„Az olcsó energia korszaka lejárt, és ennek következtében a magyar kormány ambiciózus tervet dolgozott ki a szuverenitás elősegítése érdekében az energetika területén ”– mondta Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett zöldáram konferencián Budapesten.

„Az olcsó energia korszaka lejárt” – Czepek ismerteti a kormány új energetikai programját

Fotó: MTI/Mónus Márton

A tervezett program összesen 7000 milliárd forintot fog felölelni, és az önállósodás különböző szintjeit célozza meg. Az első szint a diverzifikáció, amelynek irányába például a földgáz területén már lépéseket tettek. Ezt követi a tényleges szuverenitás elérése, amely a 2030-as évek elejére elérhetőnek tűnik az áram terén.

A tervezett beruházások között szerepel a villamos energia hálózat fejlesztése, zöld gyártósorok kiépítése, zöld ipari parkok létrehozása, vállalkozások energiahatékonyságának növelése, lakossági energiahatékonyság fokozása, valamint geotermikus projektek megvalósítása.

Az összesen 7000 milliárd forintos programban nincsenek benne azok a projektek, amelyek már döntési fázisban vannak, például a paksi fejlesztés.

Czepek Gábor hangsúlyozta, hogy

a program megvalósításához nemcsak nemzeti költségvetési forrásokra van szükség, hanem piaci befektetésekre és uniós támogatásokra is. Jelenleg folyamatban vannak a tárgyalások az uniós források lehívásáról, amelyekről ősszel várhatóan megállapodás születik.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az energiaárak emelkedése nem a háborúval kezdődött, hanem az Európai Unió zöldítési politikájának következménye volt, amely megjelent az energiaszámlákon. Ezt követően számos tényező, mint az ellátásbiztonsági problémák és a szankciók, tovább növelte az energiaárakat.

Az energiakrízis gazdasági következményeire is felhívta a figyelmet, és rámutatott, hogy az árak azóta korrigálódtak, de az energetikai átállás még mindig előttünk áll, és hosszú és fájdalmas folyamat lesz.

Az energiaügyi államtitkár kiemelte Magyarország gáztározási kapacitásának jelentőségét és azt, hogy az ország jól áll ezen a területen. Az energiabiztonság érdekében folytatják a beruházásokat és fejlesztéseket a különböző energiaforrások terén.

Czepek beszélt továbbá a megújuló energiára való átállás fontosságáról és az ezzel kapcsolatos intézkedésekről, amelyek célja a fenntartható és zöld jövő megteremtése Magyarországon.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tothjani
Mindenesetre rohadjon meg az olyan Kormány összes tagja, ahol a dolgozó emberek 20%-a csak a Gázszámlát sem tudná kifizetni az éves keresetéből, és a mocskos Állatok nem a bérszínvonal fejlesztését segítik, hanem verik a mellüket, hogy az emberek a Kormány kegyelméből nem döglenek éhen.
Nessy
Érdekes, hogy az egyre olcsóbb orosz gázért, mi itthon méregdrága árat fizetünk, + 27 % ÁFA! Ide csak a magas ár gyűrűzik be. mint anno!
ómió
Szóval, tartós lett az efftársi energiaár-felszankcionálás!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.