Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint jelenleg közel 16 ezer pedagógus hiányzik az intézményekből – közölte  a Telex.

PSZ: 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből

Fotó:Pixabay

 A következő öt évben várhatóan további mintegy 22 ezer főállású pedagógus hagyja el a rendszert.

Totyik szerint ez a hiány olyan mértékű, amit a rendszer nem képes elviselni.

Az elnök beszámolója szerint látszólag minden rendben van, de a valóságban a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása és a képesítés nélküli alkalmazottak fogják felülborítani a helyzetet.

A PSZ adatai szerint minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli pedagógus tanít, és minden harmadik iskolában olyan oktató található, aki nem a saját szakját tanítja.

A Telex szerint a szakemberhiány különösen feltűnő a természettudományos tantárgyaknál. A statisztikák szerint az idei felsőoktatási felvételin ugyan 72 leendő kémiatanár nyert felvételt, de csak kevesebb mint ötödük marad hosszú távon a pályán. Az intézményekben átlagosan 15 százalékkal kevesebb órát tartanak meg, mint a hivatalos órakeret előírná, részben az alulfinanszírozás, részben pedig a szakemberhiány miatt.

Mindeközben a pedagógusok átlagkeresete csak 58 százalékát teszi ki a diplomás átlagbérnek.

Totyik hangsúlyozta, hogy sürgősen intézkedéseket kell tenni a probléma kezelésére, és ha az oktatásirányítás erre képtelen, el kell ismerni, hogy alkalmatlanok a feladatuk ellátására. A pedagógusok közül többen is felmondtak a státusztörvény miatt, legutóbb például Vezsenyi László, a vasalódeszkás tanár is.

Forrás: Telex

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Rétvári szerit nem hiányzik 1 sem!!
Elegen vagyunk!!
A hiány virtuális,mert nyugdíjasokkal pótoljuk !!
Ergo +oldjuk!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Na, ugye! "Dejó", hogy Böszme gazdátok anno 14000-t kirugott!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.