A bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozóban történt robbanást egy hatósági engedéllyel nem rendelkező gép kipróbálása okozta.

Illegális kísérletezgetés miatt volt robbanás egy magyar akkumulátor üzemben

Kicike robbanász lett, maradhat? Forrás: Pixabay

A dokumentumok szerint a felrobbant akkumulátor-újrahasznosító berendezés 85 elemében tért el a szabályostól, az üzemeltetésére pedig nem volt engedélye a dél-koreai SungEel Hitech Hungary Kft.-nek. A cég a berendezés működtetéshez szükséges dokumentációt sem tudta bemutatni – írta a Népszava, vizsgálati iratok alapján.

A hatóságok más hiányosságokat és szabálytalanságokat is találtak a telephelyen: például a kemencébe – szintén engedély nélkül beépített – gázégővel elégetett gázt „ismeretlen módon vételezték”, emellett hiányzott a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységről szóló hatóságoknak címzett bejelentés is – idézi a Telex. A robbanás után több hónappal a helyszínen vett minták között akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek. A „fellelt szennyezés mértéke már minimális emberi tevékenység mellett is jelentősen ártalmas, ha belélegzik, míg jelentősebb fizikai munka mellett kiemelt kockázatot jelent” – áll a dokumentumokban.

A 2021-ben megnyitott bátonyterenyei üzemben elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait dolgozzák fel, a telephely kapacitása évi 28 ezer tonna, és a felépítésére költött 9,3 milliárd forintból 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a fideszes kormány. A Nógrád megyei kormányhivatal eddig összesen 100 millióra büntette a gyárat működtető céget a sorozatos jogsértések miatt. Az egyik helyszíni ellenőrzés során még a kormányhivatal ellenőrei is rosszul lettek az erős oldószerszagtól. A SungEel szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzemében márciusban halálos baleset történt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendőrség szakértők bevonásával jelenleg is nyomozást folytat a bátonyterenyei és a szigetszentmiklósi üzemben történt balesetek miatt

Forrás: Népszava, Telex
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Szijjártó Péter: Minden akkumulátorgyár a legszigorúbb előírásokat betartva épül Magyarországon...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.