Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán azt mondta a nigeri puccs után a külügy segítségével hazajutott magyar turista kapcsán, hogy „kimenekítették” őt az országból, de ez a szóhasználat a férfi szerint túlzás, mert mint mondta, a hétköznapokban egyáltalán nem volt érezhető a veszély. A magyar férfi turistaként látogatott az afrikai országba, és éppen egy vidéki kulturális programról indult a főváros felé, amikor megtudta, lezárták a repülőteret.

A világ szinte összes országában járt már az a férfi, aki feltehetően egyedüli magyarként éppen Nigerben tartózkodott a katonai puccs kirobbanásakor, és akinek a hazautazását a külügyminisztérium konzuli szolgálata segítette

– írja az rtl.hu.

A Nigerből hazahozott magyar turista szerint túlzás, hogy Szijjártó kimenekítésről beszélt hazajuttatása kapcsán

A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ország függetlenségéért és a külföldi beavatkozás ellen rendezett tüntetésen Niger fővárosában, Niameyben 2023. augusztus 3-án. Az afrikai országban katonai hatalomátvétel történt július 26-án. MTI/AP/Sam Mednick

Afrika 55 országából 52-ben jártam már, tapasztalataim szerint a Nigerben élők a kontinens más országaihoz képest sokkal kedvesebbek, segítőkészebbek és előzékenyebbek

– mondta az rtl.hu-nak az a – névtelenséget kérő – magyar férfi, aki négy bolgár turistával közösen éppen Nigerben tartózkodott a múlt héten kezdődött puccs kirobbanásakor.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán azt mondta vele kapcsolatban, hogy „kimenekítették” őt az országból, de ez a szóhasználat szerinte túlzás, mert mint mondta, a hétköznapokban egyáltalán nem volt érezhető a veszély.

A magyar konzuli szolgálat ugyanakkor rengeteget segített a hazautazásban. Csulák Péter, a térségért felelős tripoli konzul végig tartotta velem a kapcsolatot, sőt, ő vette fel a hazautazók listájára a bolgár útitársakat is, az ő konzuljuk ugyanis szinte semmit sem tett

– fogalmazott.

A világutazó férfi azt mondta, hogy a puccs kitörésének napján Agadezben voltak, ami a fővárostól, Niamey-től 740 kilométerre fekszik. Agadezben minden évben megrendezik az ország egyik leghíresebb kulturális fesztiválját, amellyel Mohamed Mekkából Medinába vezető útjára emlékeznek. Sokan itt választanak maguknak párt is, a férfiak általában harci és táncos bemutatót tartanak a házasság előtt álló nőknek.

Miután a turistacsoport megnézte az ünnepséget, visszaindult a fővárosba. Az utazás ideje alatt kapott értesítést az egyik bolgár turista a légitársaságtól, hogy lezárták az állam repülőterét, és hogy emiatt törölték a gépüket is. Nem sokkal később az internetről megtudták azt is, puccs történt az országban, és hogy a két éve demokratikusan megválasztott Mohamed Bazoum elnököt fogva tartja az elnöki gárda.

Miután a turistacsoport nem tudta elhagyni az országot, két napig még a fővárosban maradt, de nyugtalanságnak semmi jelét nem látták.

Végig helyi emberekkel érintkeztünk, megnéztük a nemzeti múzeumot, vásároltunk, beültünk cukrászdába, voltunk az állatkertben, a kézművespiacon, de semmilyen bizonytalanságot nem tapasztaltunk. Nem is hallottunk atrocitásról, de még az arckifejezések sem változtak, az ellenségeskedésnek pedig még a szikrája sem látszott

– fogalmazott a magyar férfi, akinek a szavai alapján a hétköznapi emberek szintjén a sokak által felelősnek tartott Wagner-csoport jelenlétére sem utalt semmi. 

A turistacsoportnak végül a konzuli szolgálat jelezte, hogy az olasz hadsereg segítségével el tudják hagyni Nigert. Indultak francia gépek is, de miután az országban jelentős számú francia állampolgár él, ők elsőbbséget élveztek, így a magyar-bolgár csoport tagjai nem fértek fel ezekre a repülőkre.

Hálával tartozom az olasz hadseregnek, hogy uniós állampolgárként elvittek minket onnan, de a menekítés és az evakuálás szavakat túlzásnak érezném a mindennapokban tapasztaltak alapján

– mondta a magyar férfi, akit végül katonai géppel vittek egy Rómához közeli reptérre. Itt az olaszországi magyar konzuli szolgálat képviselője, Papp Csilla várta őt, és segítette a római repülőtérre jutását. Innen Bécsbe repült, ahonnan busszal érkezett vissza Budapestre augusztus 2-án.

Köszönettel gondolok a konzuli segítőimre

– jegyezte meg. A pluszköltségeket (a szállást, a bécsi repülőjegyet és onnan Budapestre a buszjegyet) természetesen neki kellett állnia, Niger ugyanis az utazásra nem javasolt kategóriában szerepel a külügy honlapján – teszi hozzá az rtl.hu.

Forrás: rtl.hu

79 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
@infinity: JELLEMZŐEN LIBERNYÁK HOZZÁSZÓLÁS TŐLED!!! Ez is! Mindegyik!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Bástya Béla Elvtárs
@Ezodabasz: Szénné te égeted magad, mert itt szinte mindenkit basztatsz! Unalmas már, amit itt művelsz!
Ezodabasz
@Bástya Béla Elvtárs: Nem érzem hogy égnék. Mindenkit azért nem basztatok csak a fidiótákat:))) ha unod akkor kotródj és ne ugass faszságokat Béla efftárs!
Bástya Béla Elvtárs
@Ezodabasz: Inkább rád hagyom! (Tudod, hülyére rá kell...)
Ezodabasz
@durbincs: 07:52 Ügyes vagy! Taps!! Sajnos találtam egy két hibát: Engem kihagytál, és a napifilip (@Philip Marlowe) a te birkád! Ha pontosan sikerül összeírnod a fekete bárányok listáját, akkor készítsd el a csilletöcskölő fidióta birka listát is! (Tudod 50IQ felett:))). A következő művelet az hogy megszámlálod és behelyettesíted a számokat egy aránypárba.
Eddig érted? Ha nem akkor itt egy kis segítség gyengeelméjűeknek: mateklap.com/aranyok/arany
A viszonylag kis létszámú mintavételezés és a többnevűek miatt nem lesz tűpontos ez a statisztika ahogy a fideszé sem az!
Na rajta számolj IQ bajnok, kijön-e a kétharmad?
Ezodabasz
@Bástya Béla Elvtárs: Segíts a halnak számolni a tócsában, mert ez nálad is hülyébb:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.