Egy fizika-matek szakos tanár a kiégés elől menekülve váltott szakmát, így már sírásóként keresi kenyerét.

Sírásóként dolgozik tovább a matek-fizika szakos tanár

Nincs az a hatalmas stressz. Forrás: Pixabay

A harmincöt éves ex-pedagógus kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb lett, több időt tud a családjára fordítani – írja a Válaszonline.

Rimbaud verssorát nagyon találónak érzem arra, hogyan éltem meg a tanárságot: „Így megyek, gondolat és cél nélkül, vakon, de lelkem végtelen szerelem járja mélyen.” Utólag visszanézve a tanárság tényleg egy ilyen vak menetelés volt számomra, de a lelkem mélyén végtelenül lelkesedtem érte – mondta Nagy Dávid a portálnak. A férfi tanári pályafutása első hat évében egy budai katolikus iskolában tanított, majd három évet egykori gimnáziumában, a premontreieknél dolgozott

– írja a 24.hu.

Régen, amikor heti 18 órája volt az embernek, fel lehetett rendesen készülni az órákra, ki lehetett javítani a dolgozatokat, jutott idő a családra is

– mondta, hozzátéve, „azt mondják, teher alatt nő a pálma és lehet, hogy ha én ezt a terhelést nem bírtam”. Az egykori szerint a túlterheltségből fakadó feszültség az iskolában is feltűnhetett a gyerekeknek, mert egyszer egyikőjük megállította a folyosón azzal: „Dávid bácsi, tessék mosolyogni!”

Dávid belátta: ha életben akar maradni, váltania kell. Felmerült, hogy a hobbiként űzött robotika vagy a programozás területén helyezkedik el, egy zöldséges is nyílt a közelben, ahová a tanári fizetésnél jóval többért kerestek munkatársat, és szembejött egy temetői munkát kínáló hirdetés is.

„Később, amikor arról kérdezgettek, többet fogok-e keresni sírásóként, mint az iskolában, mondtam, hogy nem sokkal, viszont ennek a foglalkozásnak van egy nagy előnye: nem kell hazavinnem a munkát” – mondta.

Amikor arról kérdezték, nem érez-e lelkiismeret-furdalást azért, hogy a legkeresettebb, fizika–matek szakos tanárként elhagyta a katedrát, azt válaszolta, hogy ez nem az ő felelőssége.

Az én pályamódosításomnak tagadhatatlanul lehet némi szimbolikája, hiszen sokan temetik most a közoktatást – mondta Nagy Dávid, aki szerint az ő történetének annyi hatása lehet a közoktatásra, mint amikor egy muslica nekimegy egy szakadék felé száguldó kamion szélvédőjének. „De ha van hatszor tíz a huszonharmadikon számú muslica, ami nekimegy a szélvédőnek, akkor a kamion sofőrje kénytelen lesz leállítani a járművet, hogy letörölje a szélvédőt…”

Az Eduline kalkulációi szerint bizonyos tanári szakokra döbbenetesen kevesen jelentkeztek idén. A helyzet a természettudományos tantárgyak és szakpárok esetében a legrosszabb. 35 jelentkező közül mindössze hárman jelölték meg első helyen, hogy biológia-kémia szakos tanárok lennének, 14 felvételizőből pedig csak ketten lennének mindenféleképpen – ha más szakra nem veszik fel őket – biológia-matematika szakos pedagógusok, míg fizikával az első helyes jelentkezők közül senki sem párosítaná ezt a természettudományos tárgyat.

Forrás: Válasz, 24.hu
Fotó: Pixabay

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@FLETÓ: ma, 11:45 ♣ Ma Magyarország miniszterelnöke nem a magyar és nem az emberi érdekek mentén mozog. Torz gondolatvilága csak a pénz és a hatalom körül mozog , képtelen feldolgozni azt, hogy egy élhető, művelt, tanult ország lenne a kívánatos, nem pedig egy az ipar bűzétől szarrá szennyezett gyártósor rabszolgák országára. Vörösmarty Mihály már régen megírta:
"S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körűl,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny űl."

Szörnyű b@zmeg. Látják ezek magukat vajon?
a.disquscdn.com/get?url=http%3A%2F%2Fnol.hu%2Fdata%2Fcikk%2F1%2F52%2F31%2F41%2Fcikk_1523141%2F815365.jpg&key=ThdGt-BZHCHVKKzDRQVUaw&w=800&h=704
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
A tudatlanokat, a középszerűeket, a félművelteket, mellettük pedig a képzett szerviliseket és a szektahitűeket emeli magasra, azokat, akiknek semmilyen társadalmi értékteremtő ereje nincsen, legfeljebb arra jók, hogy sakkban tartsák, fenyegessék a jogfosztottakat, míg az értékteremtőket, a jövő generációját nevelő és tanító okosakat, művelteket, autonóm értelmiségieket arra kényszerítik, hogy feladják hivatásukat és a képzetlenek munkáját vegyék el, végezzék el!
Erről Madách: Az ember tragédiájának FALANSZTERE (12. szín) jut eszembe, ahol Michelangelo széklábat farag, Platón nyájat őriz, Luther pedig kazánt fűt.
Micsoda látnok volt Madách, mennyire látta előre már jóval Orwell előtt, hogy lesznek, lehetnek korok, történelmi korszakok, ahol megvalósulhat a képtelenség, a feje tetejére állított világ, a modern kor disztópiája.
Ez most a szemünk előtt zajlik NERniában, vagy másfajta nevén nevezve Orbanisztánban/Abszurdisztánban.
Az erkölcstelenek, a kivagyiak, a harácsolók, a közpénz-milliárdokat elzabrálók, az okosba, korrupcióval tollasodók, a maffiaklán tagjai pöffeszkednek felül, alattuk az őket kiszolgáló, közfinanszírozottan magasra beárazott, gerinctelen vazallusok és csinovnyikok hada, hogy a rendszer tartóoszlopai stabilan állhassanak.
A gazdasági "értelmiség" pedig vagy "szabadon" dolgozhat a multiknak, vagy beáll a NERisztokrácia vagy a maffiaállami hivatali gépezet zsoldjába.
A humán értelmiség mozgástere szűkebb, de előttük is két út áll: az elnyomó hatalom szolgálata, vagy a megfojtott, egyre kevésbé "szabad" piacon való tülekedés valamiféle stabil kis megbízásért, bevételért, koncért. (A könyvpiacot, a kultúrát is letarolta a NER, így a szabad tér parányira zsugorodott!
...
kereső
...
"A kivéreztetett állami szolgáltató rendszerben (oktatás, eü) sínylődők pedig falhoz lapulva kapkodnak levegőért, megtanulnak közlekedni küszöb alatt 70 méterrel, hogy fel ne tűnjön a zsarnoki rendszer kirendelt, fejük fölé helyezett főméltóságainak, helytartóinak, pribékjeinek, hogy megcsillan egy pillanatra is az autonómiára, értelmiségi létre való igényük.
Így eshet meg ebben a feje tetejére állított világban, erkölcsi fertőbe süllyesztett, politikai maffia által magánállammá einstandolt országgal, hogy egy iskolában tanító fizikatanár válik jogfosztottabbá, kiszolgáltatottabbá, rabszolgasorsúbbá, mint egy temetőben sírokat ásó tanártársa, aki a halottakkal együtt eltemeti az összes diplomáját, tudását, pedagógiai tapasztalatait, egész imádott hivatását, mert lélegezni szeretne és ha már nem alkothat, nem teremthet, nem taníthatja a csillogó szemű gyerekeket, akkor legalább a hatalom hideg lehelete tűnjön el a nyakszirtjéről, a lenyelni már nem tudott megalázásgombócok pedig a torkából...
Ahogyan Madách Michelangelója sem alkothatott, mert abban a disztópikus világban a művészetnek nem volt értéke, úgy lehetetlenül el a szabad szellem és alkotó energia a mai zsarnokság rendszerében.
Amíg a rendszernek behajlók, a vele kollaborálók vannak többen, addig marad ez a kifordított világ, ahol a dölyfös bugrisok, a mások hátán, tudásán felkapaszkodottak, az erkölcsi züllöttek, a bűnszövetkezet tagjai nyúlhatják le a közvagyont, hozhatnak törvényeket, dönthetnek milliók életéről és rendezhetnek be egy olyan világot maguknak, ahol az értékteremtők legfeljebb megáshatják saját és a magukfajták sírjait...
"S a sírt, hol nemzet süllyed el..."

/Barthalas Zsuzsa/
Nessy
@kereső: Olaton: Még a borsón is szépet álmodom! Lehet hogy egyszer csak nekünk is ez marad?
Lendkerék
Én 2004-ben egy nagyon-nagyon jól fizetett felsővezetői állást hagytam ott egy multinál, hogy a korábbi bérem kb. tizenketted részéért segédmunkás legyek egy barátom vízvezetékszerelői kisvállalkozásánál. Amíg vissza tudtam kapaszkodni egy elviselhető jövedelemszintre (kb. három év volt), lényegében a megtakarításaimat éltem fel. De 2004-ben nem voltam hajlandó tovább képviselni azokat a humánpolitikai elveket, amelyeket a multi (ma is a világ egyik meghatározó gazdasági szereplője) tőlem megkövetelt.
Minden tiszteletem a lelkiismeretük miatt a szakmájukból kiugró pedagógusoké, higyjék el, még az átmeneti nehézségek után is sokkal jobban jobban járnak a mai körülmények között. Persze tudom, mit jelent a szakmai elhivatottság, az apám is pedagógus volt.
Egykori felsővezetőként és is turkáltam könyékig a szarban, ha kellett, de hogy megtaláltam a lelki békémet, és előbb-utóbb az elviselhető jövedelemszintet is, az biztos.
ómió
Ott kiégés nincs! Max. beégés! "Ammeg" úgyis efftársi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.