Az 1956-os forradalmárok nácik voltak, és az oroszoknak hiba volt kivonulni Magyarországról – oktatja az orosz fiatalokat egy 11. osztályosoknak szóló, Putyin tanácsadója, Vlagyimir Megyinszkij által írt történelemkönyv.

Putyin tankönyve szerint az '56-os magyar hősök nácik voltak – kérdőre vonták az orosz nagykövetet
Fotó: archív

A Meduza által a G7-hez eljuttatott állami történelemkönyv szerint 1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el, még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek.

A leghangsúlyosabb rész 1956 tárgyalása (bár csak két bekezdés szól róla), amit a ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrálnak. A propaganda szerint ez történt:

„Sztálin személyi kultuszának kritikáját számos kelet-európai országban felhasználták a szovjetellenes erők. (…) A magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták. A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában.”

Az orosz iskolákban ez alapján fasiszta múltú radikális fegyveresekről és nyugati operatív műveletekről fognak tanulni a magyar forradalom kapcsán..

A keleti blokk szovjetizálása a meghatározó narratíva szerint nem a megszállás következménye, hanem lényegében a hála eredménye volt.

„A szovjetbarát erők győzelme a kelet-európai országokban a Szovjetuniótól kapott hatalmas anyagi segítségnek is köszönhető. De a döntő tényező a Szovjetunió nemzetközi presztízse volt, amely a náci zsarnokságtól való megszabadulást hozta el az európai népeknek”

– állítja a tankönyv, amely azt próbálja sulykolni az orosz diákok fejébe, hogy Oroszország pénzzel, beruházásokkal és szakemberekkel önzetlenül támogatta a többi szovjet tagköztársaságot, még a legfejlettebb baltiak is mindent neki köszönhetnek.

A szovjet szatellitállamok, többek között Magyarország elengedését is óriási hibának tartja a hivatalos orosz történelemkönyv. „1989-ben megkezdődött a szovjet csapatok egyoldalú kivonása Kelet- és Közép-Európából.

Ez egy különösen átgondolatlan döntés volt, mert a szovjet katonai jelenlét gyengülése a szövetséges országokban a nacionalista és szovjetellenes érzelmek erősödését okozta”, és ezzel megszakadtak a Kelet-Európához fűződő hagyományos kapcsolatok – olvasható a G7 összefoglalójában.

A magyar kormány hallgat, a DK közleményt adott ki

A Demokratikus Koalíció nevében Rónai Sándor intézett nyílt levelet Oroszország budapesti nagykövetéhez:

Tisztelt Nagykövet Úr!

Őszinte döbbenettel olvastam az új orosz állami történelem tankönyvről szóló magyar tudósításokat. Arról a tankönyvről van szó, amely szerint Magyarország nemzeti hősei, az 1956-os magyar forradalmárok "fasiszták", a magyar forradalmat pedig "a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták". Ha ez nem lenne elég, a könyvben az is elhangzik, hogy az orosz csapatok kivonása Magyarországról 1990-91-ben "egy különösen átgondolatlan döntés volt"

- írja az ellenzéki képviselő.

A fenti történelemhamisító sorokat orosz diákok milliói fogják tanulni az orosz iskolákban, később pedig ezt fogják továbbadni a gyerekeiknek is. Ez a tény közvetlen fenyegetést jelent Magyarország szabadságára és önállóságára. A magyarok 1956-ban és 1989-ben is kinyilvánították akaratukat arra, hogy a saját sorsuk felől maguk döntsenek, és ne Moszkvában vagy máshol határozzanak a fejük felett. Elsöprő többséggel döntöttünk amellett, hogy az Európai Unió és a NATO tagjai kívánunk lenni, mert csak ez biztosítja nehezen kivívott szabadságunk megőrzését. Ezt pontosan ugyanúgy gondoljuk most is, mint akkor; Magyarország a szabad és egységes Európa része, és az is marad. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy magát minden más nemzet fölé helyező hatalom befolyási övezetekre akarja osztani Európát és az európai országokat

- idézi Rónai sorait az OS-MTI.

Forrás: g7.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
A mocskos hazaáruló, oroszbérenc maffiózók most bezzeg hallgatnak, mint szar a fűben!
Tarajos miért nem pattog, ahogy szokott?
Ja? Még megsértődne Lavor haverja és visszakérné a kitüntetését?!
Szemét hazaárulók!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Péter2
@Maccska: Rendszerváltozás óta " rengeteg balósból lett magát jobboldalinak vallók, lassan ugyan azokat az eszméket vallják mint a rendszerváltozás óta ,a kommunista orosz , vagy Kína ! Tudod , jobb vagy baloldali , a kommunista beidegződés nem műlik el sohasem ! De a lényeg amit kormányotok is oszt és én is ! " Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar nép függetlenségi harca volt a szovjet megszállók ellen és az általuk ránk kényszerített kommunista diktatúrával és elnyomással szemben . Az 1956-os forradalmárok és szabadságharcosok, a pesti srácok és lányok felvették a fegyveres harcot a világ egyik legerősebb hadseregével, a szovjettel. A magyar nemzet egyértelművé tette: szabadságot és függetlenséget akar. Az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmünk egyik legdicsőbb fejezete: ez megingathatatlan a magyar emberek szívében és lelkében! Büszkék vagyunk ’56-os hőseinkre, emléküket megőrizzük! Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak!
Péter2
@m73: Ez így igaz , akkor összefogás volt , nem jobb vagy baloldal ! Egyik oldalon a ruszki horda és szimpatizánsai a másikon a magyar nép bátrabbjai !
szaboria1
1989-ben Orbánért azért álltak ki, hogy a ruszkik menjenek haza. Mekkora tömeg volt akik ünnepelték az utolsó orosz vonat elmenetelét.
Ma meg ott tartunk, hogy Orbán nagy barátja lett az oroszoknak. Mi ez ha nem az, hogy elárulta a népet.
Yoda69
Es ezek orban haverjai. szijragonak meg kitentese is van lavrov elvtarstol, mint a szovjetunio baratjatja. orban es a slepje elarultak a az orszagot es a magyar nepet, amikor a ruszkikkal haverkodnak.
Pálinkás Pál
milyen magyar hősök...?...a wittner ribanc meg a potyka bácsi..?...
ómió
Putyin efftárs le se tagadhatná a "gyökereit"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.