Most már annyit sem lehet tudni a magántőkealapokba rejtett vagyonokról, mint eddig.

Hoppá! Eltűnt egy hivatalos NAV-adatbázis, miután Mészáros Lőrinc nevére akadt benne a Direkt36

Kép: Franzstadt Média / YouTube

Idén januárban egy hivatalos, a NAV által kezelt adatbázis segítségével a Direkt36 kormányközeli üzletemberek sorát tudta beazonosítani a hatalmas vagyonokat rejtő magántőkealapok mögött. Ez a gazdagok körében az utóbbi években egyre népszerűbbé váló befektetési forma alacsony adókat és anonimitást biztosít – hasonlóan az offshore cégekhez –, ezért sok százmilliárd forint vándorolt frissen alapított magántőkealapokba.

Ebbe a világba biztosított bepillantást a NAV 2021 óta működő, úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázisa, amelyben több tucat magántőkealap legnagyobb befektetőinek neve is felbukkant: például Száraz István, Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt vagy Jászai Gellért. Most viszont azt írja a Direkt36:

Cikkük megjelenése óta azonban a magántőkealapok teljesen eltűntek az adatbázisból. Törölték azokat is, amelyek korábban még szerepeltek benne.

Az eltelt időben a vonatkozó jogszabályok nem változtak, új iránymutatások nem jelentek meg. Az oknyomozók megkeresésére az adóhatóság annyit közölt, ők eddig is csak a számlavezetők által küldött adatokat közölték. Megkeresték a hazai pénzintézeteket összefogó Bankszövetséget, hogy az érintett bankok távolították-e el a magántőkealapokat az adatbázisból, de nem reagáltak.

Magántőkealapokat is kerestek a lista eltűnése miatt, nyolcból négy válaszolt is. Azt írják:

A Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. azt közölte, hogy sem az adatok törlését, sem módosítását nem kezdeményezték. A Jászai Gellérthez köthető IKON Alapkezelő is azt írta, hogy bár korábban kezdeményezték a magántőkealapjaikra vonatkozó adatok pontosítását a NAV rendszerében, de nem tettek lépéseket a törlésükre. A Tiborcz István üzlettársa és barátja, Szécsényi Bálint által vezetett Közép-Európai Kockázati és Magán-tőkealap Kezelő Zrt. szerint az ügyben csak a NAV illetékes.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yeromos
Biztosan gyurcsány tüntette el soros megbízásából.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: Tartsd meg a bolsi idiotizmusodat, gyagyása! Biztos, még holnap is kelleni fog!
@kulabombaafityiszre: Csináltatok "azsúr ügynöklistákat", bolsiék gyagyása!? Gyönyörködj bennük!
kulabombaafityiszre
@ómió: Na akkor mégegyszer.
Normális emberek(nem te) kérdezték a téged is csicskáztató dr orbán viktor mihályt az utcai beszari törpeharcost,az ügynökaktákról,a válasz kellemes kerácsony volt.na ezek vagytok ti,a dagadt gazdátok csicskái.Szóval kellemes orbán picsájának a nyalását kívánom neked te piros tagkönyves.ómió
percsi
@Aki Én: július 27. 10:56
A mondás azt tartja: Amíg sz@r van addig veréb is van. Vagyis amíg a mocskos munkát megfizetik addig jelentkező is lesz rá.

@Juhász István: július 28. 05:48
szerintem lölő minden hónapban kiveszi a bankjából a pénzt, zsákokba rakja és odaadja vityának.
Azt kellene megtudni, hogy a lölőbankból hová vezet az út, mert hogy nem forintban, párnák közt tárolják az is biztos.
Majd veszteséges lesz a cég, törlik. És lesz új cég, milliárdos támogatást kap, amit ismét addig dézsmálnak, míg lehet, majd törlés.
Amelyik cég sikeresen tud ügyködni, az idővel a vő nevére kerül. De ezeknek a családjában a 80-90 éves szülők is milliárdos vállalkozást vezetnek.
ómió
@kulabombaafityiszre:Még mindig olyan "kínzó efftársi fájdalmad", bolsiék gyagyása, hogy az utólag összeállított "ügynöklistátok" tömény hazugságtartalma kiderült!? Kínodban már a tetvesbolsi piros tagkönyvedet is másokra hazudnád!?
kulabombaafityiszre
@ómió: egnap, 09:07 Megint nem sikerült átrugranod a lécet,de én minden hülye fideszessel türelmes vagyok.Veled is.
Tehát:Normális emberek(nem te) kérdezték a téged is csicskáztató dr orbán viktor mihályt az utcai beszari törpeharcost,az ügynökaktákról,a válasz kellemes kerácsony volt.na ezek vagytok ti,a dagadt gazdátok csicskái.Szóval kellemes orbán picsájának a nyalását kívánom neked te piros tagkönyves.ómió
ómió
@kulabombaafityiszre: Sajnállak, bolsiék fajkreténje, ha normál kérdő mondatok megértésére is képtelen vagy! Ne erőlködj tovább! Nyilvánvaló, hogy az állapotod ennél már csak rosszabb lesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.