Budapest történetének egyik fontos évfordulójához és az Európai Zsidó Kultúra napjához kapcsolódva vasárnap megkezdődött a hét hónapon át tartó Zsidó Budapest 150 éve programsorozat.

Megkezdődött a "Zsidó Budapest 150 éve" programsorozat

Fotó: MTI/Lakatos Péter

Az események a KULTUTCA fesztivállal és a zsidó származású festő, Hanna Brandt kiállításával indultak el a fővárosban.

A nyitóeseményen Karácsony Gergely főpolgármester emlékeztetett arra, hogy 150 évvel ezelőtt Pest, Buda és Óbuda egyesült, és megszületett a "budapestiség" kifejezés, ami a város sokszínűségére utal, amelyhez szorosan kapcsolódik a zsidó Budapest kulturális hagyománya.

Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter, hozzátette, hogy Erzsébetváros mindig is büszke volt arra, hogy itt éltek a zsidó honfitársak, akik gazdagították a kerületet és a várost. Ady Endre szavai szerint

"ezt a várost a zsidók tették európai nagyvárossá."

Izrael nagykövete, Jakov Hadasz-Handelszman, a programsorozat fővédnöke, megemlítette, hogy Budapesten él egy nagy zsidó közösség, amit a város húsz működő zsinagógája is igazol. Az eseményen azonban nemcsak a város egyesítését ünneplik, hanem az izraeli állam 75. születésnapjáról is megemlékeznek.

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke kiemelte, hogy Budapest büszke lehet a magyar zsidókra, akik sok területen játszottak fontos szerepet a város és az ország történelmében.

Az egész napos programok között számos kulturális esemény, kiállítás és gasztronómiai program szerepel, amelyek segítenek megünnepelni Budapest sokszínűségét és a zsidó kultúra hozzájárulását a városhoz és az országhoz. 

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

C_3PO
Ezt a várost az EMBEREK tették (európai) nagyvárossá! Vallási felekezet, s egyéb hovatartozás, kaszt, stb. nélkül!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Namely
" Erzsébetváros mindig is büszke volt arra, hogy itt éltek a zsidó honfitársak"
Mikor volt az erről szóló közvéleménykutatás? Mert egy ilyen kijelentéshez a 150
Namely
@Namely: év alatt cca 10 évente kellett volna csinálni egyet :D
Namely
@CsipkeRózsa: De ha Szálasit idézed, gyanítom mást fog mondani, hogy kik tették naggyá. Tehát ezek egyéni vélemények.
Namely
@CsipkeRózsa: "Azért írtam, hogy Ady szerint, mert Karácsony őt idézi a mondattal. Ady volt "valaki", de ez nem csak az ő véleménye volt, hanem a téma szakértői is ezt vallják. "
Aha, tehát ha jól értem, egyenesen a zsidóság a felsőbbrendű, értékalkotó, übermensch? Mi is ez? Hogy is hívják? Ja, megvan: cionizmus.
A "téma szakértői" pedig mind zsidók, akik az itteni nem zsidó népesség önbecsülését akarják aláásni, és egy új gyűlölethullámot elindítani.
De abból nem esznek. :D tudjuk, kik vagyunk, jól elvagyunk a zsidókkal, és sem a liberális, sem a cionista, sem a balos felforgatásra nem vagyunk vevők.
CsipkeRózsa
@Namely: Muszáj túlzásba esned? Nem erről írtam, csak a lekicsinylés ellen kellett megszólalnom!

Nem fogok mindig kussolni, és elfogadni a sok rosszindulatú hozzászólásokat!

Máskor az ilyen témákban ne olvasd el a hozzászólásomat, és megmarad a nyugalmad.
C_3PO
@CsipkeRózsa: Sajnos nem Ady most a polgármester Budapesten! Aki meg őt idézte... inkább hagyjuk! A téma szakértői? Na, nehogy már ebből is tudományágat csináljanak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.