Szokatlan időpontban tart Kormányinfót az Orbán-kormány.

Itt van az Orbán-kormány rendkívüli bejelentése
Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. szeptember 13-án. MTI/Balogh Zoltán

Az időponttal kapcsolatban Szentkirályi Alexandra elmondta, azért tartják ma, mert holnap Demográfiai Csúcs lesz Budapesten.

A kormány tárgyalt a csok új formájáról

Az elmúlt évtizedben a teljes termékenységi arányszám Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben az Európai Unión belül, azonban még nem tartunk ott, ahol szeretnék

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón annak kapcsán, hogy a következő két napban rendezik az V. Budapesti Demográfiai Csúcsot.

Gulyás Gergely elmondta:

2010-ben, amikor a polgári kormány felhatalmazást kapott arra, hogy Magyarországon új demográfiai politikát vezessen be, 1,23 volt a termékenységi arányszám, ami 2021 végére 1,59-re nőtt. Ez 25,6 százalékos növekedést jelent, ezzel az elmúlt évtizedben a teljes termékenységi arányszám Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben az Európai Unión belül

- tette hozzá.

Ugyanakkor – folytatta – vannak nehézségek, a szülőképes korú nők száma csökken, ezért is fontos, hogy a családpolitikai intézkedések mindig a leghatékonyabbak legyenek.

Közölte:

a kormány szerdai ülésén első olvasatban tárgyalta azt az előterjesztést, ami a városi csok helyére léphet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is kijelentette: a kormány vállalta, hogy az idei évben egyszámjegyűre csökkenti az inflációt, ez minden nehézség ellenére továbbra is reális .

Gulyás Gergely kifejtette:

lehet, hogy novemberben, de decemberre a mostani előrejelzések is azt mondják, hogy a kormány biztosan tudja a vállalását teljesíteni. Vannak azonban aggasztó jelek is, amelyek döntően azzal függnek össze, hogy az üzemanyagár magasabb, mint korábban volt

- magyarázta.

Hangsúlyozta: ennek az elsődleges oka, hogy ötszörös áron kénytelenek behozni az ukrán csővezetéken keresztül az üzemanyagot, és ez a tranzitdíj-emelés minden ajánlásnak ellentmond, "miközben Ukrajnával számtalan területen vagyunk támogatóak".

A tárcavezető megjegyezte: csak az üzemanyagárban az elmúlt egy hónapban bekövetkezett változás eddig fél százalékkal növelte meg az inflációt.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szeptember 15-ével lejár az az időszak, amíg az Európai Bizottság elrendelte az ukrán gabona behozatali tilalmát az öt szomszédos országban. Ha a bizottság ezt nem hosszabbítja meg, "akkor kénytelenek leszünk nemzeti hatáskörben ilyen intézkedéseket bevezetni"

- mondta.

A novemberi nyugdíjkorrekcióról is szó esett

A törvény pontosan meghatározza, mekkora infláció, illetve a nyugdíjas vásárlási kosár mekkora mértéke esetén jár a novemberi nyugdíjkorrekció

– mondta Gulyás Gergely az ATV kérdésére, amely szerint várhatóan 18 százalékos lesz az idei infláció, ami meghaladja a törvényben előírt 15 százalékos mértéket.

Gulyás Gergely az ATV kérdésére válaszolva közölte: a kormány szeptember végén dönt a nyugdíjkorrekcióról, illetve annak mértékéről.

Arra is válaszolt, hogy decemberig nem változtatnak a lakossági gázáron.

Tehát december 31-ig biztosan fenntartja a kormány a rezsicsökkentés szabályait.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a napelemeknél úgy módosítottak a napokban szabályokon, hogy az még összhangban legyen a brüsszeli szabályokkal. Ugyanakkor az unió jóval kedvezőtlenebb elszámolást szeretne, mint a magyar kormány.

Marad az éves elszámolás minden már meglévő beruházás esetén.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy nem hordoz korrupciós kockázatot Orbán Viktor horvátországi nyaralása.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: MTI, Index

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"Az elmúlt évtizedben a teljes termékenységi arányszám Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben az Európai Unión belül" :) ezen ismét jót röhögtem!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
"Az elmúlt évtizedben a teljes termékenységi arányszám Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben az Európai Unión belül" :) ezen ismét jót röhögtem!
justhpeter
@csak úgy...: A nyugdíjügy matekja is nevetséges.
csak úgy....
@csak úgy...: van valaki a fidesz sleppböl, aki ezt a sok sikerzöldséget beveszi még nekik, hiszen már a románok is elhúztak magyarországtól mint a vadlibák?!
Kapanyél
@Horizont: Azért, mert a kaszinómilliárdos hadügyminiszter felesége és kellett neki is egy zsíros állás!
kereső
Hogy jön ki a 18%-os átlag infláció, amikor az év első hat hónapjában 20+ % volt az átlag- a nyugdijas 23-25% között. Elemi matekot kihagyták a ksh-nál, és az mnb-ben???
tothjani
Na igen éppen megkaptam a gázszámlát.
Köszönjük meg szerető Apánknak O1G-nek, hogy nem kell kifizetni a rezsicsökkentésnek hála, az átlagfogyasztásnak megfelelő 2,5 millió forintot.
Hiszen ebben a tetű országban majd 1 millió embernek ez a teljes évi jövedelme!!
Néro2
Megmentettek megint mindenkit és dőlnek a gyerekek.
Bár inkább a bééégetők dőlnek be qurmányuk mindennapi hazudozásaiba.
Nekik kifejezetten jó hülyének lenni.
gina
Haug patkányok, mit várni egy román cigánytól aki kiszivja a nép vérét ,,,
kulabombaafityiszre
Na gulyáskám akkor irány valami nővel gyereket csinálni,nem transzvesztitákat kúrogatni.
vacsi
@Őrnagy: Így igaz: nincs a Fidesz helyett alternatíva! Én pl. azért fogok újra rájuk szavazni, mert az összes többi lehetőség nagyságrendekkel rosszabb...
NKF
Nincs alternatíva! Az árnyékszék kormány egy röhej!
jáger laszló
Nincs ebben semmi rendkívüli!!
A szokásos némi újdonsággal körítve!
Ezt adják elő kormányszinten minden héten...
csak ennyi
barátilag
J.L.
jáger laszló
Úgy tűnik,hogy az 1 számjegyű infláció a 2024 időhorizontjába csúszik!!!??
Persze ezt a csodafegyvert még erőltetik!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
telegdilaci
@csak úgy..Ha már az Ukránokat hibáztatjuk a magas üzemanyag árakért arról is lehetne mondani valamit hogy a magas üzemanyag árakra miért kell a legnagyobb jövedéki adót rátenni,valószínű hogy ennyire üres az Állam kassza!
Nanya
@csak úgy...: Hiába na ! Mi mindenben jobbak vagyunk másoknál. Itt a legtöbb idióta és buzi a kormányban és körülötte.
alexandrának van egy jó kívánságom: élete végéig csinálja fel valaki kilenc hónaponként !
csak úgy....
@Nanya: mit kezdenétek egy csomó ütödött gyerekkel,hiszen már most is telis-tele a lelencek? @telegdilaci: 0rbán ezzel óv benneteket, ha nincs benzinre pénzetek,akkor kevesebb a baleset! ti csak az ö logikáját nem értitek, aki csak a leges leg jobbat akarja nektek! ;)
Nanya
@durbincs: Kérdezed: neked miért nem jár bányaló töcskölés a kecóban a nyihahát gerincre vágva. De jár !
Mindig is azt csináltad,mert neked kiáll a szádból a kapanyél,meg az apád fasza.
Ne szólj hozzám mert utállak ám ,de nagyon.
Ja és le is köplek!
Nanya
@durbincs: Cupp,cupp,szopacs! Na meg természetesen nyasgem ,de csak is neked.
Nanya
@durbincs: te elmeháborodott idióta ! Ennyi telik tőled? Esetleg egy értelmes mondat ?
Ja az nem megy .
Nanya
@durbincs: beragadt a hülye agyvelőd te geci !
Mondanivaló No !. Sablon névsor Yes.
Értelem ?
Minek a'.
Söpredéke az emberi nemnek.
Gondolom fizikálisan is torz ,borzongató látvány lehetsz, a szűk mellkasoddal,TBC s hörgéseddel,zörgő csontjaiddal,zavart tekintettel. Istenem ,ne hagy j el...!
Ugye,hogy izzadsz,reszket a kezed a,a fejed? Félsz,hogy nem tudsz megfelelni,hogy nem fog betakarni orbán szalonnás segge és nem lesz védelem?
Neked nem lesz bántódásod. Ne félj!
Az elmebetegeket nem lehet majd elítélni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.