Az M2-esen 200-al száguldozó sofőrt már le is tartóztatták. Az ügy kivizsgálása során viszont az akcióban résztvevő rendőrök is bajba kerülhetnek.

Szakértő az autósüldözésről: Szabálytalan lehetett a rendőr, sokba kerülhet neki az ámokfutó megállítása

Kép: Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság / Facebook

Az M2-es autópályán menekült a rendőrök elől egy Mercedes sportkocsi, amit nagyon látványos módon kényszerítettek megállásra a rendőrök augusztus első napján – írtuk meg mi is. A történtekről kérdezett szakértőket a Telex, válaszukból pedig kiderült:

Valószínűleg nem szoríthatták volna le a rendőrök úgy az ámokfutót, mint ahogy az történt.

Az egyik rendőrségi szakértő arról beszélt a lapnak, hogy az ilyen típusú intézkedések során a rendőröknek egy hatvanoldalas, nem nyilvános módszertani útmutatót kell követniük; ez alapján pedig úgy látja, sem ütközéssel, sem leszorítással nem kényszeríthetnek megállásra egy szabálytalan autót a magyar rendőrök.

Ezért az akcióban részt vevő járőrök akár bajba is kerülhetnek az ügy kivizsgálása során.

Elmondása szerint az is problémás, hogy más, ott lévő rendőröknek nem sikerült visszatartania a többi autóst, akik így közvetlen közel kerülhettek a veszélyes akcióhoz. Egy másik nyilatkozó szakértő éppen ezt emelte ki: az ilyen akciófilmbe illő jelenetek olyan balesetekhez vezethetnek, melyek kimenetele beláthatatlan.

További probléma, hogy a rendőrség szolgálati autóin évek óta nincs casco biztosítás.

Ezért az eset belső és bírósági kivizsgálásának eredményén múlhat, hogy az összetört rendőrautókban keletkezett károkat kinek kell megtérítenie. Ha a rendőröket elmarasztalják, akkor a kárösszeg egy részét a fizetésükből vonhatják le, de a fegyelmi eljárásnak akár súlyosabb következményei is lehetnek.

Jogosítványa sem volt

Az ámokfutó egyébként soha nem rendelkezett jogosítvánnyal, és rendszeres jövedelme sincs. Ráadásul többször is állt már bíróság előtt eltiltás hatálya alatti járművezetés, illetve egyéb bűncselekmények, vétségek miatt

–írja a Fővárosi Törvényszék közleményére hivatkozva a 24.hu. Hivatalos személy elleni erőszak bűntette, közúti veszélyeztetés bűntette, rongálás és eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével gyanúsították meg a férfit. Az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával, és elrendelte a férfi letartóztatását harminc napra.

Ide ne utazz, mert veszélyes!
Nagyvilág - 2024. March 4., 20:13
Ide ne utazz, mert veszélyes!

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Kedves Szagértő Úr!
Ön szerint mit kellett volna csinálni? Kergetni, amíg ki nem fogy a nafta a kocsijából vagy amíg nem okoz balesetet teljesen egyedül?... Esetleg amíg halálra nem gázol valakit?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Bravo Szakértő mekkmester! Jó, hogy vannak ilyenek, mint te is! Gondolom, hogy pl a Nógrádyval egyhelyen sikerült a szakmai tudásotokat megalapozni!
SÍva
@kereső: Lehet, hogy a 60 óldalas útmutatót kellett volna rádobni hátha megáll és elolvassa! Bírom én ezt a szabályozást! Semmit sem szabad használni ami esetleg segítene a bűnözők ellen! Azt kérdezte tőlük valaki, hogy azoknak az embereknek saját szabálykönyvet adtak ki amiben leírják nekik mi mindent tehetnek meg büntetlenül?
kereső
@SÍva: Foglakozzunk már azzal is, hogy ez a senkiházi jogositvány nélkül, rendszámtábla nélküli mercedessel száguldozott, minden kresz szabályt megszegve. Na, ha majd ezt tisztába teszik, hogy hogyan kellett volna közlekednie a közúton ennek a mercedesnek, akkor majd elő lehet venni a módszertani útmutatót IS!!!Nem lehet, hogy az a rossz??
SÍva
@kereső: Szerintem félre értetted a mondandómat! Az bűnözők saját szabálykönyvére utaltam amit a jogászok nekik szerkesztettek, hogy hogyan úszhatnak meg dolgokat szinte büntetlenűl.
Aki Én
@Maccska: 18:29 Ezt mondd a közel 10 évig libsi alelnök gazdádnak, te elmeháborodott balfasz!
Yoda69
nem hiszem el hogy vannak ilyen kreten szagertok. Vegre van egy tokos rendor, aki tesz is valamit a mottojuk szerint, miszerint "Szolgalunk es vedunk". Teljesen jol csinalta amit csinalt, profi modon, szolgalta es vedte a tobbi embert ettol az amokfutotol, akinek meg jogositvanya se volt.
Es hogy nincs casco? Na es? A teljes koltseget az amokfutora kell haritani, ha nincs penze, akkor meg eladni a Mercit, abbol futni fugja a Skoda javitasa.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.