmében? Vagy a szabad sajtó által modellváltásnak hívott folyamat jótékony hatásában? Az orosz és a türkmén egyetemekkel abszolút szabad, elvtársi együttműködés valósulhat meg, ma még beláthatatlan távlatok nyílhatnak meg.
Eladott Ország
„Ezt az országot közösen basztuk el, tizmillióan.” (Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró. 2012-től a Magyar Filmművészek Szövetsége elnöke.)
twitter.com/janos_hary/status/1624073653003354116/photo/1
Qqberci
Meglátjátok, a végén a Kossuth-díjas Nagy Feró lesz a rektor...
ómió
Nincs preferálva az efftársija!? Asztaaa!
drrotf
A" Nagypödörtbajúszú" János, a Csákék Jánosa ugyan úgy vert át bennünket ahogy Orbán szokott.Úgy beszélt mint aki érti és megoldja a problémát ami a rektor választása körül kialakult, majd nemes egyszerűséggel elvágta a gordiuszi csomót, kiírta az indulók közül azt az embert akit a Zeneművészeti Akadémia jelölt volna!Úri megoldása ez a felmerülő problémának, Orbán-úri!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.