A Magyar Államkincstár 2018-ra ígérte az ügyfélbarát informatikai rendszer kiépítését, öt év késéssel, és 15 milliárd forinttal később, még milliárdokra lesz szükség, hogy tényleg biztonságos legyen.

Lezárult az évi 54 ezer milliárd forintot kezelő számlák informatikai projektje, amely 14,7 milliárd forintba kerül, jelentette be  Bugár Csaba, a MÁK elnöke – írja a Népszava.hu.

5 évet késett, 15 milliárdba került, és még milliárdokat kell rákölteni

Illusztráció: 123rf.com

Ám a megújulás – úgy tűnik – nem terjedt ki a nyugdíj igazgatóság rendszereire, holott az Állami Számvevőszék már 2019-ben jelezte, hogy ezek az informatikai rendszerek sérülékenyek, mivel „több tekintetben külső szolgáltatóktól függenek”. Egy, a rendszert jól ismerő, a kincstártól nemrég távozott alkalmazott véleménye szerint az elavult szoftver könnyen feltörhető, célzott kibertámadásnál problémák lehetnek.

A projekt költségét akkor valamivel több mint 10 milliárd forintra becsülték, ám a dátum és az összeg is folyamatosan emelkedett. A MÁK honlapja szerint egyébként az ünneplés ellenére sincs vége a projektnek, a zárás hivatalos dátuma ott szeptember vége. A befejezetlenségre utal az idén már másodszor kiírt – az elsőt visszavonták – tender, amelynek célja az államkincstár több, nyugdíjellátáshoz kapcsolódó informatikai rendszerének továbbfejlesztése. Az utolsót 3,7 milliárdos keretösszeggel írták ki, ami kicsit soknak tűnik úgy, hogy éppen most fejeztek be egy nagyszabású, sok milliárdos informatikai fejlesztést, amelynek része volt a családtámogatási és nyugdíjbiztosítási ügyek digitális megújítása is.

A Népszava.hu információi szerint a fejlesztés mögött egy némileg zavaros hátterű cég áll, ahogy az mostanában megszokott a milliárdos állami projekteknél, ez a New Age Software (NAS) Kft. A MÁK a a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak (NHIT) nyújtotta be a fejlesztésekhez szükséges beszerzési igényeit , ám az nem javasolta a végrehajtását és felvetette azok átdolgozását. Vágujhelyi Ferenc, az NHIT elnöke – aki amúgy a NAV elnöke és kormánybiztos is, és a NAS Kft. NAS Kft. egyik ügyvezetője és tulajdonosa Lévai Tibor, aki a céginformációs adatokból következtethetően Vágujhelyi Ferenc mostohatestvére. A kincstárnak szintén dolgozó Professzionál Informatikai Zrt.-nek 2003-tól 2010-ig elnök-vezérigazgatója és egy ideig tulajdonosa is volt az Államkincstár adattárházáért felelős kormánybiztos, Vágujhelyi Ferenc. A céget jelenleg Lévai Tibor vezeti és a Trabzon Holding Kft.birtokolja, amelynek tulajdonosai Vágujhelyi mostohatestvérei, Lévai Tibor és Lévai Tamás. A cég körül megfordult Tiborcz Péter, Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a testvére is. 

NAV Népszavának küldött levele szerint „nem teremt és nem is teremthet összeférhetetlenségi helyzetet a NAV elnökének kormánybiztosi kinevezése. Vágujhelyi Ferencnek sem a Pénzügyminisztérium államtitkáraként, sem kormánybiztosként semmilyen hatásköre vagy informális befolyása nincs a Magyar Államkincstár gazdálkodására, a szállítók kiválasztására, így összeférhetetlenség sem merül fel”.

Forrás: Népszava.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"A cég körül megfordult Tiborcz Péter, Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a testvére is."

Ez itt a lényeg...
ómió
Informatikai fejlesztés!? "Emmá" csak ilyen!
jáger laszló
Jelenleg már az a kérdés
Mennyivel kerül többe ,mint 20 milliárd forint amikor L készül és használható lesz!!??
Megjegyzem
Ez 1 folyamatos fejlesztésre szolgáló valami amire folyton költeni kell!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Lepényleső
Á dehogy kerül többe,- nekünk szól ez a mese?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.